TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Så här uppgraderar du datorn med mer internminne

Skribent:
Publicerad: , 06:32
Uppdaterad: 2009-02-11, 15:13
Respons: 7 kommentarer

Mer internminneÄr din dator trött, så är det läge att köpa mer interminne nu. Priserna ligger väldigt bra till för tillfället, och det går att få 4 GB internminne för drygt 500 kronor. I en av mina datorer har jag 1 GB RAM, vilket fram tills nyss var tillräckligt. När jag skulle installera Adobe Creative Suite 4 så varnade programmet för att rekommenderat krav är minst 2 GB. Då var det alltså dags att köpa nytt

Det är dock inte så lätt att du kan köpa första bästa minne och trycka det på plats i datorn. Nej, det kryllar av olika varianter. Minnestyper i stil med DDR2, SDRAM, SO-DIM och så vidare. Sedan har de olika klockfrekvenser, som du måste matcha. Det är svårt att säga exakt vad som gäller på din dator, men jag kan ge lite generella regler som oftast stämmer.

Först vill jag påpeka att detta gäller stationära datorer. Som regel sitter det fyra portar på ditt moderkort, avsedda för minneskretsar. Ofta är dessa kopplade två och två, vilket betyder att du ska ha samma typ av minne i respektive par. I par nummer 1 kanske du har två kretsar på 1 GB, och i par nummer 2 två kretsar på 512 MB – vilket sammanlagt ger 3 GB.

Kontrollera ditt internminne

Du kan börja med att titta efter hur mycket internminne du har. Detta hittar du i Kontrollpanelen under System. På Windows XP kan du trycka Windows+[Pause/Break] (jag har inte Vista på hemmakontoret, så jag kan just nu inte testa om det funkar även där) för att få fram en informationsruta om din dator. I mitt fall finns det 1,5 GB internminne. Eftersom jag kör ett 32-bitarssystem kan jag uppgradera till max 4 GB (allt kommer inte att allokeras, så i praktiken blir det runt 3,6 GB). Har du ett 64-bitarssystem så är gränsen sjukt mycket högre.

Därefter kan du öppna datorn för att se hur det ser ut. Det finns programvara som talar om det här, men jag tycker det är bra mycket smidigare att bara öppna locket och kika in. Då får du också veta hur enkelt det kommer att bli att montera kretsarna. Ibland hänger det kilometervis med kablar över minnesportarna, så monteringen blir ett rent helsike.

Installera RAM-minne

Bilden ovan har jag tagit på min stationära på hemmakontoret. Det är här jag har 1,5 GB installerat. Som synes använder jag alla fyra portarna; jag har 2×256 MB samt 2×512 MB. Vill jag skaffa mer minne behöver jag plocka ut ett par. Jag hade i så fall valt att plocka ut 2×256 MB och ersatt dem med 2×1 GB.

Vilket minne ska du köpa?

Det här är som sagt den svåra frågan. Tack och lov finns det en del utmärkta sökmotorer som har indexerat tusentals datorer och vet vilka minneskretsar som sitter i dem som standard. Söktjänsten på Crucial är utmärkt för detta. Här kan du antingen låta ett program skanna av din dator, eller så väljer du själv vilken datormodell du har och får därmed fram information om vilken typ av minne du ska satsa på; till exempel minnen av typen DDR PC3200 (ja, min dator har ett par år på nacken).

Mer minne med Crucial

Ta med dig denna information och gå sedan till Prisjakt för att leta upp rätt minne. Var det DDR PC3200 kan du skriva in det i sökfältet. Minnen säljs antingen i paket om ett eller två kretsar. Eftersom man oftast måste montera kretsarna i par, är det smart att köpa tvåpack.

Installera ditt RAM-minne

Att montera dina nya kretsar kan som sagt vara lite bökigt. Se först till att dra ut sladdarna på baksidan av datorn. Du vill inte pilla på moderkortet när du har ström i nätaggregatet! Minneskretsar trycks in i portarna och hålls ofta på plats med en låsanordning. Du kan se på de redan monterade internminnena hur de ska sitta. Det finns till exempel en skåra som ska passa in mot porten. Var försiktig, men var inte för försiktig, eftersom det kan krävas lite kraft för att få dem på plats…

Bloggen Teknik och dator för alla har publicerat en guide med bilder, som visar hur du installerar RAM-minne i en stationär dator. Jag hänvisar vidare till dem, där du kan läsa lite mer exakt om montering.

Mer om internminne:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

KÖPA NY DATOR: Sponsrade länkar

Köpa ny dator? Här får du de bästa råden och förslagen på vad du ska lägga dina pengar på, när du ska köpa en ny dator! Billigast? Gamer? Supertunn och lätt ultrabook?

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Karin Rosenmüller2011-03-29 at 21:25Reply

  Hej, jag halkade in på det här inlägget när jag googlade på ”uppgradera internminne”. Jag provar att skriva en fråga till dig även om det var två år sedan du skrev inlägget.
  Är det svårt att uppgradera på en laptop? Jag funderar på att köpa en laptop där det står tex 2GB(max 4GB) eller något liknande. Innebär det att man kan uppgradera den utan svårigheter eller är det helt enkelt info om att man kan göra det?
  Är kanske 2 GB tillräckligt för mig som använder datorn främst till två saker: ordbehandling och surfa på internet.
  Medvänlig hälsning Karin

 2. Tinpo Kung2011-03-11 at 14:21Reply

  Det sitter 2 st DDR PC2100 256 mb på min dator, o jag köpte 2 st liknande på 512 mb på nätet. Byte ut de gamla med de nya men datorn reagera ingenting. Kunde inte starta windows. Ha läst om hastigheten på ram minne men hur kan jag ta fram de uppgifterna.

 3. leila2009-02-16 at 22:22Reply

  Nu har jag läst ditt inlägg ett par ggr, tar tid innan det fastnar och sen var jag ju tvungen att se om jag kunde hitta var det stod hur mycket ram jag har och hur mycket jag kan uppgradera. Enligt dig så kan jag alltså stoppa in 2 GB i ram om det gäller lika för en laptop men det kanske inte finns plats? Nu fick jag nåt att fundra på :) . Bra artikel tycker jag. Ha det gott/Leila

 4. Nesko Gladberg2009-02-16 at 16:49Reply

  Tack ska köpa 2 gig ramminne till nu och sätta in för nu vet jag hur man gör! hejdå

 5. Manou2009-02-16 at 16:36Reply

  Crucial säljer rätt billiga RAM oftast billigare än här hemma. Köpte för bara 2 veckor den 4 GB strax över 500 kr som levererades 3 dagar senare. Ypperlig tjänst!

 6. TkJ2009-02-16 at 15:58Reply

  Nej, det heter slots på engelska. Så du är rätt ute. :) Jag brukar försvenska så ofta det går.

 7. Bloggliv - allt om datorer och IT2009-02-16 at 15:32Reply

  Är det inte så att det heter slots som minnena sitter i, eller är jag fel ute där?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.