Microsoft-bedragare ringer och försöker lura dig att datorn är hackad | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 490 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Microsoft-bedragare ringer och försöker lura dig att datorn är hackad

Skribent:
Publicerad: , 07:54
Uppdaterad: 2016-12-23, 11:26
Respons: 90 kommentarer

Bedragare kallar sig Microsoft på engelska med indisk brytning lurar via telefonDet verkar som om bedragarna som påstår sig ringa från Microsoft är på gång igen. De har härjat i flera år nu, och på sistone har jag fått flera nya rapporter från er läsare om nya samtal. Metoden är densamma som tidigare – någon som pratar engelska med indisk brytning ringer upp och hävdar att din dator är angripen av skadlig kod eller att hackare gjort intrång, och att du behöver support.

För ganska exakt fyra år sedan skrev jag om den första rapporten gällande de här bedragarna. Sedan dess har jag återkommit till ämnet ett par gånger, i och med att det kommit in nya rapporter från er som läser min blogg. Nu verkar de vara på gång igen eftersom jag fått flera mejl om det här på kort tid. Skulle du bli uppringd är rekommendationen att lägga på luren.

Under åren har jag fått en ganska bra inblick i hur de här bedragarna arbetar, i och med att jag bett läsare rapportera in samtal – vilket ni också varit väldigt duktiga på att göra. Tack vare rapporterna har jag kunnat göra uppföljare och lärt mig de olika metoderna de använder för att lura dig på pengar och få tillgång till din dator via fjärrkontroll.

Det verkar vara en omfattande och organiserad form av bedrägeri, där någon eller några använder sig av ett telecenter i Indien för att ringa upp personer och försöka lura dem till att köpa onödiga programvaror eller installera fjärrstyrningsprogram för att kunna ta kontroll över offrets dator.

Falska telefonsamtal från Microsoft är bedrägeri
image-23802

Om du får telefonsamtal från en engelskspråkig person som påstår sig ringa från Microsoft, eller en partner till Microsoft, och hävdar att du har problem med din dator – lägg på luren. De försöker lura dig att installera spionprogram samt betala för programvaror du inte behöver.

De vet inget om dig, förutom ditt telefonnummer

Det går till så att personerna ringer upp telefonnummer, av allt att döma på måfå – förmodligen har de samlat på sig telefonnummer hos Eniro eller liknande tjänst, och på engelska med indisk brytning talar om för det potentiella offret att denne har drabbats av skadlig kod på sin dator. De kan ställa frågor om personen haft problem med sin PC, om den varit långsam och så vidare, för att på så sätt skapa ett slags förtroende.

Grejen är att de arbetar efter sannolikheten. Och sannolikt är att de flesta personer de ringer upp har en PC med Windows, eftersom den kombinationen är den mest vanliga. Samtidigt upplever de flesta någon form av problem med datorn. Du vet själv hur det är – efter ett tag med en ny dator kommer den att kännas långsammare än när du köpte den.

Om det tilltänkta offret inte har hyfsat hög datorkompetens är det således lätt att lura dem.

Genom att presentera sig som antingen Microsoft eller en partner till Microsoft (Microsoft Technical Department och Windows Computer Center är vanliga påhittade namn), inger de förtroende. Saken är dock att Microsoft inte alls vet huruvida din dator är infekterad av virus. Det är inte ofta Microsoft har tillgång till ditt telefonnummer, och inte heller skulle de ringa upp dig helt spontant och påstå att du har problem med din PC.

Varna dina vänner! Det här bedrägeriet är väldigt utbrett och tyvärr är det många som faller för det, just för att bedragarna hävdar att de ringer från Microsoft och att de påstår att din dator är infekterad av skadlig kod. Rekommendera gärna den här artikeln på Facebook!

 

Installerar trojan och lurar dig på pengar

Den lösning bedragarna erbjuder är en programvara som säger sig ta bort det virus du påstås ha smittats av. I vissa fall kan de även lura dig till att installera ett fjärrstyningsprogram, Teamviewer (som i sig självt är ett legitimt program), vilket de sedan kan använda för att kontrollera din dator på distans.

De vill hur som helst gärna ha ditt betalkortsnummer (VISA, Mastercard etc). Programmet de lurar offer att köpa gör förmodligen ingenting. Och risken är hög att de använder ditt kort för att göra flera transaktioner.

Bedragarna är väldigt aggressiva i sina metoder. Börjar du prata med dem kommer de att tjata på dig och snart övergå till att bli arga och hotfulla. Jag har också fått många rapporter från personer som blivit uppringda många gånger. En del har fått mängder av samtal dygnet runt. Ett av de senaste numren jag fått är 009 431 929 488, men det finns flera andra;

 • 001000181
 • +1000181
 • 8 155 195 941
 • 015 672 539 999
 • 8 155 194 735

Under år 2016 har bedragarna i allt större utsträckning börjat ringa från mobilnummer i Sverige. Därtill har de även börjat ringa till mobilnummer – från att tidigare bara ringt till fasta telefonnummer.

Har du blivit uppringd från ett annat nummer får du gärna rapportera in den bland kommentarerna nedan.

Hur skyddar du dig?

Polisens rekommendation gällande sådana här typer av telefonbedrägerier, är att helt enkelt lägga på telefonen. Ett annat alternativ är att tala om för dem att du kör Mac eller att du inte har någon dator.

Skulle du ha råkat bli lurad och lämnat ifrån dig kreditkortsnummer, bör du spärra detta omedelbart via din bank. Har de lurat dig att ladda ner och installera ett program, se till att avinstallera detta. Kör även antivirus och antispyware för att rensa bort eventuell skadlig kod som också installerats.

Tipsa gärna via sociala medier om det här hotet!

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Emma

  Jag blev precis uppringd av en man som talade engelska med indisk brytning som sa att han ringde från Microsoft tech-support Department. Förstod rätt snabbt att det var bedrägeri så googlade och fick upp denna artikel. Numret de ringde mig ifrån var dock 0287189589

 • Clara

  Idag ringde en arg och aggressiv man med indisk brytning på engelska på numret: 46706584473
  Vi pratade med mannen i ca 10 minuter innan vi tyckte att allt blev konstigt och vi la på. Googlade då och fick upp denna artikel samtidigt som han ringde igen och igen.

 • Jennie

  072-710 30 30 Ringde mig nyss och sa att de ringde från Microsoft (engelska med indiskbrytning).

Erbjudande mars 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick