Microsoft-bedragare ringer och försöker lura dig att datorn är hackad | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

REA på alla produkter

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Microsoft-bedragare ringer och försöker lura dig att datorn är hackad

Skribent:
Publicerad: , 07:54
Uppdaterad: 2016-12-23, 11:26
Respons: 105 kommentarer

Bedragare kallar sig Microsoft på engelska med indisk brytning lurar via telefonDet verkar som om bedragarna som påstår sig ringa från Microsoft är på gång igen. De har härjat i flera år nu, och på sistone har jag fått flera nya rapporter från er läsare om nya samtal. Metoden är densamma som tidigare – någon som pratar engelska med indisk brytning ringer upp och hävdar att din dator är angripen av skadlig kod eller att hackare gjort intrång, och att du behöver support.

För ganska exakt fyra år sedan skrev jag om den första rapporten gällande de här bedragarna. Sedan dess har jag återkommit till ämnet ett par gånger, i och med att det kommit in nya rapporter från er som läser min blogg. Nu verkar de vara på gång igen eftersom jag fått flera mejl om det här på kort tid. Skulle du bli uppringd är rekommendationen att lägga på luren.

Under åren har jag fått en ganska bra inblick i hur de här bedragarna arbetar, i och med att jag bett läsare rapportera in samtal – vilket ni också varit väldigt duktiga på att göra. Tack vare rapporterna har jag kunnat göra uppföljare och lärt mig de olika metoderna de använder för att lura dig på pengar och få tillgång till din dator via fjärrkontroll.

Det verkar vara en omfattande och organiserad form av bedrägeri, där någon eller några använder sig av ett telecenter i Indien för att ringa upp personer och försöka lura dem till att köpa onödiga programvaror eller installera fjärrstyrningsprogram för att kunna ta kontroll över offrets dator.

Falska telefonsamtal från Microsoft är bedrägeri
image-23802

Om du får telefonsamtal från en engelskspråkig person som påstår sig ringa från Microsoft, eller en partner till Microsoft, och hävdar att du har problem med din dator – lägg på luren. De försöker lura dig att installera spionprogram samt betala för programvaror du inte behöver.

De vet inget om dig, förutom ditt telefonnummer

Det går till så att personerna ringer upp telefonnummer, av allt att döma på måfå – förmodligen har de samlat på sig telefonnummer hos Eniro eller liknande tjänst, och på engelska med indisk brytning talar om för det potentiella offret att denne har drabbats av skadlig kod på sin dator. De kan ställa frågor om personen haft problem med sin PC, om den varit långsam och så vidare, för att på så sätt skapa ett slags förtroende.

Grejen är att de arbetar efter sannolikheten. Och sannolikt är att de flesta personer de ringer upp har en PC med Windows, eftersom den kombinationen är den mest vanliga. Samtidigt upplever de flesta någon form av problem med datorn. Du vet själv hur det är – efter ett tag med en ny dator kommer den att kännas långsammare än när du köpte den.

Om det tilltänkta offret inte har hyfsat hög datorkompetens är det således lätt att lura dem.

Genom att presentera sig som antingen Microsoft eller en partner till Microsoft (Microsoft Technical Department och Windows Computer Center är vanliga påhittade namn), inger de förtroende. Saken är dock att Microsoft inte alls vet huruvida din dator är infekterad av virus. Det är inte ofta Microsoft har tillgång till ditt telefonnummer, och inte heller skulle de ringa upp dig helt spontant och påstå att du har problem med din PC.

Varna dina vänner! Det här bedrägeriet är väldigt utbrett och tyvärr är det många som faller för det, just för att bedragarna hävdar att de ringer från Microsoft och att de påstår att din dator är infekterad av skadlig kod. Rekommendera gärna den här artikeln på Facebook!

 

Installerar trojan och lurar dig på pengar

Den lösning bedragarna erbjuder är en programvara som säger sig ta bort det virus du påstås ha smittats av. I vissa fall kan de även lura dig till att installera ett fjärrstyningsprogram, Teamviewer (som i sig självt är ett legitimt program), vilket de sedan kan använda för att kontrollera din dator på distans.

De vill hur som helst gärna ha ditt betalkortsnummer (VISA, Mastercard etc). Programmet de lurar offer att köpa gör förmodligen ingenting. Och risken är hög att de använder ditt kort för att göra flera transaktioner.

Bedragarna är väldigt aggressiva i sina metoder. Börjar du prata med dem kommer de att tjata på dig och snart övergå till att bli arga och hotfulla. Jag har också fått många rapporter från personer som blivit uppringda många gånger. En del har fått mängder av samtal dygnet runt. Ett av de senaste numren jag fått är 009 431 929 488, men det finns flera andra;

 • 001000181
 • +1000181
 • 8 155 195 941
 • 015 672 539 999
 • 8 155 194 735

Under år 2016 har bedragarna i allt större utsträckning börjat ringa från mobilnummer i Sverige. Därtill har de även börjat ringa till mobilnummer – från att tidigare bara ringt till fasta telefonnummer.

Har du blivit uppringd från ett annat nummer får du gärna rapportera in den bland kommentarerna nedan.

Hur skyddar du dig?

Polisens rekommendation gällande sådana här typer av telefonbedrägerier, är att helt enkelt lägga på telefonen. Ett annat alternativ är att tala om för dem att du kör Mac eller att du inte har någon dator.

Skulle du ha råkat bli lurad och lämnat ifrån dig kreditkortsnummer, bör du spärra detta omedelbart via din bank. Har de lurat dig att ladda ner och installera ett program, se till att avinstallera detta. Kör även antivirus och antispyware för att rensa bort eventuell skadlig kod som också installerats.

Tipsa gärna via sociala medier om det här hotet!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

På grund a tekniska problem fungerar inte Disqus för tillfället.

 

105 kommentarer

 1. Anna-Carin2018-02-20 at 10:59Reply

  Blev nyss uppring av nr 0703176917. En kvinna som pratade engelska med indisk brytning presenterade sig och sa att hon ringde från microsoft och nämnde något om min dator. Då jag ingen äger (använder sambons eller dotterns dator) sa jag det. Sen vet jag inte om samtalet bröts eller om hon helt sonika la på luren. Men fattade direkt att det var något lurt så jag googlade och hittade detta.

 2. Ulf2018-02-16 at 12:12Reply

  Fick samtal idag från kvinna med indisk brytning. Hon berättade att jag har fått virus i min dator.
  -Jag frågade vilken dator?
  Din PC svarar hon!
  -Men jag har ju mac berättade jag?
  Ojj! Nu ser jag att du har en mac och det är stora problem med den.
  – Jaha, men jag kan fortfarande inte förstå varför du ringer från Indien om detta när jag in har någon support för min dator?
  Jag ringer inte från Indien, jag är amerikanska och ringer från Washington. Slå på datorn!!! Så ska du få se att jag löser alla dina problem.
  – Jag tror inte det. Du svarar ju inte varför jag skulle ha en support från er?
  Slå på datorn och du kommer att få se.
  – Men ni har ju ringt senaste 1,5 åren och påstått att fel på datorn men det är inga problem med datorn. Den går jättebra Byebye!

 3. Olle2018-01-29 at 08:45Reply

  Nu är det någon idiot på microsoft maintenance som ringer. flera gånger om dagen och påstår att min dator har blivit hackad och att de behöver fixa det åt mig.048098468. Har sagt att jag polisanmäer telefonsamtalet plus att det ska spåras av polis sen bad jag honom dra åt helvete.

 4. Maja2017-10-23 at 10:26Reply

  Har blivit uppringd två ggr senaste dagarna av nr 0702527271, står på en privatperson på Eniro, men var en kvinna, gissningsvis från indien som skulle ”hjälpa mig” med min dator. Hade mitt namn och nummer.

 5. Geni872017-10-05 at 10:49Reply

  Blev uppringd från 0708333690 idag. En Indier som påstod att hon ringde från MS och snackade om virus. Jag la bara på.

 6. Sissy2017-05-31 at 09:20Reply

  Senaste två dagar har jag fått samtal från 020 76 2770. Jag svarade igår, då var det en tjej med indisk brytning som hette Martina och påstod att ringa från Microsoft technical support o att min datorn var hackad o de får hela tiden mail från min datorn. Hon skulle hjälpa mig ta bort programmet. När jag frågade hur fick du mitt nr, då sa hon att jag är registrerad kund och jag har angett mitt nr. Sedan frågade jag om hennes nr för hon påstod att hon ringer från USA, hur kom det sig att hon hade ett lokalt nr liksom. Svaren blev att de har ett dansk nr för kunder i Danmark. Kvinnan tänkte inte på vilket land. Mitt barn började gråta o då sa jag att jag måste lägga på o då erbjöd hon ringa idag vilket hon gjorde också men jag har inte svarat. Jag googlade o hittade artikeln, känner mig lättad nu.

 7. Millie2017-05-23 at 20:11Reply

  Har blivit uppringd av dessa ett otaligt antal gånger senaste månaderna. Idag Har de ringt 3 gånger. Och jag svarar alltid i mobilen utifall att det skulle vara skola/dagis/jobb/läkare you name it. Dagens tre samtal kom från tre olika nummer och det var tre olika personer som ringde. Så fort jag hör att det är dom blir jag fly förbannad och fräser åt dom på engelska att de ska ge fan i att ringa mig för att jag vet vad de är ute efter och att jag inte ens äger någon dator. För det mesta lägger de på då men ibland är det envis människa bakom luren som blir väldigt brysk tillbaks varpå jag lägger på. Jag blir galen av detta! Jag känner mig trakasserad och nästintill förföljd då detta bara fortsätter och fortsätter, ofta, ibland dagligen och ibland (som idag) flera gånger per dag!
  Numrena som ringde idag är:
  0798723925
  0798363855
  0798773275

 8. Emina2017-05-17 at 19:52Reply

  Min son var hemma när de ringde. Han blev rädd och tyckte att det var obehagligt. Nu känner han sig lättad när jag läste upp din artikel. De ringde från ett svenskt tel.nr som var avstängt när jag kom hem och försökte ringa.

 9. Inte Blåst2017-05-16 at 15:42Reply

  170516 15:10
  Blev uppringd precis, som innan ringde de och berättade att min dator var infekterad och skickar skadlig kod till en av deras datorer/servrar. Jag frågade lite hur det visste att det var från min dator, och ställde frågan om de kunde se min ip-adress. Ja det kunde dem och det var faktiskt så att även min router var infekterad, så när jag sa att jag ändå inte hade något viktigt på datorn och kunde installera om windows på den skulle det inte hjälpa.Så ställde frågan igen vad om vad jag hade för ip-adress då sa det your globel adress is 192.168.162.5 vilket jag ifråga satt direkt då det låter som en lokal ip-adress då var det min lokala adress helt plötsligt. Jag berättade att den stämde inte mot var jag har, då fick jag svart den börjar väl på 192.168 helt korrekt sa jag och informerade att jag tror detta är en scam och tacka för på ringningen och la på. Telefon Nr de ringde från var 0798783065, testade ringa tillbaka men då fanns det ingen knuten till detta nr.

 10. Anders2017-04-26 at 16:52Reply

  Blev uppringd på mobilen idag av en engelsktalande man med indisk brytning, jag sa att jag inte hade någon dator och enda datorn jag använder är den på jobbet… han tjötade ett tag utan att bli aggressiv, men påstod konstant att jag ljög och frågade varför jag inte hade någon dator (!?)…men jag stod på mig om att jag inte hade någon dator, då la han på
  Numret som ringde var: 079-8193065

 11. Frida2017-04-26 at 14:41Reply

  IDAG! Jag blev nyss uppringd av numret 0798993305, en engelsktalande man med indisk brytning som började prata om att min windows dator fått virus, jag pratade med personen i cirka en minut innan jag la på av misstankar av att det var något skumt på gång.

 12. Joel2017-04-17 at 16:19Reply

  Hej, jag har idag blivit uppringd av Microsoft Support, Kalifornien. Det var en man med indisk brytning som informerade i ca 0,5h om att dom sett att min dator har virus. Jag hade inget att göra vid tillfället så jag spelade med. Datorn jag använde var rätt gammal, ca 7 år, och även fast jag nyinstallerat bas programmen så är den superseg, så jag tänkt skrota den. Blev sen kopplad till en kvinna som skulle lösa problemet. Stella Jones presenterade hon sig som. Det tog henne ca 2 timmar innan hon lyckats visa vilka felmeddelanden jag hade på pc och installera en typ av fjärrstyrnings program. Det var Teamviever som hon lyckades med, men hon provade AnyDesk och Supremcontrol först((tror det är någon typ av fjärrprogram?ingen aning) men misslyckades med detta ett antal gånger. Jag gjorde allt för att störa. Förutom att dator är sjukt seg, eller snarare katastrofalt seg, så rörde jag musen av misstag, hörde fel, bröt internetuppkopplingen med jämna mellanrum. Sen för att lösa problemet med min sega dator, behövde jag förnya min windows 7 licens. En sån plus lite annat skulle fixa mina datorproblem. Det skulle jag betala 50kr/månad tror jag det var. Då öppnade dom en webbsida som såg ut att komma från Microsoft, där jag skulle fylla i mina VISA kortuppgifter. Där skrev jag fel hela tiden, så kortet var ogiltigt. Fyllde i påhittad adress gjorde jag som var snarlik min egen, då dom hade mitt fullständiga namn. Därför angav jag mina mellannamn vid registreringen, för att inte avslöja mig:) Sen efter totalt ca 3,5 timmar, så ledsnade jag på dom, för jag tänkte göra något vettigt av dagen. Jag sa att detta tog för lång tid. Då blev dom väldigt påstridiga så jag sa jag var tvungen att åka med ett tåg om 30 min. Nejnej..vi måste fixa din dator. Annars kan du inte använda den. Meddelade då att jag köper en ny dator istället och hon lät faktiskt riktigt arg. Jag la på och direkt ringde det upp, men jag svarade inte. Jag hade ju ett ”tåg” att passa. Totalt var det 3 st olika nummer som ringde mig:
  079-8803715
  079-8633205
  079-8333765

  Nu tänker jag försöka köra linux och funkar inte det skrotar jag datorn. Eller så sparar jag den om jag får tråkigt och MrosoftSupporten råkar ringa igen. Borde egentligen tacka Supporten för gratis underhållningen. Dom fick 0 kr för 3,5 timmes underhållning och jag betalade gratis för detta. 3,5timme:)

  H/Joel

 13. Anna Lindbladh2017-04-11 at 08:49Reply

  Någon har ringt mig två fagar i sträck nu..först om en gammal pc med windows och nästa gång om min mac när de fick reda på att jag inte använder min pc..

 14. Rickard Bransell2017-03-30 at 22:36Reply

  Jag blir i princip uppringd hela tiden från dem både på hemnumret och på mobilen. Jag låtsas att jag bara kan svenska så lägger de på.

 15. Emma2017-03-30 at 13:40Reply

  Jag blev precis uppringd av en man som talade engelska med indisk brytning som sa att han ringde från Microsoft tech-support Department. Förstod rätt snabbt att det var bedrägeri så googlade och fick upp denna artikel. Numret de ringde mig ifrån var dock 0287189589

 16. Clara2017-03-24 at 11:54Reply

  Idag ringde en arg och aggressiv man med indisk brytning på engelska på numret: 46706584473
  Vi pratade med mannen i ca 10 minuter innan vi tyckte att allt blev konstigt och vi la på. Googlade då och fick upp denna artikel samtidigt som han ringde igen och igen.

 17. Jennie2017-03-22 at 12:10Reply

  072-710 30 30 Ringde mig nyss och sa att de ringde från Microsoft (engelska med indiskbrytning).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.