TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Mest stabila Windowsdatorn – en Mac

Skribent:
Publicerad: , 09:37
Respons: 4 kommentarer

macSoluto marknadsför en webbtjänst som skannar igenom användarnas datorer och erbjuder lösningar på eventuella problem. Via denna tjänst har företaget nu samlat in information om vilka bärbara datormodeller med Windows som drabbas av minst antal krascher, blåskärmar och låsningar, det vill säga vilka modeller som är mest stabila.

Längst upp i topp finns förvånande nog inte en pc, utan Macbook Pro 13. Det låter kanske lite konstigt, men Soluto menar att det sannolikt finns en enkel förklaring till detta.

De som kör Windows på en Macbook har nämligen installerat operativsystemet på egen hand och därmed är det fritt från de skräpprogram som ofta följer med datorer där Windows är förinstallerat. Skräpprogrammen har som bekant en tendens att ställa till med problem.

På andra plats på listan hittar vi Acer Aspire E1-571 och på tredje plats Dell XPS 13. Soluto noterar att så många som 32 procent av dem som har den sistnämnda datormodellen, har tagit bort den version av Windows som följde med på köpet och installerat en ny fräsch version.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Daniel Andersson2013-05-01 at 12:26Reply

  Jag ser det som så här: Per definition så tycker jag både PC och MAC egentligen är persondatorer vare sig det i skalet är PC med Windows, eller MAC med OSX etc.

 2. Anders Hesselbom2013-04-26 at 09:48Reply

  Jag vill opponera mig mot termologin. OSX och Windows är olika operativsystem. En Mac är rimligtvis en PC i bemärkelsen datorstandarden, annars skulle den inte kunna köra varken OSX, Windows eller Linux – operativsystem som är utvecklade den. En PC är inte alltid en Mac, men en Mac är en PC. I dagligt tal är det kanske mer acceptabelt att säga PC om de datorer som kör Windows eller Linux, men även OSX är alltså ett system för denna datorstandard.

  • Stefan Berggren2013-04-26 at 12:07Reply

   Jo, det är lite synd att det har blivit så rörigt angående benämningen med PC vs. MAC. Mycket skyller jag på Apple då de har kört hårt på PC/MAC i sin reklam. Som du skriver så är definitionen av en MAC oftast klar (PC dator byggd av Apple som kommer med OSX).

   Har inget i mot att folk kallar icke-MAC PC så länge den är x86-kompatibel samt följer PC ”standarden”. Då vet jag vad man pratar om, stör mig dock en del på när Windows är involverat i begreppet för det skapar bara förvirring, har mängder med mjukvara som funkar på ”PC” … hur ska jag tolka det? Funkar det på Linux? Windows 3.11? DOS? FreeBSD? … nä, _förmodligen_ lagom gammal Windows.

   För att återknyta till artikeln så kan en förklaring även vara att Apple använder ett mycket snävare val av komponenter i sina maskiner, oftast ganska standardiserade delar och föga förvånande är det enklare att bygga en stabil miljö på det.

   • Anders Hesselbom2013-04-26 at 13:47Reply

    Ja, precis. En ”PC” är inte nödvändigtvis något som kör Microsofts mjukvara.

    Stabiliteten i en Mac kommer troligen från den hårt styrda nerlåsningen. I Windows 8 kommer den från att tillverkarna har ett annat ansvar för lågnivåsdrivare. I Windows 7 eller Linux kan man koppla in lite vad som helst helt utan att konfigurera mjukvaran rätt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.