TkJ.se – Sveriges ledande teknikblogg

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

VIMLA mobilabb 50 kr/mån! Gott om samtal, SMS och mobildata! Oanvänd datatrafik flyttas till nästa månad, så du förlorar aldrig något! Superbilligt och bra täckning via Telenors nät.

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Microsoft Office

Några ord om Microsoft Office 2010 beta

Skribent:
Publicerad: , 16:42
Uppdaterad: 2010-08-25, 07:40
Respons: 7 kommentarer

Igårkväll lanserade Microsoft betaversionen av Office 2010 officiellt, så att vem som helst kan ladda ner programmet och testa. Jag har precis suttit i ett videomöte med Microsoft och fått programpaketet demostrerat för mig, och tänkte skriva några korta ord om det.

Inledningsvis vill jag bara säga att det här är inte ett test. Jag kommer att testa Microsoft Office 2010 Beta, men innan jag gjort det vill jag bara skriva lite för dig som är intresserad av vad det nya paketet har att erbjuda.

I likhet med Windows 7 har man i och med Office 2010 breddat plattformen för programmet. Istället för att bara köra programmet lokalt, antingen på sin privata dator eller via en server i nätverket, går det nu att arbeta med Office i molnet, antingen helt eller delvis. Det betyder att du kan köra Office via Internet och webben. Du kan arbeta med dokument via din webbläsare, på vilken dator som helst, eller i din mobiltelefon.

Arbete online

Att kunna göra sitt arbete mer mobilt har således blivit enklare. För hemanvändaren är det vanligaste alternativet att man använder Microsoft Live SkyDrive att spara sina dokument på, men andra lösningar kommer också att finnas. För användare som undertecknad, som arbetar på flera olika datorer, kommer det exempelvis att vara intressant att spara sina dokument på SkyDrive, och sedan kunna öppna dessa antingen via den lokalt installerade versionen av Office 2010, via Office Web Apps eller via mobilversionen av Office.

Office Web Apps är något jag själv ser fram emot att testköra ordentligt. Att döma av det jag sett, är dessa webbapplikationer snabba och enkla att arbeta med. Som Microsoft själva säger är webbapplikationerna till för att göra enklare redigeringar av dokument. De innehåller alla grundläggande funktioner, och gränssnittet ser ungefär exakt ut som i de vanliga programmen.

Microsoft Office 2010 beta

Programmen i Office 2010

Jag ska inte fördjupa mig speciellt mycket i nyheterna i programmen, utan det är något jag tittar vidare på i nästa artikel om Office 2010. Några korta grejor kan jag dock ta upp.

Outlook har bland annat fått en koppling till sociala nätverk. Du kan till exempel se till att Facebook-uppdateringar från dina kontakter syns direkt i Outlook. Jag har inte provat det här i praktiken än, men om det fungerar fint kommer det att bredda Outlook ordentligt och göra det till en mer heltäckande kommunikationsplattform (fint ord, va?).

I Word har man utvecklat hanteringen av bilder på ett bra sätt. Förr har det inte alltid varit så kul att arbeta med bilder i Word, men idag behöver man inte längre bekymra sig om att bilder tar en massa utrymme. De flesta av oss har stora hårddiskar och bra bandbredd. Med det menar jag inte att det är okej att lägga in tre hundra högupplösta digitalfoton i ett dokument, men man behöver inte ta lika mycket hänsyn som förr.

Du kan göra en hel del redigeringar av bilder direkt i Word. Det finns flera funktioner för att lägga på effekter, och du kan bland annat plocka bort bakgrunden ur ett fotografi – vilket kan användas på porträttbilder.

Microsoft Office 2010 beta

En annan användbar funktion i Word är direktöversättning, där du markerar ett ord, högerklickar och väljer Translate i menyn. Då sker ett uppslag mot ordlistor på Internet och du får fram en översättning. Det är egentligen en rätt simpel funktion, men väldigt praktisk. Funktionen slår nog dessvärre rätt hårt mot företag som WordFinder

PowerPoint har också fått en förbättring inom samma område, fast där handlar det om videoredigering. Det går att lägga på effekter av olika slag på videoklipp, och du kan även göra enklare redigeringar av videoklipp i ett gränssnitt som påminner om en nerskalad version av Windows Movie Maker. Videoklipp kan automatiskt hämtas från videosajter som YouTube.

Enklare att använda

Behöver du spela upp en PowerPoint-presentation via Internet, för någon som inte har PowerPoint, kan du använda Broadcast Slide Show. Den här funktionen konverterar din presentation till en webbsida och lägger upp den på webben. Du behöver ett konto hos Microsoft Live, vilket i det närmaste är ett krav för att kunna använda Office 2010 till fullo. Styrkan i Broadcast Slide Show är enkelheten.

Just enkelhet verkar ha varit ett ledord under utveckling av Microsoft Office 2010. När man skapade Windows 7 gjorde man massor av undersökningar för att få reda på hur användare arbetar i Windows, för att kunna förbättra gränssnittet. Man verkar ha gjort samma sak inför Office 2010. Det ska vara enkelt och alla ska kunna arbeta med det.

För att ta ett exempel ska det vara lätt för vem som helst att göra uträkningar och analyser i Excel. Nyheterna i Excel 2010 är att man underlättat hanteringen och presetationen av väldigt stora mängder data. Om du skapar ett Excelark baserat på massor av data från en SQL-server ska det numera gå smidigare genom att mycket information lagras lokalt, för att snabba upp hanteringen.

Hur som helst, jag skulle som sagt inte skriva så långt… Jag återkommer med mer texter om Microsoft Office 2010 framöver, när jag har testat det mer ingående.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

 

7 kommentarer

 1. John2010-03-27 at 21:49Reply

  Tyvärr är ju MS office rätt dyrt. Men man kommer lika långt med ett billigare alternativ som är kompatibelt med MS Office:
  http://se.sun.com/products/staroffice/index.jsp

 2. Office 2010 Beta nerladdad 1 miljon gånger | Teknikbrunnen.se2009-12-05 at 09:12Reply

  […] som skrivit om Office 2010: Din-It-Kunskap, Tkj. Posted by admin   @   5 December 2009 0 comments Tags : microsoft , office […]

 3. BoH2009-11-24 at 15:10Reply

  Hej,
  Funkar Office 2010 ihop med mitt gamla Office eller behöver man avinstallera det? Vet nån?

  • TkJ2009-11-24 at 16:56Reply

   BoH: Du måste avinstallera gamla Office. Det står en lista med instruktioner på Microsofts hemsida. Notera att det alltså en BETA-version, det är ingen fullt fungerande och färdig version!

 4. Ulf2009-11-21 at 16:13Reply

  ”gränssnittet ser ungefär exakt ut” ;)
  Blev nog lite fel där i texten :)
  Nåja fattar nog ungefär exakt vad du menar :)

  Kul med lite nyheter. Tackar.

 5. jesse2009-11-20 at 19:50Reply

  hur länge kan man köra office 2010 beta om man laddar ner.
  finns det nån tid att efter den man måste betala.

 6. Laffe2009-11-19 at 21:00Reply

  Jag kan inte ladda ner… När man trycker på att ladda ner Office 2010 på sidan du länkade till, så står den bara och laddar… Vet någon vad som kan vara fel?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.