TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetshål

Microsoft täpper 56 säkerhetshål i Windows och program!

Skribent:
Publicerad: , 13:39
Respons: 4 kommentarer

Nya säkerhetshål i Windows och Internet ExplorerI Microsofts september-utgåva av Security Bulletin listas uppdateringar, eller patchar, på inte mindre än 56 säkerhetshål av olika slag. Som The Register skriver bör du som kör Windows, Office, Internet Explorer, Edge eller något av de andra Microsoft-programmen som nämns, uppdatera med detsamma. Minst två av buggarna utnyttjas redan av nätbrottslingar.

Ett par av säkerhetshålen gör det möjligt för angripare att exekvera programkod på användares datorer. Det är bland de värsta säkerhetshålen som finns, eftersom de gör det möjligt att, när någon går in på en infekterad webbsida, köra kod på besökarens dator och därigenom ladda ner och installera trojaner och annan skadlig kod.

På engelskt fackspråk kallas den här typen av säkerhetshål för ”remote code execution”. Genom att utnyttja ett säkerhetshål i antingen webbläsaren själv eller i något tillägg som används, kan nätkriminella med hjälp av speciell kod på webbsidor köra programkod lokalt på besökarens dator.

Som regel försöker koden att ladda ner och installera trojaner, och det här sker i bakgrunden utan att användaren förmodligen märker det. Ett bra antivirus ska dock stoppa sådant. Idag är den vanligaste metoden att sprida trojaner och annat, att infektera webbsidor med kod som letar efter och utnyttjar säkerhetshål.

Läs Microsofts Security Bulletin för september 2015 för att se den kompletta listan över uppdateringar och drabbade utgåvor av program och operativsystem.

Källa: The Register

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Varg i Veum2015-09-09 at 20:33Reply

  Vilka är förutsättningarna för att den ska kunna exekvera program? Går den förbi UAC? Exekveras koden även om man kör som standardanvändare? Kan vara bra och ge sådan info också, det är nämligen inte många malware som tar sig förbi det. Om man nämner sådant i artiklar så är det inte bara relevant utan kan bidra till att fler kör som standardanvändare eller åtminstonen med UAC på högsta skyddet. Det är nämligen inte särskilt jobbigt att säkra datorn utan att använda externa antivirusprogram.

  Själv har jag kört utan antivirus och extern brandvägg sen 2009 och har misslyckats helt med att bli infekterad då jag kört som standardanvändare och sedermera med Software Restriction Policy. Och jag har surfat på de mörkare delarna av internet utan att tänka nämnvärt på någon fara.
  (Har kört manuella viruskontroller bara för att jag varit nyfiken och se om och hur man blir smittad)

  Nu har jag dock köpt en Homeversion av windows och det anses för avancerat för en vanlig användare så MS har blockat Home-användare från att säkra sina datorer. Men det finns ett litet gratisprogram som fixar det. Kanske inte för 90-åriga mormor som inte är intresserad av datorer, men relativt enkel att använda om man bara läser instruktionerna: Simple Software Restriction Policy som jag tycker du kan testa och tipsa om.
  http://sourceforge.net/projects/softwarepolicy/

  • Tommy k Johansson2015-09-10 at 22:57Reply

   Det varierar från bugg till bugg – att gå igenom allt så specifikt hade blivt en löjligt lång text som ingen orkat läsa… :) Då är det bättre att länka vidare för den som vill fördjupa sig.

   Att köra utan brandvägg och antivirus är IMHO vansinne, och jag kan inte se ett enda skäl till varför man skulle göra det. Varför riskera det? Det är ju knappast så att dagens versioner påverkar datorns prestanda (Norton Security tar t ex 6-10 MB internminne på den dator jag använder det på). Även om man själv inte bryr sig utifall att man blir smittad av skadlig kod, så drabbar det ju andra när ens dator blir en zombie i ett botnät eller börjar sabotera NAS:ar, routrar, datorer och andra anslutna enheter på nätverket.

   Skadlig kod sprids inte uteslutande via ”mörka delar av Internet”. Det är idag vanligt att det sprids via annonser – en hel del annonsnätverk har inte 100% förhandskontroll av köpta annonser, och nätverken används även av kända sajter. Det har till exempel spridits farlig kod via NY Times och Expressen, för att nämnda någon.

   Nu tror jag inte att jag kan påverka *ditt* beslut… :) Men däremot vill jag svara och påtala att jag absolut avråder från att köra utan antivirus och brandvägg, så att ingen annan får för sig att avinstallera sina säkerhetsprogram.

 2. Pia A-d2015-09-09 at 14:27Reply

  56 st !!! -Just, just ; skönt att vara oberoende av MS ! :P

 3. Carl Stridsberg2015-09-09 at 14:20Reply

  Tack för tipset, Tommy!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.