TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

Microsoft anklagar Google för klickbedrägeri

Skribent:
Publicerad: , 08:10
Respons: 7 kommentarer

Google vs BingDen smått komiska såpan med Google och Microsoft Bing i huvudrollerna fortsätter. Det började med att Google anklagade Microsoft för att kopiera sökresultat, och nu kontrar Microsoft med att säga att Google använt sig av klickbedrägeri för att få fram sina bevis.

Google har ännu inte svarat på anklagelserna. Som det ser ut just nu verkar det som om Microsoft har rätt, och att Google är tramsiga.

Bakgrunden är att Google märkte att Microsoft Bing visade samma första sökresultat som Google på ett felstavat ord, som blivit rättstavat i sökträffarna. Eftersom Bing inte har någon vettig rättstavning tyckte de att det här var konstigt. (Jag skrev om detta igår.)

Därför la de in en massa konstiga sökord som de pekade på diverse webbsidor. Därefter använde de Windowsdatorer med Bing Toolbar installerat i Internet Explorer, för att söka på orden i Google och klicka på sökresultatet.

Vad som händer är att Bing Toolbar – om du i inställningarna angivit att du vill skicka information till Microsoft för att förbättra tjänsten – märker att en sökning gjorts och att användaren klickar på en sökträff. Den här informationen är en av många metoder som Bing använder sig av för att ranka webbsidor.

Manipulering av sökträffar?

Eftersom de sökord som Google lagt in var väldigt slumpmässiga, har det bara funnits en träffsida – det vill säga den sida som Google pekat sökordet till. När Bing registrerade sökningen och sökträffen, fanns det ingen annan information att gå på. Därför visades samma sökresultat hos Bing.

Att Microsoft samlar ihop information via Bing Toolbar är ingen hemlighet. Därför tycker jag att det är Google som framstår som tramsiga i det här fallet, även om ”klickbedrägeri” är att ta i…

– Låt oss göra det klart en gång för alla, vi kopierar inte våra sökresultat från någon av våra konkurrenter. Vad Google har gjort är att man har använt en teknik som kallas för klickbedrägeri för att få fram ett visst sökresultat. Alla i branschen känner till det här och det används flitigt av bland annat spammare, skriver Microsofts vicepresident på Bing, Yusuf Mehdi i ett blogginlägg. [IDG]

IDG har publicerat en lång översatt artikel som förklarar historien.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. TkJ2011-02-04 at 11:04Reply

  Daniel: Du kan väl på fullaste allvar inte mena att det material Google har indexerat från webben är Googles egna material? Med den logik du använder skulle alla webbsajtägare kunna anklaga Google för stöld, för att Google snott deras material och tjänar pengar på det genom att visa det tillsammans med annonser i sökresultat.

 2. Daniel Hedblom2011-02-04 at 10:48Reply

  Google upptäckte att sökningar i Bing var identiska med sökningar i Google Search. Detta var konstigt då även beskrivningen av sidorna var identisk, inte bara länkarna. På nåt sätt hade hela resultatet av vissa sökningar på Google Search hamnat i Bing.

  När man väl konstaterat att Bing kopierat sökresultat (inte bara kopplingen sökord-klickad länk) utformade man en operation där man skulle ta Microsoft med brallorna nere och få klara bevis på att Bing faktiskt stjäl sökresultat från Google Search.

  Microsoft tittar på vad användarna söker på, kopierar svaret (inte bara länken) och lägger in det i Bing. Jag undrar vad Microsoft skulle tycka om DU gjorde samma sak mot te.x Microsoft TechNet eller nån annan av deras publikationer, dvs återpublicera informationen utan att meddela varifrån den kommer ursprungligen?

  Man måste vara en rätt stor MS-fanboy för att inte se de otroligt uppenbara bevisen för stöld från Google, och i förlängningen hur Microsoft istället för att förbättra sin egen sökmotor istället snor resultaten från Google genom att använda sina egna användare som mellanhänder.

 3. Anders2011-02-03 at 12:03Reply

  Läser man artikeln på IDG så får ju MS medhåll.
  ”Googles attack mot Microsoft har skapat stark kritik hos flera analytiker i branschen. Många anser att Googles anklagelser om plagiat är att kasta sten i glashus, inte minst med tanke på att Google självt har stämts flera gånger på samma grunder.”

  Google är säkerligen inget vitt får. De är dock bra på att framstå som just det.

 4. Esse2011-02-03 at 09:55Reply

  På vilket sett är Google tramsiga? De har ju bara gjort ett kliniskt test som inte påverkat något utomstående?

  • TkJ2011-02-03 at 15:09Reply

   Esse: Jag tycker bara det är glyttigt av Google. Microsoft har ju inte hållit det hemligt att de samlar in den här typen av information via Bing Toolbar. Den test Google har gjort, gör ju att Bing kommer att lista just det som Google ville att de skulle lista, eftersom Bing inte har någon annan information att gå på när det gäller sådana unika kryptiska sökord.

 5. Michel2011-02-03 at 09:30Reply

  ????? bing har ju avsevärt sämre sökträffar har provat bing men dom är aldeles för dåliga mot google, och vad spelar det för roll om dom skulle ha klick program? eller profiling för surf vanor? genererar ju lite mer skäp post, men mitt synesätt på det är ju följande,1: virus spam hatar jag2: reklam spam???? dom vill ju tjäna nån krona! 3: profiling e post, oftast med reklam tävlingar mm! sen finns det ju vanliga e-mail har under sex år haft 1 virus email och 30-40000 spam/reklam kanske lite mer reklam, nä då är chansen större för virus för mig när jag surfar eller kollar lite andra saker som kanske inte bör nämnas här! drar ca: 1-10 trojaner i mån samt 3-8000 spårnings cookies samt ca:6 högerklick och cirka 20-40 rensningsmeddelanden, så pga av mina surfvanor gillar jag inte att ha gratis program men har haft det med men dom brukar aldrig hålla fullt ut för rouges mm, men det behöver ju inte ett betal prog heller!

 6. Karl2011-02-03 at 09:06Reply

  Mja, men det är väl ändå en rätt kass jämförelse att dra mellan Googles laborerande och spammares klickbedrägeri. Inte minst eftersom de bara manipulerar sin _egen_ tjänst för några slumpade teckenkombinationer, vilket inte har någon som helst effekt för andra som söker. Bing blir ju endast påverkat eftersom de snokar på Googles sökningar, hade de inte gjort det så hade de ju inte blivit ”manipulerade”. Det är ju dead obvious att Microsoft piggybackar på Googles sökresultat (även om det bara är en parameter av många). Att förneka eller försöka släta över det är tramsigt om något.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.