TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Microsoft-bedragare fortsätter ringa svenskar!

Skribent:
Publicerad: , 12:58
Uppdaterad: 2013-10-22, 11:30
Respons: 9 kommentarer

microsoft +1000181-bedrageriHar du blivit uppringd av en engelsktalande person som säger sig ringa från Microsoft, och påstår att din dator är infekterad av virus eller dylikt? Lägg på luren! Du är inte ensam.

Jag uppmärksammade det här i slutet av juli, och sedan dess har jag fått många mejl från läsare som rapporterat in händelser. Det här pågår uppenbarligen fortfarande. Läs här om läsarnas otrevliga och hotfulla samtal!

Telefonbedrägerierna går ut på att bedragarna ringer upp till synes slumpmässiga nummer, och berättar att den uppringda personens dator har blivit utsatt för virus eller något annat problem. Man säger sig ringa från Microsoft och att man behöver hjälpa användaren att fixa problemet.

Många av samtalen kommer från telefonnummer 001000181 eller +1000181 (beror på hur din nummerpresentatör visar det). Personerna som ringer talar på engelska, och ett flertal av dem verkar ha indisk brytning, en del har andra annorlunda brytningar.

Vill stjäla information och pengar

Syftet är att lyckas övertala den uppringda personen att installera ett fjärrstyrningsprogram på sin dator för att bedragarna ska kunna ”fixa felet”. Egentligen vill de bara komma in i din dator för att troligen stjäla personlig information och infektera den med trojaner.

I en del av samtalen försöker man istället sälja en supporttjänst för att fixa problemet. Då uppmanas offret att surfa in på en webbsida där man ska ange sina kontokortsuppgifter för att dra betalningen. Om någon råkat göra detta, spärra kontokortet/kreditkortet omedelbart.

Genomgående verkar bedragarna bli väldigt hotfulla och aggressiva om offret ifrågesätter telefonsamtalet. Efter misslyckat samtal försöker de ibland ringa upp igen, vissa gånger upp emot tio gånger.

Ofarlig telefon!Det du ska göra är att lägga på luren. Du kan också polisanmäla det.

Microsoft ringer aldrig upp sina kunder för att erbjuda datorsupport, om du inte själv avtalat tid med deras support. De ber dig heller aldrig uppge kontokortsuppgifter i tid och otid, och som regel brukar de inte vråla ”fuck off!” till sina kunder… Microsoft har publicerat en artikel om sådana här bedrägerier.

Vidare kan jag passa på att varna för mejlutskick som påstår sig innehålla säkerhetsuppdateringar till Windows. Microsoft skickar aldrig ut uppdateringar via e-post.

De nyhetsbrev Microsoft har innehåller länkar till företagets sajt där du kan läsa mer om uppdateringen – de bifogar den aldrig i mejlet. Om du får ett sådant mejl, kasta det. Kör aldrig igång den bifogade filen eftersom det garanterat är en trojan. Här är ett exempel.

Läsarnas historier om bedrägeriförsök

Här kommer ett par rapporter jag har fått från läsare som blivit uppringda av bedragarna. Om du också blivit utsatt för det här, får du gärna skicka din historia till [email protected].

Vi blev uppringda idag igen av en, troligen, indier, som ville prata med min hustru. Jag frågade varför och då sa han att han ringde från Microsoft om vår PC. Jag talade om för honom att Microsoft aldrig ringer upp sina kunder och därefter sa jag bye bye.

Så bra att jag hittade information om detta här! Vill nu berätta att vi idag blivit uppringda två gånger av samme otrevlige karl som säger att microsoft är under attack etc. När han inte kunde/ville uppge vilket nummer han ringde till så sade min man att han inte ville ha kontakt med honom och då bröt karlen ut i fula ord som slutade med fuck off. Nu tio min senare ringer han igen och vet tydligen inte att han ringt hit för en stund sen! HUR varnar man folk för detta? Vi är ju misstänksamma men när nån ringer utomlands ifrån så hoppar man ju till.

Blev uppringd i går. Efter någon minut tyckte jag att det verkade skumt. La på luren.
Sedan ringde de minst 10ggr till.

Min hustru blev i morse uppringd av Microsoft av en person med Indisk brytning. Hon sa att hon inte visste vad virus var och att vi inte hade någon dator varefter ”Microsoft” la på…

Läs mer om bedrägeriet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

9 kommentarer

 1. Pensionär2013-10-25 at 14:52Reply

  Blev uppringd av person med indisk brytning som sa att hon var från microsoft. Hade inte koll på att Microsoft inte ringer upp folk , så jag gick på det. De tog över min dator men när de ville ha kontokortnummer för att förnya licensen förstod jag att det var bluff. Tyvärr han de installera ett program som ny gör att min dator är spärrad för användning med ett lösenord.

  Lägg på luren direkt när de ringer!!!!

 2. Stolt telefonägare2013-09-16 at 11:30Reply

  Blev uppringd idag han sa att han var från microsoft så jag skrek Microsfot doesnt call nobody falls for that trick och lade på.

 3. Cornelia von Bargen2012-09-13 at 13:52Reply

  Har blivit uppring 3 gånger på 2 veckor av samma indiska man. Han har presenterat sig ringa från både Microsoft och för att prata om Windows. Alla 3 gångerna har jag bett honom fara dit pepparn växer och att sluta ringa, att jag vet att det bara är ”fruad” dvs bluff och att de bara lura folk.

 4. Tommy2012-08-18 at 11:18Reply

  Hej
  Vill bara varna att detta pågår fortfarande- blev just 2012-08-18 uppringd av någon som talade engelska med indisk accent som ville att jag skulle sätta mig vid datorn för att fixa ett problem med windows.

 5. Alexander2011-08-30 at 16:46Reply

  Va lite för snabb ^^ det var visst arbetsförmedlingen.

  • TkJ2011-08-30 at 17:45Reply

   Alexander: Är inte det samma sak? ;))

 6. Alexander2011-08-30 at 15:12Reply

  Hej! Det ringde för ett tag sen till mig med nr 0104877016, först mobilen sedan direkt hemtelefon. samband kanske? svarade inte.

 7. Jens, webbhjälp.se2011-08-30 at 14:22Reply

  Det första jag tänker angående den popkulturella referensen är polischefens telefon till batman. Kan det stämma tro? :)

  • Linda2016-02-24 at 11:46Reply

   Detta pågår fortfarande!!
   En kvinna ringde upp mig och jag blev kopplad till en man på Windows, sa han. Han ville hjälpa mig pga min dator var infekterad och hade varningar mm. Han hade indisk brytning och jag hörde i bakgrunden fler telefonörer. De ringde från USA sa de. Men med tidsskillnaden så borde de i så fall vara natt där. Vi jobbar dygnet runt svarade hon.
   Jätteskumt och de tog över dator för att visa sin trovärdighet med mera. Slutade med att datorn spärrats, fy f-n vilka människor att arbeta så!! Polisanmälan bör göras!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.