TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surface

Microsoft Surface Pro till Sverige – Jag har testat surfplattan!

Skribent:
Publicerad: , 22:59
Uppdaterad: 2013-05-18, 05:01
Respons: 4 kommentarer

Microsoft Surface Pro till SverigeJag var idag på ett lunchmöte för pressfolk där Microsoft bjudit in en handfull journalister och bloggare (som regel mig själv och Roger på Feber) för att presentera Microsoft Surface Pro, som nu lanseras i Sverige och börjar säljas den i butik den 30 maj. Efter ett par timmar med Surface Pro skrev jag den här förhandstitten.

På många sätt är Surface Pro väldigt lik Surface RT, som funnits i butik sedan 14 februari, men det är ändå rätt stora skillnader. Surface Pro har betydligt kraftfullare hårdvara och dessutom kör den Windows 8 Pro istället för Windows RT. Det betyder att surfplattan är en fullständig dator, där du kan köra skrivbordsmiljö och alla existerande Windowsprogram. Vidare finns en del andra fördelar.

Jag har spenderat en hel del tid med Microsoft Surface RT, som kom till Sverige tidigare i år. Det är en schysst surfplatta, fast det är trots allt en ARM-baserad surfplatta med Windows RT, och som mer avancerad tekniknörd har jag sett fram emot att köra Surface Pro. Nu har jag äntligen ett testexemplar hemma för låns, och nu efter några timmar med surfplattan är skillnaderna med lillbrossan uppenbara.

Microsoft lanserar Surface Pro

Över en presslunch presenterade Microsoft sin surfplatta Surface Pro, som börjar säljas i Sverige i slutet av maj.

Surface Pro har kraftfullare prestanda än Surface RT, och det hänger ihop med att den kör Windows 8 Pro istället för Windows RT. RT är avsett för surfplattor och med RT är du bunden vid de Windows 8-applikationer som körs i det nya gränssnittet (tidigare namngivet Metro) och som du hämtar i Windows Store. Windows 8 är däremot det ”riktiga” Windows.

Surface Pro en komplett dator

Under skalet på Surface Pro sitter en processor av typen Intel Core i5, så det är en x86-plattform. Det innebär alltså att Surface Pro har samma funktionalitet som en vanlig dator. Du kan arbeta i skrivbordsläget och köra alla traditionella Windowsprogram. Övriga specifikationer att nämna är grafikkretsarna Intel HD Graphics 4000, 4 GB internminne och 64 alternativt 128 GB lagringsutrymme.

Utseendemässigt är de bägge Surface-modellerna som sagt väldigt lika. Chassit känns gediget, och är gjutet i en legering av magnesium och aluminium kallad för VaporMg och som är speciellt framtaget av Microsoft. Pro är 13,5 mm tjock mot RT som mäter 9,3 mm, och Pro-modellen väger 903 gram jämfört med RT:s 676 gram. Surface Pro är sålunda tjockare och tyngre än RT, vilket förklaras med den mer avancerade hårdvaran.

Drygt 900 gram är mycket för en surfplatta. Det går inte att komma ifrån. Den ligger visserligen skönt i handen och ytan är bra behandlad, men det finns scenarion när 900 gram känns.

Surface Pro, framsidan

Microsoft Surface Pro kan kompletteras med två skärmskydd som har inbyggt tangentbord; Touch Cover eller Type Cover.

Om vi snabbt tittar på portar och nätverk, så finns det en fullstor USB 3-port (på Surface RT används USB 2), en MiniDisplay-port samt en vanlig 3,5-mm stereoport för anslutning av hörlurar, högtalare eller headset. Med kortplats för microSDXC kan du bygga ut lagringsutrymmet, du får ett kort på 64 GB för runt 500 kronor. Som jag uppfattade det finns det ingen gräns för hur stora microSDXC-kort du kan använda. Så länge de använder rätt filformat ska det inte vara några problem. Än så länge finns det inte större kort, men SDXC-standarden har en teoretisk maxgräns på 2 TB.

Skärm och grym penna – perfekt för illustratörer

Skärmen är bättre på Surface Pro – det är en 10,6-tumsskärm i 16:9-format med Full HD-upplösning (1920×1080 pixlar) till skillnad mot Surface RT som har upplösningen 1366×768 pixlar. Det är en riktigt bra skärm, med skarp bild, och den är responsiv som pekskärm.

En av de funktioner jag själv ser fram emot att testa med Surface Pro, är den medföljande pennan för skärmen. Det är nämligen ingen vanlig penna för pekskärmar, utan en riktigt bra penna med teknik från Wacom, ett företag som är mest kända för sina utmärkta ritplattor. Skärmen innehåller ett lager avsett för att göra användning av penna väldigt precist, och detta är en del av Wacom-tekniken.

Surface Pro penna

Det medföljer en penna till Surface Pro, men det är ingen vanlig penna för pekskärmar – istället är det ett avancerat Wacom-system som imponerar stort.

För ett tag sedan läste jag en intressant recension av Surface Pro, skriven av illustratören för Penny Arcade, en seriestrip för gamers. Han talade sig varm om hur bra det går att illustrera på en Surface Pro, och även om jag själv inte är någon illustratör tyckte jag det lät väldigt intressant.

Jag har bara hunnit testa lite grann genom att skissa i applikationen Sketchbook Express. Jag har tidigare testat en del olika pennor för iPad tillsammans med illustrationsappar, men det går inte att jämföra med tekniken i Surface Pro. Wacom-lösningen ger dig precision ner på pixelnivå, samtidigt som det är tryckkänsligt – du kan alltså rita ungefär som med en blyertspenna; trycker du hårt blir det ett kraftfullare streck, medan det blir tunt och svagt om du bara drar lätt med pennan över skärmen.

En annan finess med lösningen, är att Surface Pro känner av när du närmar dig skärmen med pennan, och aktiverar då pennan samtidigt som den vanliga pekskärmen deaktiveras. Det betyder att det inte gör något om du stöter emot handen mot skärmen. Du kan till och med vila handen på skärmen när du tecknar med pennan. Så fort du tar pennan utom räckhåll stängs den av och den vanliga pekskärmen aktiveras igen, och det sker så snabbt att du inte hinner reagera. Samma sak när du återgår till pennan.

Den här funktionaliteten gör Surface Pro väldigt användbar för illustratörer. Du kan jämföra med att till exempel använda en iPad och en ordinär pekskärmspenna, då du måste rita utan att komma åt skärmen med handen, vilket gör att arbetssättet blir rätt jobbigt. Det är som att skriva eller rita på ett papper utan att du får vidröra papppret med något annat än pennspetsen.

Använda Surface Pro som bärbar dator

Enligt Datatermgruppen, som bestämmer vilka svenska ord som ska användas inom teknik, är surfplatta en förlegad term eftersom vi använder enheterna till så mycket mer än att surfa. Istället föreslår de datorplatta, och när det gäller Surface Pro är det onekligen en bättre passande term.

Microsoft erbjuder två olika tangentbord till Surface; Touch Cover respektive Type Cover. Skillnaden är att det förstnämnda är tunnare och har touchknappar, medan Type Cover har vanliga, om än tunna, tangenter som ger feedback. Bägge modellerna sätts ihop med plattan via en kontakt med magnet och de fungerar även som skärmskydd. Förutom tangenterna har de en liten musplatta. Personligen föredrar jag Type Cover, men det är inga problem att skriva snabbt även på Touch Cover.

Med ett tangentbord till din Surface Pro har du en fullt utrustad bärbar dator. Surface RT tycker jag är mer av ett komplement till din vanliga dator, även om den för många användare fungerar för allt bruk. Surface Pro är däremot något du kan köpa istället för en ny bärbar dator.

Surface Pro stöd

På baksidan av Surface, både RT och Pro, finns ett utfällbart stöd för att du ska kunna ha surfplattan stående i horisontalt läge.

Det finns dock vissa saker som bör påpekas när du ska använda din Surface som dator. Till att börja med kan du inte ha datorn i knät när du sitter i soffan eller sängen. Det är ju inte säkert att du någonsin använder bärbara datorer på det sättet, men själv tycker jag det är skönt att byta arbetsställning under en arbetsdag, och då händer det att jag sätter mig i soffan på kontoret med en laptop i knät. Som regel faller valet på min MacBook Air 11-tum, eftersom den har perfekt storlek för detta bruk.

Surface med tangentbord kan inte användas så här, eftersom tangentbordet inte håller skärmen på plats. Är det här viktigt för dig, finns det andra alternativ. Jag har till exempel en Acer Iconia W510P som har ett riktigt gediget tangentbord där skärmen sitter fast ordentligt. W510P, och de övriga modellerna i serien, ser precis ut som bärbara datorer. Skillnaden är att du enkelt kan koppla bort skärmen och använda den som surfplatta.

När du vill använda Surface som bärbar dator, behöver du sålunda sitta vid ett bord. På baksidan av Surface, både RT och Pro, sitter ett stöd som fälls ut för att ställa surfplattan upp i liggande ställning. Värt att poängtera är att det bara finns ett enda läge, så du kan inte justera vinklingen över huvud taget. Det ligger visserligen säkert massor av forskning runt det här, så att det är den ultimata vinklingen, men jag tycker det är värt att nämna om du till exempel är väldigt långväxt. Innan du köper, testa hos en återförsäljare.

Digitalkameror med smart vinkling

Det finns två digitalkameror – en på fronten och en på baksidan. Bägge är av modellerna LifeCam 720p HD. De är tämligen intetsägande. Kvaliteten är varken bra eller dålig. De fyller sin funktion, helt enkelt. När jag pratade med folket på Microsoft berättade de om en liten cool detalj med kamerorna. Linserna är nämligen en smula vinklade, för att vara anpassade till när du har surfplattan lutande mot stödet. Om linsen skulle ta bilder rakt fram, hade vinklingen på skärmen gjort att kameran på fonten tagit bilder i taket, medan den på baksidan fotograferat golvet.

Man har därför vinklat linserna baserat på stödet, för att du ska hamna mitt i bilden när du sitter framför surfplattan och ska genomföra videochatt. Det här kommer till nytta när du ska fotografera något med kameran på baksidan, då du ser bilden på skärmen. De flesta andra surfplattor kräver att du håller upp dem och rikta mot objektet du vill fotografera. I och med lutningen linsen kan du istället hålla surfplattan ungefär som du håller en tidning – istället för hålla upp den som en gigantisk mobilkamera.

Det är sådana här små genomtänkta lösningar som gör Surface till en av de absolut bästa surfplattorna för Wiindows 8.

Summering efter de första timmarna

Microsoft Surface Pro är utan tvekan en riktigt bra surfplatta – eller datorplatta – för Windows 8. Det är en gediget byggd produkt av bra kvalitet. Flera smådetaljer gör att Surface Pro är en surfplatta för dig som vill ha det lilla extra. Skärmen med Wacom-stödet är väldigt imponerande. Strömadaptern har en magnetkontakt liknande de som sitter på MacBook, vilket borde vara standard eftersom kontakten lossnar om du råkar snubbla över sladden.

Windows 8 har fått en hel del kritik sedan det lanserades. Kritiken handlar uteslutande om det nya gränssnittet, vilket visserligen går att använda med tangentbord och mus, men det är trots allt skapat med surfplattor i åtanke. Användare som har vanliga datorer, utan pekskärmar, upplever det nya gränssnittet frustrerande på grund av att Microsoft tvingat in användare i det, i och med avsaknaden av startknapp samt att Windows bootar upp till hemskärmen i det nya gränssnittet istället för skrivbordet.

Microsoft Surface Pro

Bildkvaliteten på mina foton är rätt usel, men så här kan Surface Pro se ut med stödet utfällt.

Senare i år lanserar Microsoft en gratis uppgradering vid namn Windows 8.1. Det innefattar nyheter för användare av vanliga datorer, där Microsoft lyssnat på kritik – vilket i klarspråk förmodligen betyder att man gör det möjligt att starta upp skrivbordsläget samt att startknappen återkommer i någon form.

Samtidigt är det tydligt att långt ifrån alla är kritiska till Windows 8. De användare som kör operativsystemet på en dator eller surfplatta byggd för Windows 8 – det vill säga sådana som framför allt har pekskärm – är enligt Microsofts egna undersökningar klart positiva till systemet. I samband med lanseringen av Windows 8, skrev jag en krönika med rubriken Innan du sågar Windows 8 – testa med en pekskärm. Det är verkligen en stor skillnad på att köra Windows 8 på en Surface Pro än en stationär dator med ett par år på nacken.

Microsoft Surfcae Pro, front

På baksidan av Surface Pro finns ett utfällbar stöd för att ha surfplattan stånde, när du vlll titta på film eller arbeta med tangentbord.

Avslutningsvis måste jag nämna priset. Surface RT var ingen billig surfplatta, och Surface Pro är knappast annorlunda. Det finns två modeller; en med 64 GB lagringskapacitet och en med 128 GB. Den förstnämnda har ett riktpris på 7895 kronor och den större modellen ligger på 8695 kronor. Det är mycket pengar. Och då ingår inte något tangentbord, vilket du absolut bör ha till en Surface Pro. Nu är det visserligen inte nödvändigt att använda dig av Type Cover eller Touch Cover. Du kan likaväl köra ett valfritt Bluetooth-tangentbord. Men vill du ha Type eller Touch kostar dessa 1159 kronor respektive 1069 kronor, vilket är ganska magstarkt.

Den här texten blev visst lite längre än vad jag hade tänkt, men jag hoppas att den var någorlunda läsvärd ändå. Egentligen hade jag tänkt att bara skriva en kort förhandstitt, för att senare återkomma med ett vanligt test. Jag kommer dock att återkomma med andra tester om Surface Pro. Vi får se vad jag tycker efter att nyhetens behag har lagt sig lite!

Fotnot: SIBA kommer att vara först ut med att sälja Surface Pro i Sverige – enligt handlaren själv i ett pressmeddelande.


 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Anders Gardebring2013-05-22 at 00:28Reply

  Jag köpte en Surface Pro när jag var i USA tidigare i år. (denna kommentar är skriven med den). Den har ersatt både min ipad o min sonylaptop. Rekommenderas varmt!

 2. Henrik Andersson2013-05-20 at 01:22Reply

  Jag skulle nog villa klassificera Surface Pro mer som en Mobil dator(vilket inte är samma som en bärbar dator även om det låter jävligt likt.) med tanke på prestandan och operativ systemet som den har, medan en Datorplatta och Tablets brukar har snäppet bättre prestandan än dagen telefoner samt dom använder smartphone OS.

 3. Mats F2013-05-19 at 20:08Reply

  Håller med, mycket bra information. Klart intressant produkt

 4. I andersson2013-05-18 at 18:54Reply

  Tack för en bra information

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.