TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Microsoft Office

Microsoft OneNote är fantastiskt för research

Skribent:
Publicerad: , 08:14
Uppdaterad: 2010-07-15, 16:42
Respons: 6 kommentarer

Microsoft Office 2010OneNote har funnits i Microsoft Office sedan många år tillbaka, men personligen har jag aldrig fastnat för det digitala anteckningsblocket. Inte förrän i och med version 2010.

I Office 2010 har OneNote fått sig en rejäl uppdatering, bland annat med det nya flikbaserade gränssnittet. Dessutom har Microsoft gjort en onlineversion av programmet som du kan köra direkt i din webbläsare. Det har blivit ett väldigt bra verktyg för att hantera exempelvis research!

Om du sysslar med research inför skrivande fungerar OneNote utmärkt som en digitalt anteckningsbok. Driver du en blogg där du inte bara skriver om vad du ätit till frukost, utan ägnar tid åt att hitta uppslag och leta fakta till dina bloggposter, är det värt att lära dig OneNote 2010.

Struktur i anteckningsböckerna

I OneNote skapar du nya anteckningsböcker via Arkiv -> Nytt. Du kan välja att lagra din anteckningsbok antingen lokalt på datorn, på ditt nätverk eller i molnet hos Microsofts webbhårddisk SkyDrive. SkyDrive är gratis och ger dig 25 GB lagringsplats.

Om du väljer att spara din anteckningsbok hos SkyDrive kan du komma åt den via webbversionen av OneNote. Då loggar du in på SkyDrive – eller via Windows Live – för att redigera filen.

Microsoft 2010 OneNote

Varje anteckningsbok kan struktureras upp i flera flikar, kallade för avsnitt, och varje avnitt kan i sin tur ha sidor. I OneNote är dina anteckningsböcker representerade till vänster, avnitten för aktiv bok visas som flikar i mitten och till höger ser du markerad avsnitts olika sidor.

Klistra in material

När du har installerat Microsoft Office 2010, och därmed OneNote, kommer programmet som standard att finnas tillgängligt med ett snabbkommando – [Win]+Shift+[N]. Det gör att du snabbt kan öppna upp OneNote och arbeta med dina anteckningar.

En av de starka fördelarna med OneNote är hur bra den använder Urklippshanteraren. Om det är research du använder programmet för kommer du att samla ihop mycket information från nätet – såväl bilder som texter och länkar.

När du har hittat något intressant markerar du det i din webbläsare, kopierar med Ctrl+[C] och går sedan till OneNote, där du klistrar in materialet på lämpligt ställe med Ctrl+V.

OneNote klistra in

När jag samlar material till en bloggpost skapar jag ett nytt avsnitt för posten. Därefter samlar jag ihop texter från webbsidor genom att kopiera och klistra in på varsin sida i OneNote. Det är väldigt enkelt och OneNote är duktigt på att formatera inklistrad text på ett lättläst vis, oavsett hur det ser ut på webbsidan.

Spela in ljud och annat

OneNote kommer med massor av bra funktioner för att göra anteckningar. Om du inte alltid tycker att det skrivna ordet passar kan du spela in såväl ljud som video. Har du en någorlunda modern bärbar dator är den säkert utrustad med inbyggd mikrofon och webbkamera. Då kommer du igång med detsamma. Välj bara Infoga och Spela in ljud alternativt Spela in bild.

OneNote spela in ljud

Behöver du ta en skärmdump väljer du Infoga -> Skärmurklipp. OneNote kommer då att gömmas och skärmen tonas ner. Med muspekaren markerar du det område du vill kopiera ut och klistra in som bild i ditt anteckningsblock.

Precis som med alla andra verktyg tar det ett litet tag att lära sig använda OneNote. Rent praktiskt är det lätt att använda och logiskt uppbyggt. Det svåra är snarare att lära sig att ta det som vana att använda istället för sina gamla lösningar med exempelvis oöverskådliga och klottriga Word-dokument…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Fred2010-07-15 at 00:29Reply

  Och jag klarar mig utmärkt med simpla xPad till mac (gratis).

  http://getxpad.com/

 2. Bo2010-07-13 at 04:04Reply

  Evernote duger fint för mej.

 3. Emil2010-07-12 at 12:46Reply

  Tips: Win+S ger snabbt skärmdumpsläget vilket är perfekt för att skicka bilder till folk via WLM (kopiera till klippbordet+ctrl+v, 5 sekunder max) eller typ mail :)

  • TkJ2010-07-12 at 13:35Reply

   Emil: Tack för tips!!

 4. Elias2010-07-12 at 08:37Reply

  Jag använder istället KeyNote NF, som är gratis. (http://code.google.com/p/keynote-nf/)

  • TkJ2010-07-12 at 13:36Reply

   Elias: Ska testa KeyNote, tack för tipset!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.