TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Virus och Mac: Behövs antivirus på Mac?

Skribent:
Publicerad: , 23:56
Uppdaterad: 2012-07-28, 01:18
Respons: Skriv en kommentar!

Virus på Mac - Allt om Macvirus, ladda ner gratis antivirusMac-virus, finns det? Det var inte allt för länge sedan som Apple hävdade att Mac var befriat från datorvirus, men det var ett påstående man tog bort. Faktum är att det finns farlig kod för Mac. OS X är på intet sätt fritt från skadliga program.

Svaret på frågan om Mac-virus är både ja och nej. Fast när man svarar ”nej” så handlar det om en tolkningsfråga om hur facktermen ”virus” ska utläsas… Låter det besynnerligt? Det är det inte. Vi ska förklara här nedan. Vad som dock kan spikas redan nu är att det finns farlig kod på Mac. Det finns skäl att skaffa antivirus för Mac.

Termen datorvirus (eller datavirus, eller bara virus) kan tolkas på två sätt. Dels är det en beskrivning av en sorts farlig kod. Det finns massor av olika former av farlig kod, och när man delar in dem i olika kategorier är ett virus ett skadligt program som kopierar sig självt och infekterar filer på din dator – precis som när vi får ett virus i kroppen.

Men den här typen av farlig kod är inte speciellt vanligt idag. Det var betydligt vanligare med traditionella datorvirus förr i tiden. Idag handlar det om trojaner, maskar och spyware. Och det är här det blir lite rörigt, och skälet till varför vilda diskussioner ofta uppstår. Termen datorvirus används nämligen idag som ett samlingsord för i stort sett alla typer av farlig kod.

Antivirus handlar alltså inte om ett program som bara stoppar traditionella virus, utan alla former av skadlig kod. När vi idag använder oss av termen datorvirus syftar vi på såväl vanliga virus som trojaner, maskar och annat. Det här är ett vedertaget begrepp och Wikipedia förklarar hur det ligger till.

Virus och Mac – finns de?

När de Mac-användare som är kritiska mot antivirus ger sig in i diskussionerna och hävdar att det inte finns datorvirus till Mac, har de både rätt och fel.

De har rätt i att det inte finns den typ av skadlig kod som kallas för virus – det vill säga sådant som sprider sig självt genom att infektera andra filer. Mac OS X bygger på Unix och den grundläggande säkerheten gör att virusprogram inte kan infektera andra program och filer.

Däremot har de fel om man använder termen datorvirus som ett samlingsnamn, eftersom det finns annan skadlig kod för Mac. Ett exempel är trojaner – Flashback fick mycket uppmärksamhet när säkerhetsfirman Dr.Web hävdade att över 600000 Macar världen över var infekterade av trojanen Flashback.

MacDefender är ett exempel på bedrägeri av typen falska säkerhetsprogram – scareware.

Mac-virus en blomstrande industri (nåja)

Man ska inte sticka under stol med att virusmarknaden är, och framför allt har varit, enormt mycket större på Windows. Det här beror dels på att det som sagt är svårare att utveckla virus för Mac. Men det finns ett annat stort skäl till varför det hittills inte funnits så mycket skadlig kod för Mac.

Virus även på MacBook AirSkillnaden mellan Windows och Mac har att göra med antalet användare. När virusutvecklare vill skapa skadlig kod som förstör eller, som det oftast är idag, lura användare på pengar, väljer de Windows eftersom det helt enkelt finns många gånger fler användare där.

Fast det här börjar förändras. Dels växer Mac så att det knakar i fogarna. Allt fler väljer att byta från Windows till Mac. Än så länge leder Windows stort, men däremot är användarna på Mac mer attraktiva för bedragare.

Eftersom Mac som regel kostar betydligt mer än en PC, betyder det att Mac-användare – om man generaliserar – har det bättre ställt ekonomiskt. Det här är naturligtvis en ordentlig generalisering och det stämmer så klart inte på individnivå men om man ser på det ur ett teoretiskt perspektiv är det logiskt.

Dessutom är den vanlige Mac-användaren ett lättare mål. Windowsanvändare är uppfostrade till att skydda sin dator med antivirus, brandvägg och antispyware. Det har blivit svårare att infektera Windows-datorer eftersom de flesta har effektiva säkerhetsprogram. På grund av att Mac ofta ses som fri från virus är det däremot väldigt många Mac-användare som inte har antivirus. Många har inte ens aktiverat brandväggen i OS X, vilken som standard inte är på.

Den allmänna uppfattningen om att Mac är en säker plattform, gör att många Mac-användare är betydligt mer naiva när de använder Internet och sin dator. Windows-användare har sedan urminnes tider fått lära sig att inte klicka på vad som helst, att inte öppna misstänkta e-post eller besöka suspekta sajter. Bland Mac-användare är det däremot inte lika vanligt att man tänker lika kritiskt, just eftersom Mac alltid presenterats som en dator säker från farligheter.

Vi vill åter understryka att det här är generaliseringar. Naturligtvis är den någorlunda datorkompetenta Mac-användaren lika kritisk som en Windows-användare, och på samma sätt finns det Windows-användare som är väldigt naiva. Vi påstår alltså inte att Mac-användare skulle vara mer korkade än Windows-användare. Självfallet inte. Men det är ett faktum att en stor del av Mac-användarna av förklarade skäl inte blivit lika uppskrämda.

Intervjuer: Ska du köra antivirus på Mac? I början av 2010 intervjuade jag två personer med varsin åsikt om huruvida användare bör köra antivirus på Mac. Dels intervjuade jag Fredrik Klasén på F-Secure, som givetvis är för antivirus på Mac, och dels pratade jag med Peter Esse på Allt om Mac, som ansåg att det var helt onödigt.

Virus-varningar för Mac ökar

Idag kommer det kontinuerligt rapporter om ny skadlig kod för Mac och OS X. Bakom rapporterna står säkerhetsföretagen som säljer antivirus. De riktigt konspiratoriskt lagda datoranvändarna hävdar att det är antivirusföretagen som ligger bakom en del av virusen, men det är tämligen befängt.

Mac-virusDet finns alldeles för många skickliga virustillverkare i form av allt från tonårshackers till kriminella organisationer, för att de skulle syssla med något sådant. Dessutom – i dagens transparenta samhälle hade något sådant läckt ut till media direkt.

Med det sagt ska man dock ta rapporter med en nypa salt. Ibland tar säkerhetsföretagen i så de spricker, då det ofta handlar om teoretiska hot. Det är alltid nyttigt att vara källkritisk.

Man kanske varnar för säkerhetsluckor i webbläsare och andra populära program, och hypotetiskt sett skulle riktigt obehagliga saker kunna hända, men ofta finns det inga virus tillgängliga som utnyttjar säkerhetshålen. Inte sällan handlar det om att experterna på säkerhetsföretagen har hittat möjligheter till att skada eller stjäla information, fast det är inget som faktiskt skett ute bland användarna.

Förr utvecklades virus av hackare som främst var ute efter att visa hur duktiga de var. Idag ligger det kriminella organisationer bakom en stor del av hoten. Det handlar inte längre om att ställa till med djävulskap på den enskilda användarens dator, utan istället är man ute efter att tjäna pengar.

Bedrägerier är väldigt vanligt, där man försöker lura användare att lämna ifrån sig personlig information – så som inloggningsuppgifter – och pengar. Dessa bedrägerier är ofta inte beroende av vilket operativsystem man använder. Istället använder man sig av olika webbtekniker för att kunna lura vem som helst med en webbläsare. I dessa fall spelar det alltså ingen roll huruvida man har en ”säker” Mac eller en ”osäker” Windows-PC.

Gratis antivirus Mac

Antivirus för Mac

Så ska du köra antivirus på din Mac? Det är ett beslut du får fundera på över själv. Det flesta kända säkerhetsföretag som har antivirus och andra verktyg för Windows, har även tagit fram program för Mac och OS X. Dessutom finns det ett par gratis antivirus för Mac.

De antivirus för Mac som vi har testat har inte påverkat datorns prestanda märkbart, så är du osäker kan du se det så här: det skadar inte att installera ett antivirus. Och vill du inte lägga pengar på det, finns det som sagt gratis virusskydd.

Läs vidare: Antivirus för Mac – ladda ner och installera gratis

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådMer om Mac för nybörjare

Har du precis bytt från Windows till Mac – eller funderar du på att köpa enn Mac? Då ska du ta en titt på Mac-Guiden, där vi publicerar artiklar som riktar sig mot just dig. Här nedan kommer ett urval av artiklarna. Det kommer nya artiklar kontinuerligt.

Gå vidare: Mac-Guiden- Kom igång med din Mac och OS X

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.