TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus och brandvägg till Mac OS X

Skribent:
Publicerad: , 20:50
Uppdaterad: 2013-03-12, 03:00
Respons: 1 kommentar

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådBehöver du antivirus och brandvägg i OS X? Det råder det delade meningar om, men faktum är att det finns en hel del skadlig kod utvecklad för Mac. Och det kommer mer allt eftersom marknaden blir större. Samtidigt är OS X utvecklat på ett sätt som gör att det inte är möjligt att skapa vissa typer av farlig kod.

En hyfsat bra brandvägg finns inbyggt i OS X, men det är inte säkert att den är aktiverad på din dator. Och vad gäller antivirus finns det gratisprogram du kan installera. Huruvida du ska köra antivirus eller inte, får du själv avgöra. Om du känner dig rätt säker på hur du undviker skadlig kod kanske du inte behöver det.

Antivirus till Mac är ett rätt känsligt ämne, eftersom många Mac-fans inte tycker att det behövs. OS X bygger nämligen på Unix, vilket betyder att det är svårt, om inte omöjligt, att skapa virus. Men däremot är det möjligt att göra trojaner – det vill säga farlig kod som utger sig för att vara något annat. Genom att lura användare att installera den farliga koden kommer man runt de säkerhetsskydd som finns i OS X.

I början av 2012 gick säkerhetsföretaget Dr. Web ut med en nyhet om att man identifierat över 600000 Macar som var infekterade av en specifik trojan. De infekterade datorerna var delar av ett så kallat botnät. Man ska givetvis vara kritisk till sådana här siffror, eftersom man inte kan bevisa att de stämmer.

Säkerhetsföretagen talar inte om exakt hur man fått reda på siffrorna, eftersom man inte vill sprida information om säkerhetsproblem. Men det Dr. Web talade om hur man kommit fram till siffran 600000 verkade stämma, enligt vad andra säkerhetsföretag sa. Samtidigt finns det inga bevis som stärker den faktiska siffran.

Flera av antivirustillverkarna, som har programvaror till Windows, har även tagit fram alternativ för OS X. Symantec, F-Secure, McAfee och så vidare – de har alla säkerhetspaket till Mac. Dessa program kostar ett par hundralappar om året. För Windows är det här en billig försäkring; att lägga pengar på säkerhet känns alltid surt fram tills dagen man drabbas av något som exempelvis förstör alla ens digitalfoton. När det gäller OS X väljer jag att inte ge någon rekommendation utan låter dig göra valet.

Ett problem som Mac dras med är dock att många användare är invaggade i en falsk säkerhet om att deras dator är helt befriad från hot. Därför är Mac-användare – nu generaliserar jag naturligtvis – mer benägna till att klicka på allt möjligt utan att vara kritisk. Det här utnyttjar de som skriver skadlig kod. Även om marknaden för Mac är mindre än Windows, är antalet användare som man kan infektera procentuellt mycket högre.

Gratis antivirus till Mac

Gratis antivirus för Mac

Vill du inte lägga några pengar på kommersiella säkerhetspaket, finns det gratis alternativ. De sägs inte vara lika bra som de kommersiella, men om du känner dig osäker utan antivirus är det bättre än ingenting. De två populäraste programmen är Sophos gratis antivirus samt PC Tools iAntivirus.

Bägge programmen är enkla att installera och använda. Jag har aldrig upplevt att de slöat ner datorn, utan de ligger tysta i bakgrunden och (förhoppningsvis) sköter sitt jobb med att stoppa eventuell farlig kod.

Läs mer om virus på Mac. Jag har även satt samman en lista över gratis antivirus för Mac där du hittar alla.

Brandväggen i OS X

En brandvägg finns inbyggd i OS X, men det är som sagt inte säkert att den är aktiverad på din dator. En brandvägg kontrollerar nätverkstrafiken för att stoppa att oönskade program får tillgång till det lokala nätverket och Internet, samt för att hindra att extern trafik kan nå ditt system. Brandväggar brukar enkelt förklaras som program som stoppar hackare.

Brandvägg i OS X

För att aktivera din brandvägg, klicka Apple-ikonen i toppmenyn uppe till vänster och välj Systeminställningar. I fönstret som visas klickar du Säkerhet och integritet under Personligt. Under fliken Brandvägg kan du kontrollera om den är aktiverad. För att aktivera en avstängd brandvägg behöver du först klicka på hänglåset i fönstret och fylla i ditt administratörslösenord.

Tillbaka till Mac-guiden!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Digitaldoktorn (Anders E)2014-12-03 at 22:27Reply

    Intressant att läsa! Vill gärna tillägga lite. Den inbyggda brandväggen i Mac OS ska absolut vara aktiverad, men den anses inte räcka. För att öka säkerheten rekommenderas även tredjeparts brandvägg såsom Intego Netbarrier. Denna typ av lösning kostar dock en slant varje år (40€ per år för Netbarrier). Om man använder en stationär Mac utan lokalt nätverk kan man klara sig mycket bra med ett billigare alternativ, nämligen Little Snitch, som bevakar all utgående trafik – engångskostnad på 30€.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.