TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Varför ska du välja Mac?

Skribent:
Publicerad: , 13:19
Respons: Skriv en kommentar!

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådVarför ska du välja att köpa en Mac som din nya dator? Det finns flera goda skäl. Till att börja med får du en riktigt bra dator, som sällan strular. Systemet bara fungerar, utan att du behöver tänka på drivrutiner, skräpprogram (nåja) och annat som Windows baksida ofta innehåller.

Dessutom får du rent hårdvarumässigt en riktigt cool dator. Få PC-datorer är så snygga som Mac. Även om det har börjat komma så kallade ultraportabla PC-datorer som hämtat inspiration från MacBook Air, är det ingen som slår originalet.

Om man tittar på funktionerna är det inte jättestora skillnader mellan OS X i Mac och Windows 7. Det är snarare detaljerna som skiljer sig. Många småsaker utmärker sig i OS X som gör att det upplevs som en fröjd att använda.

MacBook Air

För dig som är lite tekniskt intresserad, kan problemet med Windows förklaras med att det finns så otroligt många variationer av PC-datorer. De flesta datorer på marknaden skiljer sig, vad gäller komponenter och konfiguration. Windows måste fungera tillsammans med alla, och det är inte alltid det lättaste. Kombinationerna av komponenter är oändliga.

Det är därför drivrutiner och versioner på systemfiler kan ställa till med frustrerande problem i Windows. Det här är något du sällan upplever i OS X eftersom Apples bygger alla Macar och därför kan se till att operativsystemet är anpassat till att fungera med deras egna hårdvara. Apple har helt andra möjligheter att trimma systemet för att fungera så bra som möjligt baserat på hårdvaran. I praktiken innebär det här att datorn känns stabilare och snabbare.

För att hålla det kort – Mac bara fungerar. Med det sagt, händer det även att program och annat strular även i OS X. Det är trots allt en dator, så helt felfri är det inte.

Sanslös styrplatta – för att ta ett exempel

Själva hårdvaran är högklassig. Till skillnad mot de usla plastchassin som många billiga PC-datorer är byggda i, har MacBook ett helgjutet metallchassi som tål stryk. Skärmen är grymt bra, och något som ingen PC-dator ens är i närheten av är styrplattan.

På MacBook är styrplattan helt fantastisk. Den är stor och hanterar multitouch – det vill säga att du kan använda flera fingrar samtidigt. Det finns inga musknappar, utan du trycker ner plattan för att klicka. Använd två fingrar för att högerklicka. Med massor av gester hanterar du OS X på ett smidigt sätt; du kan bläddra mellan program genom att svepa horisontellt med tre fingrar, eller gå fram och tillbaka i webbläsarens historik genom att svepa med två fingrar. Skrolla upp och ner genom att dra med två fingrar. Zooma i webbläsaren eller bildredigeringsprogrammet genom att dra två fingrar mot eller ifrån varandra.

Apple arbetar mycket med att skapa en helhet med sina prylar. Så om du idag använder en iPhone eller iPad, kommer det att öppna flera dörrar till nya funktioner om du byter din PC mot en Mac. Det mesta går att lösa även i Windows, men Apple har ett fascinerande sätt att med snygga lösningar knyta ihop allting.

Allt mer växande programmarknad

En vanlig kritik mot OS X jämfört med Windows, är att det inte finns tillräckligt med program. Att säga att det finns lika många program till OS X som Windows vore att ljuga. Det gör det inte. Men allt eftersom antalet OS X-användare har ökat, desto fler program kommer. Dessutom håller det genomsnittliga OS X-programmet högre kvalitet, då det finns fruktansvärt mycket skräp till Windows. Via Mac App Store, som är ett litet program i OS X, kan du enkelt köpa, ladda ner och hålla installerade program uppdaterade.

App Store för Mac

När det kommer till spel är PC fortfarande överlägsen, även om det kommer en hel del nya riktigt bra spel för Mac. Mac har dock aldrig varit en spelplattform. Där är iPhone, iPad och iPod Touch större aktörer.

Datorn ska bara funka!

Det finns flera skäl till varför du ska köpa en Mac istället för en ny PC. Jag har nämnt ett par av dem, men det finns massor av andra. Det jag personligen gillar mest med Mac – jag har både PC (Windows 7, Windows 8 och Ubuntu) och två Macar – är de små detaljerna. Styrplattan är underbar. Jag avskyr styrplattorna på PC-datorer och undviker dem in i det sista genom att använda snabbkommandon och extern mus. Men på Macen fungerar styrplattan ungefär som på en smartphone.

MacBook Air framifrånSkärmen är som sagt kanonbra. Formatet på MacBook Air är perfekt när man till exempel ligger i soffan med datorn på magen, eller om man sitter med datorn i knät för att kolla en grej på bussen. Och smådetaljer som att tangentbordet är bakgrundsbelyst; när du väl använt det en gång i kvällsmörkret är det svårt att gå tillbaka till en dator som saknar funktionen.

En annan liten detalj är att datorn startar upp blixtsnabbt när du fäller upp locket (om du inte stängt av den tidigare, utan bara smällt igen skärmen). Du är igång direkt, och WiFi-anslutningen är igång på mindre än en sekund. På mina PC måste jag alltid vänta lite för att systemet ska få upp fart.

Det är sällan man upplever att OS X laggar på det sätt som Windows gör när man har för många program igång. Visst kan det bli segt när du kör många program även i OS X, men inte alls på samma sätt. Användarupplevelsen är överlag snäppet bättre i OS X än Windows 7.

OS X bygger på Unix i grunden, så för dig som vill kunna ta fullständig kontroll över datorn finns det goda möjligheter. Men för vanliga hemanvändare är det mesta ordentligt nerskalat till skillnad mot Windows – på gott och ont. OS X låter dig inte på enkelt göra omfattande förändringar i hur ditt operativsystem och skrivbord ska se ut. Här är Windows avsevärt friare. Det här är som sagt på gott och ont; ju mer man låter användare pilla på systeminställningar, desto mer problem blir det. Samtidigt är det inte alla som vill vara låsta.

Gå tillbaka till Mac-guiden!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.