TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Microsoft Insight 2011

Live: Microsofts Insight om design på Windows Phone 7

Skribent:
Publicerad: , 20:42
Uppdaterad: 2011-06-18, 12:13
Respons: 1 kommentar

Windows Phone 7När Microsoft skulle designa gränssnittet i det mobila operativsystemet Windows Phone 7, vars syfte är att konkurrera med Android och iOS, slängde man ut allt det gamla. Windows Mobile 6 försökte flytta det klassiska Windowsgränssnittet till den lilla mobilskärmen, vilket fungerade dåligt.

I och med Windows Phone 7 började man istället om. Man plockade in folk från utvecklingssidan av Xbox och Zune för att bygga ett helt nytt gränssnitt. Detta kallas för Metro. På Microsoft Insight berättar man mer om bakgrunden till gränssnittet. Det här blogginlägget skrivs live under föreläsningen, så jag ber på förhand om ursäkt för ovanligt många stavfel…

Gränssnittet handlar idag inte om att presentera funktioner, utan om att presentera information. Det är den största teoretiska skillnaden mellan Windows Phone 7 och Windows Mobile. Tanken med Metro är att att göra en modernt och kliniskt gränssnitt som bygger på innehåll och typografi.

Som jag skrivit tidigare kommer Metro att vara det gränssnitt som används genomgående på Microsofts produkter, men det kommer inte att se exakt likadant ut överallt. Man har sex stycken principer att följa för att bestämma hur Metro ska se ut:

Principer med Metro

I praktiken måste man anpassa gränssnittet efter vilken typ av enhet som Metro körs på. Xbox kopplad till en TV kan inte fungera likadant som Metro på en mobiltelefon, eller på en en vanlig bärbar dator med Windows 8.

Metro anpassar utseendet för dig

Det är också vara viktigt att Metro ska anpassa sitt utseende efter hur du använder din enhet. Eftersom det idag bara är Windows Phone 7 som använder Metro, handlade de flesta exemplena om just gränssnittet i mobilen. Här nedan kan du se skillnaden mellan Windows Phone 7 versus Windows Mobile 6:

Windows Phone 7 versus Windows Mobile

Jag har de senaste dagarna använt en Windows Phone 7 aktivt, och det är ett spännande operativsystem. Gränssnittet är levande och starkt kopplat till mina konton hos Live och Facebook, där det hämtar bilder, uppdateringar och annat från de sociala nätverken.

De ikoner som finns på startskärmen – om man ska använda termer som kan jämföras med iOS och Android – är levande och uppdaterar sig allt eftersom dina kontakter publicerar bilder, skriver statusuppdateringar och så vidare.

Mycket handlar så klart om att vara uppkopplad mot Internet hela tiden, för att hålla dig uppdaterad om dina kontakter, din musik, dina applikationer, dina digitalfoton och så vidare. Kopplingen mellan Windows Phone 7 och Windows Live är naturligtvis stark.

Windows Phone 7

Windows Phone 7 Mango

Microsoft har inte varit speciellt öppna med vad den kommande Mango-uppdateringen innebär för Windows Phone 7. Det verkar dock uppenbart att Mango kommer innebära en väldigt stor uppdatering med massor av nyheter.

Windows Phone 7 MangoJag ska sammanställa information om Mango så fort jag hinner, eftersom det är klart intressant. I och med Mango kommer Windows Phone 7 även att få stöd för svenska, vilket är uppdateringen ännu mer väsentlig. En del information kan du läsa om hos Microsofts nyhetsblogg:

  • Stöd för svenska
  • Internet Explorer 9
  • HTML5
  • Bättre stöd för multitasking
  • Förbättrad batteritid

Mango-uppdateringen kommer att vara gratis att ladda ner för alla som har en Windows Phone 7-mobil.

Redan idag säljer en del teleoperatörer Windows Phone 7-mobiler (exempelvis Tre), men de fungerar inget vidare i Sverige. Du behöver fuska lite genom att skaffa ett amerikanskt Windows Live-konto för att exempelvis komma åt Marketplace för att ladda ner appar.

Mango kommer någon gång i höst. I samband med detta skulle jag tippa på att Nokia presenterar ett antal modeller av mobiltelefoner med Windows Phone. Läs en gammal bloggpost om att Nokia storsatsar på Windows Phone 7.

Läs vidare: Allt om Microsoft Insight 2011!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Olle2011-06-20 at 08:49Reply

    Det ser verkligen stentråkigt ut. Men bra att de slipar på användarvänligheten.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.