TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Guide: Kom igång med din Mac och OS X!

Skribent:
Publicerad: , 12:57
Uppdaterad: 2013-05-08, 18:50
Respons: Skriv en kommentar!

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådHar du precis skaffat en Mac, eller funderar du på att antingen byta från PC och Windows, eller helt enkelt bara komplettera med en Mac, hittar du här ett antal tips och råd. Den här guiden riktar sig till nybörjare – användare som är intresserade av att köpa Mac, eller som nyligen skaffat en.

De senaste åren har Mac fått ett enormt uppsving och intresset är stort för datorerna. Från att tidigare främst använts inom design och media, har Macarna nu tagits an av hemanvändarna. Det är inte så konstigt med tanke på att datorerna dels är väldigt snygga, och dels riktigt bra – samtidigt som operativsystemet OS X har blivit riktigt bra.

MacBook Air heter den mest populära bärbara modellen, som finns i ett antal olika versioner. Det är ett stilfull dator som är ytterst tunn och väger väldigt lite, utan att man har tummat på prestandan i datorn. Men det finns också den mer avancerade MacBook Pro, samt stationära modeller i form av Mac Mini och iMac.

Allt fler utvecklare väljer att bygga applikationer för OS X, så det finns ett stort utbud av riktigt bra program inom alla kategorier – allt från renodlade nyttoverktyg till roliga spel. En av styrkorna med OS X är att det är enkelt att använda, att det är stabilt och jämförelsevis säkert.

Skrolla ner för att komma till artiklarna!

Menlösa kriget PC vs Mac

Köpa MacBook AirMånga som tidigare har använt PC och Windows har blivit helt frälsta när de köpt en Mac. Personligen tror jag att detta beror mycket på att många använt väldigt billiga PC-datorer, och att deras system blivit nerskräpat av en massa bråte som infekterar Windowsdatorer. När man då byter till en Mac får man en bättre dator och ett operativsystem som inte är lika fyllt av en massa onödiga program.

Jag kör personligen både Windows och Mac, och jag gillar dem bägge. Om man bara ser till själva operativsystemen är OS X och Windows 7 relativt lika och för mig fungerar de lika stabilt. Problemet med Windows är som sagt att det finns så enormt mycket skräp till det – både farlig kod och rent värdelösa program.

Det här är så klart en rent teknisk aspekt, att de problem som uppstår på PC sällan har med själva Windows att göra. Ut användarperspektiv innebär det att OS X upplevs som stabilare och innebär mindre strul, än vad Windows gör, och det är trots allt det viktigaste.

Hela diskussionen Mac versus PC är meningslös. Det är två skilda plattformar och bägge är mycket bra. De har sina för- och nackdelar.

Den här guiden är till för dig som vill ha, eller redan har skaffat, en Mac. Guiden kan ses som en ständigt växande e-bok där jag i olika kapitel hjälper dig i ditt val och i att komma igång med din Mac. Lägg gärna upp ett bokmärke på den här sidan och återkom då och då för att läsa nya kapitel. Du får gärna tipsa dina vänner om guiden, exempelvis genom att gilla den på Facebook.

Gillar du Mac? Tipsa dina vänner om den här sajten genom att klicka på Rekommendera på Facebook! Du kan också gilla den här bloggen i Facebook-rutan längst upp till höger.

Kom igång med Mac!

Här nedan hittar du alla kapitel i Mac-guiden. Det fylls på med nya artiklar med jämna mellanrum, och för att hålla dig uppdaterad så att du inte missar något spännande, skaffa gärna en gratis prenumeration på mitt nyhetsbrev.

Har du frågor om att köpa Mac, eller något annat som har med Mac och OS X att göra? Lämna en kommentar under någon av artiklarna!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.