Köpa dator: Varför ska du välja en Mac? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Varför ska du välja Mac?

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådVarför ska du välja att köpa en Mac som din nya dator? Det finns flera goda skäl. Till att börja med får du en riktigt bra dator, som sällan strular. Systemet bara fungerar, utan att du behöver tänka på drivrutiner, skräpprogram (nåja) och annat som Windows baksida ofta innehåller.

Dessutom får du rent hårdvarumässigt en riktigt cool dator. Få PC-datorer är så snygga som Mac. Även om det har börjat komma så kallade ultraportabla PC-datorer som hämtat inspiration från MacBook Air, är det ingen som slår originalet.

Om man tittar på funktionerna är det inte jättestora skillnader mellan OS X i Mac och Windows 7. Det är snarare detaljerna som skiljer sig. Många småsaker utmärker sig i OS X som gör att det upplevs som en fröjd att använda.

MacBook Air

För dig som är lite tekniskt intresserad, kan problemet med Windows förklaras med att det finns så otroligt många variationer av PC-datorer. De flesta datorer på marknaden skiljer sig, vad gäller komponenter och konfiguration. Windows måste fungera tillsammans med alla, och det är inte alltid det lättaste. Kombinationerna av komponenter är oändliga.

Det är därför drivrutiner och versioner på systemfiler kan ställa till med frustrerande problem i Windows. Det här är något du sällan upplever i OS X eftersom Apples bygger alla Macar och därför kan se till att operativsystemet är anpassat till att fungera med deras egna hårdvara. Apple har helt andra möjligheter att trimma systemet för att fungera så bra som möjligt baserat på hårdvaran. I praktiken innebär det här att datorn känns stabilare och snabbare.

För att hålla det kort – Mac bara fungerar. Med det sagt, händer det även att program och annat strular även i OS X. Det är trots allt en dator, så helt felfri är det inte.

Sanslös styrplatta – för att ta ett exempel

Själva hårdvaran är högklassig. Till skillnad mot de usla plastchassin som många billiga PC-datorer är byggda i, har MacBook ett helgjutet metallchassi som tål stryk. Skärmen är grymt bra, och något som ingen PC-dator ens är i närheten av är styrplattan.

På MacBook är styrplattan helt fantastisk. Den är stor och hanterar multitouch – det vill säga att du kan använda flera fingrar samtidigt. Det finns inga musknappar, utan du trycker ner plattan för att klicka. Använd två fingrar för att högerklicka. Med massor av gester hanterar du OS X på ett smidigt sätt; du kan bläddra mellan program genom att svepa horisontellt med tre fingrar, eller gå fram och tillbaka i webbläsarens historik genom att svepa med två fingrar. Skrolla upp och ner genom att dra med två fingrar. Zooma i webbläsaren eller bildredigeringsprogrammet genom att dra två fingrar mot eller ifrån varandra.

Apple arbetar mycket med att skapa en helhet med sina prylar. Så om du idag använder en iPhone eller iPad, kommer det att öppna flera dörrar till nya funktioner om du byter din PC mot en Mac. Det mesta går att lösa även i Windows, men Apple har ett fascinerande sätt att med snygga lösningar knyta ihop allting.

Allt mer växande programmarknad

En vanlig kritik mot OS X jämfört med Windows, är att det inte finns tillräckligt med program. Att säga att det finns lika många program till OS X som Windows vore att ljuga. Det gör det inte. Men allt eftersom antalet OS X-användare har ökat, desto fler program kommer. Dessutom håller det genomsnittliga OS X-programmet högre kvalitet, då det finns fruktansvärt mycket skräp till Windows. Via Mac App Store, som är ett litet program i OS X, kan du enkelt köpa, ladda ner och hålla installerade program uppdaterade.

App Store för Mac

När det kommer till spel är PC fortfarande överlägsen, även om det kommer en hel del nya riktigt bra spel för Mac. Mac har dock aldrig varit en spelplattform. Där är iPhone, iPad och iPod Touch större aktörer.

Datorn ska bara funka!

Det finns flera skäl till varför du ska köpa en Mac istället för en ny PC. Jag har nämnt ett par av dem, men det finns massor av andra. Det jag personligen gillar mest med Mac – jag har både PC (Windows 7, Windows 8 och Ubuntu) och två Macar – är de små detaljerna. Styrplattan är underbar. Jag avskyr styrplattorna på PC-datorer och undviker dem in i det sista genom att använda snabbkommandon och extern mus. Men på Macen fungerar styrplattan ungefär som på en smartphone.

MacBook Air framifrånSkärmen är som sagt kanonbra. Formatet på MacBook Air är perfekt när man till exempel ligger i soffan med datorn på magen, eller om man sitter med datorn i knät för att kolla en grej på bussen. Och smådetaljer som att tangentbordet är bakgrundsbelyst; när du väl använt det en gång i kvällsmörkret är det svårt att gå tillbaka till en dator som saknar funktionen.

En annan liten detalj är att datorn startar upp blixtsnabbt när du fäller upp locket (om du inte stängt av den tidigare, utan bara smällt igen skärmen). Du är igång direkt, och WiFi-anslutningen är igång på mindre än en sekund. På mina PC måste jag alltid vänta lite för att systemet ska få upp fart.

Det är sällan man upplever att OS X laggar på det sätt som Windows gör när man har för många program igång. Visst kan det bli segt när du kör många program även i OS X, men inte alls på samma sätt. Användarupplevelsen är överlag snäppet bättre i OS X än Windows 7.

OS X bygger på Unix i grunden, så för dig som vill kunna ta fullständig kontroll över datorn finns det goda möjligheter. Men för vanliga hemanvändare är det mesta ordentligt nerskalat till skillnad mot Windows – på gott och ont. OS X låter dig inte på enkelt göra omfattande förändringar i hur ditt operativsystem och skrivbord ska se ut. Här är Windows avsevärt friare. Det här är som sagt på gott och ont; ju mer man låter användare pilla på systeminställningar, desto mer problem blir det. Samtidigt är det inte alla som vill vara låsta.

Gå tillbaka till Mac-guiden!

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick