TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Podcast

Lyssna på podradio: 10 appar för iOS, Android, Windows, OS X och Linux!

Skribent:
Publicerad: , 15:39
Uppdaterad: 2012-12-15, 00:57
Respons: 10 kommentarer

Podradio (podcast), appar för iOS, Android, Windows, OS X och LinuxTrenden med podradio påminner om när bloggarna exploderade för ett par år sedan. Nu är tröskeln lite högre att dra igång en podradio än en blogg, eftersom det inte räcker att posta ett foto på din cappuccino, men det finns väldigt mycket riktigt bra svensk podradio och fler kommer hela tiden.

En rätt vanlig missuppfattning är faktiskt att podradio på något sätt är direkt kopplat till iTunes. Visst kan du prenumerera och lyssna på podradio i iTunes, men det är bara ett av många program. I den här bloggposten har jag samlat ihop ett antal bra applikationer för att hantera podradio till olika plattformar.

Rent tekniskt är podradio bara ett radioprogram i form av MP3-fil. De flesta som sänder podradio publicerar sina avsnitt på en blogg eller annan sajt, men man brukar också ha ett RSS-flöde som lyssnare kan prenumerera på. RSS-flödet fungerar som när du prenumererar på inläggen i en blogg, och med hjälp av en podradio-applikation hanterar du dina prenumerationer.

Podcaster, poddradio på iOSDe flesta podradio-apparna innehåller också arkiv över olika podradio-kanaler som du kan ladda ner och lyssna på. Du kan antingen ladda ner hela podradion i en fil eller strömma ljudet via din applikation. Om du lyssnar på en mobil rekommenderar jag att du laddar ner istället för att strömma över mobilnätet, eftersom det kan fungera dåligt.

För dig som fortfarande använder en vanlig MP3-spelare går det givetvis utmärkt att lyssna på podradio även i den. Du laddar bara ner podradion i vanligt MP3-format och lägger över på din spelare som när du lägger över en låt.

Om du lyssnar på podradio via datorn behöver du egentligen inget program, eftersom så gott som alla podradio-program har en hemsida varifrån du kan lyssna på programmen. Fördelen med att använda ett podradio-program för Windows, OS X eller Linux, är att du kan prenumerera på RSS-flödena för att få reda på när det kommit ett nytt avsnitt.

Du använder också programmen för att lättare organisera all din podradio. Lyssnar du bara sporadiskt på några få olika podradio, kan du likaväl spela upp dem via webbläsaren.

Här nedan har jag samlat ihop 10 applikationer och program för att lyssna på podradio i din mobil eller på din dator!

Lyssna på podradio med dessa appar

1. Podcaster [iOS – Gratis]

I tidigare versioner av iOS har du använt iTunes för att ladda ner och lyssna på podradio, men i de senaste versionerna har Apple flyttat ut podradio till en egen app som kallas för Podcaster.

Downcast, podradio-app för iOS2. Downcast [iOS – 15 kr]

Skulle du inte komma överens med Podcaster från Apple finns det en uppsjö av andra applikationer för att lyssna på podradio på iPhone, iPad och iPod Touch. En av de mest popuära apparna är Downcast, som kostar 15 kronor.

3. Podcasts! [Windows Phone – Gratis]

Appen Podcasts! finns i två versioner; en gratis och en Pro-version som kostar 16 kronor. Du kommer långt med gratisversionen. Appen har sina för- och nackdelar. Jag har tyvärr upplevt att den ibland är dålig på att komma ihåg vad man tidigare har lyssnat på och var någonstans i podradion man befann sig.

På plussidan är att appen strömmar podradio fint över 3G. Jag har aldrig haft några problem med lagg även över 3G, att jämföra med iTunes/Podcaster på iOS där det fungerar mindre bra att strömma över 3G (i alla fall för mig, som bor lite avsides).

4. Podcast Player Pro [OS X – 7 kr]

I App Store för Mac OS X hittar du flera program för OS X, för dig som vill lyssna på podradio i datorn. Podcast Player Pro är en av de mer populära och den kostar bara 7 kronor att ladda ner och köra.

Podradio för Android5. BeyondPod [Android – Gratis]

BeyondPod är den mest populära applikationen för Android för att hantera, prenumerera på och lyssna på podradio i din smartphone med Android. Appen har fördelen att vara gratis och är lätt att använda. Gillar du den inte kan du söka på ”podcast” på Google Play för att hitta en massa andra appar inom genren.

6. iTunes [iOS, Windows – Gratis]

Det är som bekant rätt vanligt att användare tror att man behöver iTunes för att lyssna på podradio. Det får vi kalla för bra PR från Apples sida. Och givetvis går det fint att använda iTunes om du vill det. På OS X är programmet helt okej, medan det lämnar en hel del att önska i Windowsversionen (eller rättare sagt: den enda önskan man har efter att installerat iTunes under Windows, är att man vill avinstallera det så fort som möjligt).

7. Zune [Windows – Gratis]

Zune kan ses som Microsofts svar på iTunes. Tidigare fanns det ett visst behov av att använda Zune tillsammans med Windows Phone, men det behöver du inte idag. Fast om du av någon anledning gillar programmet kan du köra det för att lyssna på podradio. Det lider dock av liknande problem som iTunes, det vill säga att det är rätt störigt.

gPodder, podradio-spelare för Windows, OS X och Linux8. gPodder [Windows, OS X, Linux – Gratis]

gPodder är i likhet med Miro och Juice, som jag nämner här nedan, program som utvecklas med öppen källkod. Programmet är konverterat till alla tre stora plattformar; Windows, OS X och Linux. Det är rätt snyggt nerskalat och fungerar fint. Och det är naturligtvis gratis.

 9. Miro [Windows, OS X, Linux – Gratis]

Miro är en lättviktare, i den meningen att det inte tar upp någon större plats på datorn och det tar inte upp märkbart med prestanda. Gränssnittet är simpelt och relativt lätt att förstå. Som jag nämnde här ovan är det utvecklat med öppen källkod, så det är gratis att ladda ner och installera. Det finns till alla de stora plattformarna.

10. Juice [Windows, OS X, Linux – Gratis]

Det sista programmet på listan är Juice, som även det är gjort med öppen källkod och konverterat till Windows, OS X och Linux. Det påminner om konkurrenterna Miro och gPodder i den meningen att det är extremt nerskalat.

Gränssnittet är alltså väldigt simpelt, vilket tenderar att vara vanligt bland många program inom öppen källkod eftersom det mesta designas av programmerare och inte designers. Fast jag säger inte att det är något dåligt – gillar du enkel design är det här bara positivt.

…och det finns fler podradio-appar

Självklart finns det massor av andra applikationer och program för att lyssna på podradio. Har jag missat din favorit, lämna gärna en kommentar här nedan så ska jag kolla upp det!

Läs mer om podradio:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

10 kommentarer

 1. En vårtrött blogg tipsar om bra poddar – Prat med Helen2013-04-10 at 22:52Reply

  […] Tkj bloggen har samlat ihop 10 applikationer och program för att lyssna på podradio i din mobil eller på din dator. Kolla här. […]

 2. Mediamänniskan2013-03-02 at 23:56Reply

  Sveriges Radio är ju Sveriges största leverantör av poddradio-program, så appen SR Play är ett tips man kommer ganska långt med.

 3. Daniel2013-02-16 at 19:01Reply

  Hej
  Känner du till om det finns ngn liten radio som kan spela upp poddar? Liksom lyssna på radio i radion och inte på datorn eller i mobilen.
  Mvh
  Daniel

 4. Gunnar2013-01-11 at 19:08Reply

  Jag har kört BeyondPod under hösten och gillar den skarpt. Men den är inte gratis. Provversionen är tidsbegränsad. Den har en viss tröskel; olika menyer och många funktioner, när man klickar på symbolerna.

 5. Lyssna på podradio: 10 appar för iOS, Android, Windows, OS X och Linux! | Katharinas skolblogg2012-12-26 at 11:28Reply

  […] on blogg.tkj.se Share this:DelaSkriv utGoogle +1FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Det här […]

 6. Ken Burns Effect2012-12-18 at 19:51Reply

  Apples app för iOS heter Podcasts och inget annat!

  iPhone: https://itunes.apple.com/se/app/podcasts/id525463029?l=en&mt=8

  iPad: https://itunes.apple.com/se/app/podcasts/id525463029?l=en&mt=8

 7. P-O Larsson2012-12-13 at 13:44Reply

  Testade ett par olika podcast-appar för Android, bl.a. BeyondPod och Google Listen, men ingen av dem föll mig i smaken.

  Däremot la jag mitt val på Pocket Casts. Visst, den är inte gratis som kanske kriterierna var för denna listan, men väl värd sina 20:-.

 8. Pär2012-12-12 at 19:44Reply

  Bra lista! Saknar dock Googles egen podcastapp: Google listen. Kika på den!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.