TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Microsoft rekommenderar att du byter ut Security Essentials

Skribent:
Publicerad: , 18:02
Respons: 17 kommentarer

Microsoft Security EssentialsNär Microsoft lanserade sitt gratis antivirus Security Essentials för ett par år sedan, placerade det sig högt upp i testresultaten. Det var ett bra program som erbjöd ett gott skydd mot virus, spyware och annan farlig kod, med ett lättanvänt gränssnitt och utan att kräva för mycket av datorn.

Sedan dess har kvaliteten dalat, enligt de kontinuerliga tester som görs av AV-Comparatives och AV-Test. I de senaste testerna har Microsoft Security Essentials placerat sig längst ner i listorna. Enligt företaget är detta helt medvetet. Även om Security Essentials – eller Defender som det heter i Windows 8 – ger dig ett bättre skydd än ingenting, rekommenderar Microsoft numera att du helst skaffar ett program från tredjepart.

Enligt Microsoft ger Security Essentials (Defender på Windows 8) dig ett väldigt grundläggande skydd. Det är så klart betydligt bättre än att inte använda något antivirus över huvud taget, och generellt sett är det ändå ett rätt bra säkerhetsprogram, men rekommendationen från Microsoft är att du som användare helst förlitar dig på antivirus från tredjepartsutvecklare som placerar sig bättre i testerna.

Medvetet sänka en bra produkt

Att hamna i botten på testerna sägs ha varit ett medvetet val. Det kostar tid och pengar att hålla ett antivirus i topp, och enligt Microsoft har man valt att fokusera på att samla ihop säkerhetsinformation och sedan dela med sig av denna till tredjepartsutvecklare. På så sätt får fler tillgång till informationen och det innebär att användarna har ett bredare urval av program att välja mellan.

Jag tvivlar inte på att det är ett medvetet val att placera Security Essentials längst ner på topplistorna. När Microsoft släppte Security Essentials och det började få bra kritik, retade det upp säkerhetsföretagen som lever på att utveckla antivirusprogram för Windows. De uppskattade inte alls att Microsoft själva lanserade en gratis konkurrent till deras programvaror.

Microsoft gratis antivirus

Security Essentials blev för populärt

Tanken med Security Essentials var väldigt god. Många användare kör tyvärr utan antivirus och genom att själva erbjuda ett gratis alternativ fick Microsoft säkert en hel del av dessa användare att börja skydda sina datorer.

Men resultatet var också att andra användare, som tidigare betalat för kommersiella antivirus, sa upp sina prenumerationer och istället bytte till gratisprogrammet Security Essentials. Och det tror jag inte var meningen. Microsoft hade inget att tjäna på att användare bytte från kommersiella tredjepartsprogram till deras egna gratisprogram. Tvärtom.

För att återställa relationerna med säkerhetsföretagen var man, vad jag tror, tvungen att göra någonting drastiskt. Att helt lägga ner Security Essentials hade säkert uppskattats av tredjepartsutvecklarna, men det hade varit en PR-katastrof för Microsoft själva eftersom antivirusprogrammet fått så många nöjda användare. Så istället började man dra ner på utvecklingen och sakta men säkert se hur programmets testvärden sjönk och användarna började byta till andra program.

Vad ska du köra istället?

Så om du idag kör Microsoft Security Essentials (Defender), vad ska du byta till? Det finns som bekant en uppsjö av alternativ inom såväl kommersiella Internet Security-paket som gratis antivirus.

Vill du fortsätta att förlita dig på gratisprogram, är Avast! eller AVG Free två bra alternativ. Själv har jag den senaste månaden kör Ad-Aware Free Antivirus, men jag har fortfarande inte bestämt mig om jag tycker det är bra eller inte. Av dessa tre gratis antivirus föredrar jag i dagsläget Avast!.

Vad använder du själv för antivirus på din Windows-maskin?

Källor: PCPro, How-To Geek

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

17 kommentarer

 1. Viktigt om Antivirus programmet Security Essentials (Defender i Windows 8). | SenioritBloggen2013-10-09 at 11:20Reply

  […] eller AVG Free två bra alternativ. Tipset är hämtat från ”Sveriges största it-blogg, tkj.se Klicka och läs […]

 2. Mikael2013-10-05 at 21:46Reply

  Jag uppgraderade till Linux för drygt 3 år sedan, vilket gjorde att jag slapp ödsla tid på att hitta lämpligt antivirusprogram till min dator.

  • Joakim Hellström2013-10-13 at 10:07Reply

   Duktig du är.

 3. Stefan Janson2013-10-05 at 14:18Reply

  ”Microsoft rekommenderar att du byter ut Security Essentials”
  Vart finns referensen till detta uttalande av Microsoft eller hittar du på detta för att kränga andra produkter?

  • Lars Olsson2013-10-06 at 14:06Reply

   Vet inte vad Tommy skulle ha för intresse av att ”kränga” andra produkter. Referensen finns i Pc Pro,
   i ett uttalande från Microsoft. Har nyligen läst det.

  • Tommy k Johansson2013-10-06 at 22:12Reply

   För det första så tjänar jag knappast något på att tipsa om andra gratis antivirus. Och för det andra har jag rekommenderat Microsoft Security Essentials massor av gånger.

   Men framför allt: källorna finns som länkar längst ner i artikeln, de är markerade med ”Källor”… :) Det är alltså inget jag har hittat på. Du kan läsa mer på PC Pro.

 4. PK2013-10-05 at 13:38Reply

  Tänkte testa Avast!, men när jag läste licensavtalet och all den information, inklusive personlig, som programmet med jämna mellanrum skickar tillbaka till Avast! beskrivet i licensavtalet, så avbröt jag installationen.

  • Tommy k Johansson2013-10-06 at 22:14Reply

   Det var intressant. Har du något specifikt exempel? (Jag ifrågesätter dig naturligtvis inte; jag tänkte bara låta alla slippa läsa licensavtalet om du kunde citera det som gjorde att du avbröt.)

  • Tommy k Johansson2013-10-06 at 22:14Reply

   Det var intressant. Har du något specifikt exempel? (Jag ifrågesätter dig naturligtvis inte; jag tänkte bara låta alla slippa läsa licensavtalet om du kunde citera det som gjorde att du avbröt.)

  • Tommy k Johansson2013-10-06 at 22:14Reply

   Det var intressant. Har du något specifikt exempel? (Jag ifrågesätter dig naturligtvis inte; jag tänkte bara låta alla slippa läsa licensavtalet om du kunde citera det som gjorde att du avbröt.)

   • PK2013-10-07 at 12:43Reply

    Läs paragraph ” 8. Privacy; Processing of Personal Information.” i denna pdf från Avast!: ”files.avast.com/files/legal/eula-avast-free.pdf”

  • Tommy k Johansson2013-10-06 at 22:14Reply

   Det var intressant. Har du något specifikt exempel? (Jag ifrågesätter dig naturligtvis inte; jag tänkte bara låta alla slippa läsa licensavtalet om du kunde citera det som gjorde att du avbröt.)

 5. chamalulu2013-10-05 at 13:17Reply

  När en Windows-maskin behövs får den åka som virtuell gäst (med MSE installerat) och med fullständig restore av systemdisk vid varje omstart.
  Ganska säkert, men overkill om man använder Windows som huvud-OS.

 6. Henrik Andersson2013-10-04 at 19:47Reply

  just nu så är nog Panda Cloud det som är mest effektivt(enligt vad jag har märkt efter ha testat olika genom åren) när det gäller att Blockera och upptäcka nya hot, för det är konstant uppdaterat så länge datorn man använder är uppkopplad. sen ska man aldrig lita på att antivirus är 100% effektiva(som bäst så funkar dom till 60%) så man måste köra andra program för att kolla av datorn för spår av cookies, clickers. add ware m.m

 7. Lars Olsson2013-10-04 at 19:20Reply

  Det sista jag körde windows xp använde jag Zone Alarm med
  gratis brandvägg och antivirus. Nu har jag gått över till linux
  och är numera befriad från de bekymren. (som läget är nu,
  åtminstone).

 8. Gunnar Lindberg Årneby2013-10-04 at 18:15Reply

  Frågan är väl vilket alternativ som är minst annoying och in your face hela tiden? Däri ligger inte minst det fina med MSE som jag ser det.

  • Kjell2013-10-05 at 09:19Reply

   Jo exakt så ser jag det också. Har använt MSE sedan det kom men nu får man väl fundera på att byta då. Minns att irritationsfaktorn hos A-programmen låg i ordningen Avast, AVG och Antivir där då Avast var minst irriterande.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.