TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surface

Microsoft Surface Pro 3: Surfplattan som vill ersätta din laptop

Skribent:
Publicerad: , 10:54
Respons: Skriv en kommentar!

Microsoft Surface Pro 3Microsoft har som förväntat igår ikväll presenterat Microsoft Surface Pro 3 – den nya generationen av företagets egna serie av surfplattor. I och med version 3 vill man dock inte kalla den för en surfplatta. Surface Pro 3 är avsedd att ersätta din bärbara dator.

Surface Pro 3 kan så klart användas som surfplatta, men när du ansluter ett tangentbord är tanken att resultatet ska kunna användas som en traditionell laptop. Bland nyheterna är en större skärm på 12 tum, bättre prestanda, tunnare och lättare.

Med Surface Pro 3 satsar Microsoft hårt på att du kan ersätta din bärbara dator med en Surface. Då har du både en surfplatta och genom att ansluta tangentbordet – eller en kommande dockningsstation – och förslagsvis en mus, förvandlar du din Surface till en dator.

Den här kombinationen har jag provat med den första generationen av Surface Pro. Jag har använt den som dator med Type Cover som tangentbord och en extern mus (Mionix Naos, om någon undrar – min favoritmus). Jag ska dock inte gå in på mina erfarenheter av detta nu.

Microsoft Surface Pro 3

Microsoft Surface Pro 3 har blivit större men tunnare och lättare.

Surface Pro 3, specifikationer

Type Cover till Surface Pro 3Surface Pro 3 är större än föregångaren. Skärmen är på 12 tum, med en upplösning på 2160 x 1440 pixlar. Processorn är en Intel Core av fjärde generationen, och modeller finns med i3, i5 respektive i7. Internminnet är 4 GB alternativt 8 GB. Lagringsutrymmet är en SSD på 64 GB till 512 GB.

Microsoft verkar ha dumpat Touch Cover, till förmån för Type Cover, när det gäller tangentbord. Det är helt förståeligt eftersom Touch Cover var rätt menlöst – Type Cover har riktiga tangenter och är bara marginellt tjockare.

Modellen för Surface Pro 3 är större och har fått en större styrplatta – det är bra eftersom den tidigare är pytteliten. Dessutom finns den i fem olika färger.

Existerande portar är en USB 3.0 i fullstorlek, en Mini DisplayPort samt plats för MicroSD-minneskort.

Kickstand, som det utfällbara stödet på baksidan heter, har förbättrats ytterligare. I första generationen kan stödet bara fällas i ett läge. Surface Pro 2 klarade två lägen. I generation 3 kan du fälla det fritt och själv bestämma vinkel, något som är nödvändigt för att alla ska kunna använda enheten som laptop.

Surface Pro 3, kickstand

Kickstand, det utfällbara stödet på baksidan av Surface Pro 3, har blivit mer flexibelt och kan vinklas fritt.

En av styrkorna med Surface Pro är att man har byggt in en Wacom-lösning i skärmen och levererar datorplattan med en speciell penna. Med denna kan du rita på skärmen, och det här fungerar så bra att professionella illustratörer använder lösningen.

Surface Pro 3 har även slimmats. Plattan väger ca 800 gram, och är 0,9 centimeter tjock. Storleken är 29,2 x 20 centimeter. Batteritiden har ökats med 10 procent, upp till 9 timmar.

Pris på Surface Pro 3

Surface Pro 3 finns ännu inte på svenska Microsoft Store. Datorplattan kommer inte till Sverige förrän i slutet av augusti. Jag tog dock en titt på amerikanska sajten för att hitta prisuppgifter. Notera att priserna säkert blir aningen högre i Sverige:

  • 64 GB, Intel i3 : $799 (ca 5250 kr)
  • 128 GB, Intel i5 : $999 (ca 6575 kr)
  • 256 GB, Intel i5 : $1299 (ca 8550 kr)
  • 256 GB, Intel i7 : $1549 (ca 10200 kr)
  • 512 GB, Intel i7 : $1949 (ca 12800 kr)

Priserna kanske låter mycket för en surfplatta, men så är det ju inte tänkt att det är en surfplatta. Den ska som sagt ersätta din vanliga bärbara dator.

Surface Pro 3 med Office

Surface Pro 3 kör Windows 8.1 Pro, så du kan använda skrivbordsläget och köra alla traditionella program.

Använd skrivbordet i Windows

Surface Pro 3 kör Windows 8.1 Pro, vilket betyder att du kan arbetar i traditionellt skrivbordsgränssnitt när du använder den som vanlig dator, och sedan gå in i det nya gränssnittet när du kopplar bort tangentbordet och kör enheten som surfplatta. Om du vill.

Något jag reagerade över, som inte har med själva enheten att göra, är att Microsoft Store av någon anledning har lagt till en ruta, på produktsidan, med en helt löjeväckande jämförelse mellan Surface Pro 3 och MacBook Pro. Varför?

Surface Pro 3 vs MacBook Pro

På den amerikanska produktsidan för Surface Pro 3 finns en löjlig jämförelse med MacBook Pro. Lite väl sandlådevarning på det…

Microsoft har gjort en reklamfilm för Surface Pro 3, där man visar upp fördelarna. Eventuella nackdelar får vi nog vänta med tills vi har testat enheten.

Läs mer om Surface Pro 3

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.