TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surface

Microsoft Surface med mindre skärm den 20 maj – vad tror du?

Skribent:
Publicerad: , 14:16
Respons: Skriv en kommentar!

Microsoft SurfaceMicrosoft Surface finns idag i två modeller med Windows RT respektive Windows 8 Pro (samt första och andra generationen). Bägge modellerna har en skärm på 10,6 tum.

Intresset för surfplattor med mindre skärmar är dock stort och nu verkar det som om Microsoft kommer att lansera en modell med just mindre skärm. Det har gått rykten om det här ett bra tag, och nu rapporterar Bloomberg om att Microsoft troligtvis tänker presentera den nya surfplattan i New York den 20 maj.

Microsoft Surface Pro är en riktigt bra surfplatta, som fungerar ypperligt som både surfplatta och ersättare till en bärbar dator. I och med att Surface Pro kör riktiga Windows 8 Pro, och inte den ifrågasatta RT-versionen, kan du köra Windows i skrivbordsläge och därmed också traditionella Windowsprogram istället för enbart Windows Store-appar i det nya gränssnittet.

Läs: Windows RT versus Windows 8 – välj rätt!

Skrivbordet är emellertid inte så spännande om du använder Surface som surfplatta, utan tangentbord, men när du kopplar på ett tangentbord och mus, kan den ersätta en bärbar dator. Prestandan i plattan är klart godkänd för att köra det mesta. Den är kvick och responsiv.

De enda nackdelarna är att tangentborden som Microsoft erbjuder fästs med magneter och kräver att du har plattan på ett bord – du kan inte ha den i knät i soffan, till exempel. Och eftersom skärmen har Full HD-upplösning (1920×1080 pixlar) på 10,6 tum, blir text och ikoner rätt små.

Windows Store

Surface med mindre skärm

De flesta surfplattor med Windows är med större skärmar. Några få enheter med mindre skärmar har lanserats efter att kravspecifikationerna för Windows 8 ändrats till att tillåta lägre skärmar och upplösningar.

Enligt Bloomberg kommer Microsoft att ge sig in på den här marknaden den 20 maj, då de förväntas lansera en Surface med mindre skärm. Hur stor den kommer att vara framgår inte i Bloombergs nyhet, men gissningsvis är det cirka 8 tum. Surfplattor med Windows 8 och mindre skärmar har vi skrivit om tidigare:

Vad som återstår att se är vilket operativsystem Microsoft har valt. Kommer den nya mindre surfplattan att köra Windows RT eller Windows 8 – eller tänker man, likt med den större Surface, erbjuda bägge valen?

Windows RT är begränsat till att köra Windows Store-appar, och är främst avsett att köras uteslutande i det nya gränssnittet. På en surfplatta fungerar gränssnittet utmärkt, så det enda problemet (om det nu är ett problem) är utbudet av applikationer. Tillströmningen har visserligen varit hög, och det mesta finns, men Windows Store är fortfarande rätt långt ifrån Google Play och Apples App Store.

Skrivbordsmiljö i 8 tum?

Acer Iconia W3 med tangentbordWindows 8 är således ett säkrare kort, eftersom du då kan köra alla program – både från Windows Store och alla andra vanliga Windows-program. Fast hur väl kommer Windows skrivbordsmiljö att fungera på en 8-tumsskärm?

Om du minns de minidatorer som sköljde in över marknaden för ett par år sedan, hade de ofta mindre skärmar och körde Windows XP. De flesta hade visserligen 10-11-tumsskärmar, men det fanns mindre modeller; själv hade jag en Asus Eee PC 901 med 9-tumsskärm.

Det gick att köra Windows på det men det var långt ifrån ultimat. En stor del av arbetsytan försvann till själva gränssnittet, vilket gjorde att det till exempel inte var så mycket yta kvar till själva webbsidorna i en webbläsare.

Nu var dock upplösningen rätt kass på minidatorerna. Den är bättre på dagens surfplattor. Men å andra sidan kan man inte gå upp allt för högt i upplösning på en 8-tumsskärm – risken är att text blir extremt litet och svårläst.

För- och nackdelar med en liten skärm

Personligen gillar jag surfplattor med skärm på runt 8 tum. Jag tycker till exempel att iPad Mini är trevligare än originalet. Men det är som sagt skillnad på att köra ett gränssnitt avsett för surfplattor, med att kör Windows skrivbordsmiljö.

Det ska bli intressant att se hur Microsoft har löst det här. Å ena sidan är jag tveksam till huruvida jag vill arbeta i skrivbordsmiljön på en 8-tumsskärm, men å andra sidan har jag inte lust att vara begränsad till Windows Store-applikationer.

Med andra ord vet jag inte vad jag vill, så jag hoppas att Microsoft kan tala om det för mig den 20 maj…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.