TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Molnet

Microsoft: Snabbare uppgraderingar och prenumerationer på program

Skribent:
Publicerad: , 17:34
Respons: Skriv en kommentar!

Microsoft, prenumerationstjänsterUnder Build-konferensen som hålls just nu pratade Microsoft om att man arbetar för att öka takten på uppgraderingar av sina olika programvaror. Istället för en stor ny version av Windows var tredje år, satsar man på att släppa mer kontinuerliga uppdateringar. Förhoppningarna är att man på sikt allt mer kan gå över till att kunderna betalar prenumerationsavgifter istället för en klumpsumma.

Ett exempel på en stor uppdatering är Windows 8.1 som har lanserats i Preview-version. Det är en omfattande uppdatering som innehåller många efterlängtade nyheter av Windows 8. Även Internet Explorer kommer i en ny version snabbare än vad man tidigare gjort. Det är en trend bland många utvecklare att mer kontinuerligt lansera nya versioner – på samma sätt som allt fler går mot prenumerationsbetalning.

En av cheferna inom utvecklingsavdelningen hos Microsoft, vid namn S. Somasegar, pratade med pressen under Build-konferensen och sa att han vill gå mot en värld där kunder betalar för programvaror via en prenumerationsavgift. Istället för att till exempel betala ett par tusen kronor för den senaste versionen av Office, betalar man en månadsavgift och därigenom alltid har tillgång till den senaste versionen.

När det gäller Office har Microsoft börjat med prenumerationer i och med Office 365. För 90 kronor i månaden får du tillgång till de senaste versionerna av Office-programmen. Office 365 innehåller en hel del funktioner för att jobba i molnet, men främst är det de vanliga programmen som du när som helst kan ladda ner från din personliga sida.

Om alla haft den senaste versionen…

Office 365Prenumerationstjänster har sina fördelar. I och med att du betalar en mindre summa i månaden, eller per år, behöver du inte lägga ut stora summor när du vill köpa programpaketet. Du har då tillgång till de absolut senaste versionerna. Det här är en fördel både för konsumenten och företaget bakom programvaran.

Eftersom användarna alltid har den senaste versionen behöver man inte lägga en massa tid och pengar på att uppdatera gamla versioner för att täppa till säkerhetshål och annat.

Man behöver inte heller kämpa för att få kunderna att köpa en ny version. Om man har lagt flera tusen kronor på Office 2010 är det inte helt självklart att man vill hosta upp en massa nya tusenlappar för att köpa Office 2013. Det betyder att Microsoft måste fortsätta att uppdatera Office 2010 parallellt med uppdateringar av Office 2013.

Eller varför inte ta Windows – de senaste åren har Microsoft fått arbeta med att släppa uppdateringar av olika slag för såväl Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och nu Windows 8. Hade man haft en prenumerationstjänst där alla kunderna alltid haft den senaste versionen, hade alla utvecklare kunnat fokusera på att göra den senaste versionen bättre istället för att plåstra om tio år gamla programvaror.

Adobe satsar hårt på prenumerationer

Adobe Creative CloudDet är inte bara Microsoft som går mot prenumerationstjänster. Det här är snarare en trend som lockar flera utvecklare. Adobe har också gått över till den här typen av licenser. Tidigare har det kostat en mindre förmögenhet att köpa den senaste versionen av Photoshop. Numera kan du köpa en licens för Adobe Creative Cloud och betala en månadskostnad på cirka 215 kronor.

Genom att ha prenumerationstjänster kan utvecklarna även dumpa allt som har med versionsnamn att göra. Det räcker att kalla det för Photoshop, Windows eller Office.

En annan fördel för programutvecklarna är att prenumerationstjänster gör att man har någon form av kontakt med användarens program över Internet. Det här för att hantera uppdateringar, lagring i molnet och annat. Men det för också med sig ett betydligt starkare skydd mot piratkopiering. Om licensen inte stämmer, kan de helt enkelt hindra användaren för att köra sitt program.

Vad tycker du – går prenumerationstjänster en ljus framtid till mötes?

Källa: PC Authority

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.