TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Akta dig: Lurad på 3000 kr av nygamla Microsoft-bedragare

Skribent:
Publicerad: , 12:01
Respons: 7 kommentarer

Microsoft-bedrägeri - Ringer och försöker lura till sig pengarGT/Expressen skriver idag om Benny, som blivit blåst på 3000 kronor efter att ha fallit för de så kallade Microsoft-bedragarna. ”Nya nätbedragare” kallar man dem, men faktum är att de här typerna har hållit på ett bra tag. Deras bedrägeri verkar vara framgångsrikt. Första gången jag skrev om det var sommaren 2011, och därefter har jag återkommit med varningar kontinuerligt.

Bedrägeriet går ut på att de ringer upp vanliga privatpersoner, säger att de ringer från Microsoft eller ett företag som samarbetar med Microsoft, och påstår att den uppringda personens dator är infekterad av virus eller angripen av hackare. För att lösa problemet ska man köpa ett dyrt program.

När jag har skrivit om det här bedrägeriet har jag bett att personer som blivit uppringde droppar ett mejl till mig på [email protected] och berättar om det, för att jag ska kunna följa om bedrägeriet fortgår. Och det gör det, för jag har den senaste veckan fått ett par mejl.

Bedragarna ringer från utlandet och pratar engelska, oftast med en indisk brytning. De presenterar sig som teknisk support från Microsoft, eller en samarbetspartner med Microsoft. Som regel frågar de om personen har problem med sin dator, om den går seg eller liknande, och eftersom så gott som alla tycker att datorn går för fort är det lätt att få folk att nappa.

Därefter förklarar man att problemet ligger i att datorn är infekterad av virus eller angripen av hackare, och att man därför ringer upp för att erbjuda en lösning på problemet. Lösningen är en dyr programvara. Man försöker lura offret till att antingen uppge sitt kredit- eller kontokortsnummer direkt via telefon eller genom att besöka en fejkad e-butik.

Varna dina vänner för bedrägeriet! Det enda skyddet mot den här typen av bedrägerier är att känna till dem och lägga på telefonen om de ringer. Du kan varna dina vänner på Facebook genom att klicka Rekommendera-knappen här under:

 

3000 kronor är borta

När offret väl har lämnat ifrån sig sina uppgifter, är det bara att debitera kortet på ett par tusenlappar. Benny, som GT/Expressens artikel handlar om, lämnade över uppgifter till två olika betalkort. SEB stoppade dock transaktionen på deras kort, men det andra kortet från Danske Bank debiterades på 3000 kronor. Och de pengarna lär Benny inte få tillbaka, för banker är av förklarliga skäl inte speciellt intresserade av att finansiera kunder som låter sig luras på pengar.

Bedragarna har flera olika telefonnummer. I Bennys fall stod det 007 182 010 310 på nummerpresentatören.

Microsoft kommer aldrig att ringa upp dig om din dator strular. För det första har de ingen koll över vad för eventuella virus och sådant som finns på din dator, och för det andra arbetar man inte så. Så om du får ett telefonsamtal av den här typen, lägg på luren. Och tala om för alla dina vänner och bekanta att göra detsamma.

Jag skulle tro att det finns ett enormt mörkertal av offer som betalat och går i tron om att deras dator blivit fixad. Det måste det göra med tanke på att bedragarna kört på det här i över två år. Det enda skyddet mot detta bedrägeri är utbildning – att tala om för så många som möjligt att inte falla för det.

Läs mer om bedrägeriet

Jag har som sagt kontinuerligt rapporterat om det här bedrägeriet. Här nedan hittar du tidigare artiklar, där du kan läsa mer om hur de arbetar, vilka nummer de ringer från och så vidare.

Källa: GT/Expressen

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

7 kommentarer

 1. Varning för falska supportsamtal! - Microsoft Sverige - Nyhetsblogg - Site Home - TechNet Blogs2014-01-17 at 14:23Reply

  […] Microsoft. Tyvärr behöver vi återigen varna för dessa falska supportsamtal. Under hösten och vintern har bedragare fortsatt att ringa och uppgett att de arbetar på d…Vi på Microsoft ringer aldrig upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss […]

 2. Hans Hansson2013-10-23 at 16:23Reply

  Jag blir uppringd med jämna mellanrum. Sista så var det en kvinna som sa att hon heter Stella och ringer från microsoft support. ”Nej, det gör du inte sa jag. Du är en gangster och kan dra år helvete. Stryk mitt telefonnummer från listan!”.

  För ett tag sedan gjordes ju en razzia med samverkan från tre länder. Dom tog 17 personer främst i Indien, men några i UK och USA. Hoppas dessa sitter inlåsta resten av sitt liv i USA!

  Förutom dessa telefonsamtal så ringer det ofta och ett 08-nummer visas. När man svarar så svarar ingen utan det blir bara kopplingston. Dessa samtal begriper jag mig inte på alls.

 3. Lotta2013-10-22 at 17:22Reply

  Tycker det är otroligt att nån går på det så knackig engelska som ”Microsoft” pratar. Fick några samtal förra veckan, efter det att de höll på som värst i våras. Så nån skojare har väl sålt telefonlistorna till nån annan skojare som nu satt igång med friskt humör.

 4. Tim2013-10-22 at 15:25Reply

  Det ringde från ett långt nummer för nån vecka sen, googlade det direkt och såg att det tillhörde dessa ”Microsoft”-skojare. Lät bli att svara, men visst är de aktiva igen.

 5. Waneleha2013-10-22 at 15:02Reply

  Min mor som är 71 år blev uppringt i förra veckan av ”Windows” och min mor svarade och sa bara på engelska att hon inte var intresserad och la på luren. Sedan har de ringt fler gånger med olika nummer och då har inte min mor svarat, Grejen är att de även ringer till de som inte ens har Internetuppkoppling. Jag har gett henne en gammal dator men hon vill inte ha Internet, då hon vill avvakta med det.

 6. videren2013-10-22 at 12:56Reply

  ”eftersom så gott som alla tycker att datorn går för fort”?

 7. StefanWallin2013-10-22 at 12:54Reply

  Jodå blev uppringd av en Indisk brutta i detta ärende förra veckan.Resultat blev INTE till hennes fördel.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.