Falsk Microsoft-support lurar svenskar på pengar | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Falsk Microsoft-support lurar svenskar på pengar

Skribent:
Publicerad: , 05:28
Uppdaterad: 2015-10-06, 15:12
Respons: 63 kommentarer

Microsoft telefonsamtal bedrägeriBedrägeriet där man blir uppringd av en engelsktalande person, ofta med indisk brytning, som säger sig representera Microsoft och påstår att din dator är infekterad av virus, håller fortfarande på. Första gången jag rapporterade om det här bedrägeriet var redan i juli 2011. Senast igår fick jag ett mejl från en läsare som berättade om ett samtal i fredags.

Jag har skrivit ett par bloggposter om det här bedrägeriet, men nu var det ett tag sedan sist och eftersom samtalen fortsätter vill jag påminna om varningen. Tyvärr är det uppenbart att en hel del faller för bedrägeriet, så hjälp gärna till att sprida varningen. En bra kanal är att använda dig av Facebook för att tipsa dina vänner. Läs vidare…

Den här telefonbedrägeriet är väldigt utbrett, och det verkar finnas en omfattande affärsverksamhet bakom. Att bedragarna fortfarande driver sin kampanj genom att ringa till synas slumpmässiga telefonnummer hem till privatpersoner, tyder på att lurendrejeriet är lukrativt. Med andra ord: många faller för bluffen.

Oktober 2015: Nu ringer bedragarna från 076-7945979!

Varning tele-nummer 001000181 är bedrägeriEn hel del blir polisanmält, men det verkar inte ha givit något större resultat. Det finns garanterat ett väldigt stort mörkertal av offer som förlorat pengar på det här.

Tyvärr är det svårt, rent av omöjligt, för polisen att göra något. Därför är det speciellt viktigt att vi hjälps åt att sprida varningen om det här bedrägeriet. Har du en blogg eller annan sajt, kan du skriva om det där. Du kan också posta det i relevanta diskussionsforum. Ett väldigt enkelt alternativ är att skriva om det på Facebook, om du använder det sociala nätverket.

Varna dina vänner på Facebook! Klicka bara på Rekommendera här under, så tipsar du om den här bloggposten.

 

Så går bedrägeriet till

Jag har som sagt skrivit om det här bedrägeriet tidigare, men det är värt att upprepa hur det går till. Privatpersoner blir uppringda av någon som på engelska förklarar att de ringer från Microsoft, eller från ett företag på uppdrag av Microsoft. Ibland presenterar de sig som Microsoft Technical Department eller Windows Computer Center. Det verkar vara mest vanligast att uppringaren talar med indisk brytning.

Man förklarar för det potentiella offret att dess dator är infekterat av ett farligt virus. Man utgår från att personen har en PC med Windows, men det är inget bedragarna vet något om. Så vitt jag förstått, vet man inte varifrån bedragarna har fått de telefonnummer de ringer. Troligtvis hämtar de dem från någon form av telefonkatalog. Klart är dock att de inte vet vad du har för dator. Även personer med Mac, Linux eller utan dator blir uppringda.

Har du nummerpresentatör kan du se vilket nummer det är ifrån. Här kommer en lista över några nummer jag fått reda på – har du fler får du gärna posta en kommentar med det nedan.

 • 001000181
 • +1000181
 • 8155195941
 • 015672539999
 • 8155194735

På webbplatsen MissatSamtal.se finns det en stor mängd rapporter från personer som blivit uppringda av dessa nummer.

Bedragarna påstår att syftet med telefonsamtalet är att hjälpa dig att bli av med viruset. Dels erbjuder man en programvara för att ta bort viruset, till priset av cirka 130 kronor (beloppet kan variera), och del vill man att offret installerar programmet Teamviewer.

"Microsofts"-support försöker lura dig att installera Teamviewer för att ta kontroll över datornAntivirusprogrammet är naturligtvis fejk, eftersom det inte finns något virus. Betalning sker genom att offret dirigeras till en webbsida där de kan köpa programmet online. Gör man det lämnar man över sina konto- eller kreditkortsuppgifter till bedragarna. Ibland ber de om kortuppgifterna direkt via telefon.

Teamviewer är ett gratisprogram som används för att fjärrkontrollera datorer. Det är ett legitimt och bra program som används för att kunna ge datorsupport på distans; perfekt för att till exempel hjälpa dina föräldrar med datorproblem. Med hjälp av Teamviewer kan man ta kontroll över datorn från sin egna dator via Internet.

Bedragarnas syfte med att offret installerar Teamviewer sägs vara att man ska hjälpa personen med att ta bort viruset. I verkligheten har de helt andra planer. De kan gå igenom den drabbades dator på jakt efter personlig information, ladda ner och installera trojaner och annan farlig kod. I teorin, och även i praktiken beroende på vilken typ av verifikationssäkerhet din Internetbank har, kan de orsaka stor skada om de kan kontrollera din dator när du är inloggad på din Internetbank.

Hotfulla och envisa

Bedragarna ger sig inte i första taget. De är inledningsvis relativt trevliga, men om inte offret verkar tveksamt kommer man att byta taktik till att bli allt mer aggressiva och hotfulla för att skrämma personen till att luras.

Misslyckas man att övertyga den uppringda personen innan telefonsamtalet är slut – eller om personen bara slänger på luren – kommer man att fortsätta ringa. Flera av de läsare som mejlat mig med rapporter om samtal, har berättat att bedragarna ibland fortsatt att ringa flera gånger om dagen under långa perioder. De är väldigt hotfulla och det är många som har blivit riktigt skrämda och mått väldigt dåligt av de här typerna.

En metod för att övertyga offren är att det inte är lagligt att vara på nätet med en virussmittad dator. Av olika rapporter att döma verkar ett syfte med fjärrstyrningen (alltså installationen av Teamviewer) vara att kunna installera en slags trojan, som blockerar datorn tills offret har betalat för det falska säkerhetsprogrammet som ska ta bort viruset.

En förtvivlad dam berättade att de vägrar sluta ringa. De ringer henne från tidig morgon till sen kväll, och minst två samtal per dag. Nu överväger hon att byta telefonnummer för att slippa samtalen från ”Windows computer center”. [Källa: PCOnline – Bedrägeri från Windows Computer Center]

Bedragarna tvekar inte till att försöka lura även barn. Jag har läst rapporter där barn under 18 år har svarat på telefonsamtalet, och bedragarna har då försökt få barnet att ta reda på föräldrarnas kortnummer eller koder till Internetbanker.

Vad ska man göra?

Värt att påpeka är att Microsoft aldrig skulle ringa upp sina kunder på det här sättet. Det är knappast så att Microsoft håller koll på vad som sker på din dator. Inte heller lär de veta ditt telefonnummer. Eller vem du är över huvud taget – som regel köper man ju sin PC hos en återförsäljare, och då finns Windows förinstallerat. På sin hemsida har Microsoft publicerat en varning om de här telefonbedrägerierna. Bland annat står att läsa:

Om du får ett oombett samtal från någon som säger sig ringa från Microsofts Tekniska Support – lägg på. Vi ringer aldrig upp våra kunder på det sättet. [Källa: Microsoft]

Skulle du få ett sådant här samtal, lägg på luren direkt. Förmodligen kommer de att försöka ringa igen. Och visst är detta frustrerande och inte sällan riktigt obehagligt. Gör också en anmälan till polisen, huvudsakligen för att de ska se vidden av bedrägeriet.

Om man blivit lurad!

Det är utan tvekan en hel del som har blivit lurade av de här bedragarna. Hade det inte fungerat, skulle det inte ha fortsatt så länge som det gjort. Men vad ska du göra om du eller en bekant råkat bli lurad?

Det första steget är att spärra det kort du använts vid köp av programvaran. Ta kontakt med banken för att spärra kortet. I många fall går det att spärra kort via Internetbanken, men innan man loggar in där behöver man rensa datorn från fjärrstyrningsprogram, trojaner och keyloggers (det vill säga en slags trojan som registrerar allt som skrivs på tangentbordet och skickar det till de som ligger bakom trojanen).

Brandvägg i Windows

Om du inte redan har ett antivirus är det hög tid att du skaffar det. Och en brandvägg måste du ha. Windows har en egen brandvägg som fungerar fint. Det finns många bra gratis antivirus; mina två favoriter är Avast! Free Antivirus respektive Panda Cloud Antivirus.

Är du villig att betala några hundralappar om året för att försäkra sig om att du får ett omfattande skydd mot alla typer av hot på Internet, skulle jag rekommendera att du istället satsar på ett kommersiellt Internet Security-paket. Det finns flera svenska alternativ:

2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

Ett bra antivirus hindrar olika former av datorvirus att installeras på ditt system. Programmet kan även hjälpa till att rensa bort skadlig kod från en infekterad dator.

Microsoft Safety Scanner, tar bort virusVill du på ett enkelt sätt skanna din dator för att se om den är infekterad av skadlig kod, kan du använda en av alla de gratis virusskannrar som kan köras direkt i din webbläsare. Den här typen av verktyg hjälper dig dock inte att ta bort virus. Här hittar du fem olika gratis virusskannrar i webbläsaren.

En bättre lösning är att använda en virusskanner som också kan ta bort virus och annan skadlig kod. Det finns ett antal sådana här program att välja mellan. Här kommer tre alternativ som alla är helt gratis att använda:

Ibland är dock skadan så allvarlig att du inte ens kommer in i Windows. Det första steget att testa är att starta datorn i så kallat felsäkert läge. När du precis startat din dator trycker du på [F8]. Då visas en meny där du kan välja felsäkert läge. Kommer du in i Windows på det här viset kan du köra virusskannern härifrån.

Har du Windows 8 har den speciella bootmenyn som visas när du trycker [F8] försvunnit, för att istället göra det enklare att reparera en dator som strular (något du förresten också kan prova). På How-To Geek finns en guide till hur du kommer åt felsäkert läge i Windows 8.

Om inte ens detta fungerar har du en sista lösning innan du får kasta in handduken, formatera hårddisken och installera om Windows, nämligen Rescue-skivor. Detta är en bootbar CD/DVD-skiva eller USB-minne som startar upp ett specialanpassat Linuxsystem för att köra virusskanner och annat på ditt Windowssystem, utan att egentligen vara inne i ditt vanliga Windows.

Vill du fördjupa dig i hur du tar bort virus från en infekterad dator, läs artikeln Så tar du bort virus: 6 gratis verktyg!

Byta lösenord överallt…

LösenordDu har också ett ännu värre arbete framför dig. Om det har varit så illa att bedragarna har varit inne i ditt system, kan de ha hittat användarnamn och lösenord för alla tjänster du är medlem hos.

Det krävs inte att du har dina lösenord i en fil (något som tyvärr är vanligt; en textfil på skrivbordet som innehåller alla lösenord och användarnamn) – inte så länge bedragarna har haft tillgång till din mejl.

Om det går att komma åt mejlen finns det säkert uppgifter från när du först registrerade dig på respektive Internettjänst. Annars är det bara att återställa lösenordet på tjänsten, för då får du ett nytt som skickas till din mejl – som alltså läses av bedragarna.

Så det jobbiga arbetet ligger i att du behöver uppdatera lösenorden för viktig tjänster. Lagom roligt.

Läs mer om bedrägeriet

Som jag nämnde här ovan har jag skrivit om det här bedrägeriet ett par gånger tidigare. En del texter har jag skrivit för den här bloggen, men jag har också skrivit några artiklar för PCOnline – min digitala datortidning.

Vill du få fler tips och ta del av rapporter från läsare som har mejlat mig när de – eller släkt och vänner – blivit uppringda, kan du läsa följande artiklar:

Jag ser gärna att du som fått samtal hör av dig även framöver. Har du, eller någon du känner, blivit uppringd av dessa bedragare, skicka mig ett mejl och berätta vad du vet av när de ringde, om det stod något nummer av nummerpresentatören, vad de presenterade sig som, vad de erbjöd och hur de betedde sig. Du har säkert inte svar på alla dessa frågor, men det gör ingenting. Du behöver inte ha svar på någon, det är mest exempel på vad du kan skriva. Tack på förhand!

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • risto hietalahti

  Blev uppringd idag, av en kvinna med Indisk brytning som sa sig vara från Micro Soft och som jag förstod
  sa hon att de fått ett felmeddelande om att min pc var smittad. Hon ville att jag skulle logga in. Då förstod jag att nåt lyrt är på gång och la på
  Numret hon ringde är
  0798263835

 • Arme

  Blev just uppringd av indisk Microsoft support med nummer 079-819 38 25

 • Levin

  blev just uppringd, ringde från dolt nummer och jag antar att de tre senaste samtalen jag fått från dolt nummer också var från microsoft indian support.. men jag låter mannen tala klart och sen väntar för att se vad för intressant information man kan få ut, det är bara dra ut på det så länge det går för att hålla personen upptagen så länge som möjligt. att lägga på gör bara att de kan ringa till nästa person.

 • Daniel

  Uppringd idag från skyddat nummer. Samma tillvägagångssätt. Eller ja, jag la bara på, men gissar att det var dom som ringde imorse vid 8 och i förrgår från +1141555500003225046 också.

  • Daniel

   Bra blogg-inlägh förresten!

 • Titti

  Har precis tagit emot ett samtal från ett dolt nummer. Men manen hade en så stark indisk brytning att jag inte kunde hålla mig från att skratta.

 • Pelle Walger

  Uppringd från 079-436 95 03 13:35 2016-10-13

 • Paul

  Blev uppringd för en stund sedan och upplägget var detsamma som de flesta har nämnt i kommentarerna. Windows support bla, bla, bla… Jag lät inte honom prata klart utan sa att han måste ha ringt fel. Då la han bara på. Numret som dök upp var +1005 och namnet som stod efter var USA. Jag förstod genast att det var någonting lurt med det här, så jag slog upp det på google och hamnade bl.a här…

 • Roger

  Har fått samtal från 00703705136, samma upplägg som tidigare. Hotar med att blockera min dator😨 om jag inte ger med mig.

 • Karolina

  Jag blev precis uppringd av +1 (1) (67 ). Det stog ”USA” efter numret. Personen sa att hon ringde från Microsoft angående min dator. Jag blev misstänksam eftersom att jag har en Mac. Och när jag sa att jag inte har någon Microsoft-dator så la dom på.

 • Michel

  Blev uppringd igår. Undrar om det finns samband med att jag testade antivirusprogram på mobilen, avinstallerade för att det kändes oseriöst.Blev senare uppringd av två olika utlandsnummer varav det ena var en Microsoftindier som andra vittnar om.

 • Andreas Froby

  People, använd Truecaller och ibland har andra användare redan anmält numret de ringer ifrån, om inte gör det du och spärra det, går också göra i moderna telefoner utan applikation.

 • Pingback: Microsoft support, scam, still happening | Lindborg Systems AB()

 • Pingback: Microsoft support, scam, still working | Lindborg Systems AB()

 • Chrischros

  Har blivit uppringd närmre 10 gånger under en period på två veckor.
  Jag förstod vad samtalet var tänkt att leda till efter första meningen.
  Så jag har fördrivit min tid lite för att lyssna på vad de har att säga.
  Jag konfronterade dem i det senaste samtalet jag fick, fröken som uppgav sig vara då från Microsoft Technical Dep. blev väldigt otrevlig :)
  Vi tjafsade lite där över telefon och jag försökte, på ett överdrivet pedagogiskt vis, uppfostra vederbörande. Hon bad mig tillslut att lägga på, för hon förstod inte varför jag ville prata längre med henne. Jag antog att det hade med hennes resultat att göra. Dessa följs förmodligen upp för att kunna ge ut korrekt lön etc, så detta är vad jag tipsar om.

  Har inte fått något samtal från dem sedan dess, men det kommer säkerligen i framtiden. Men om folk som blir utsatta för dessa typerna, kan testa min strategi, och återge feedback på om det funkade, så kanske vi har ett tillvägagångssätt att tackla dem på ;)

 • Carl Sundberg

  Jag blev just uppringd, men har ingen nummerpresentation. Jag sa, som en kompis lärt mig säga: ”Talar Du svenska?” …. Talar Du svenska?” Då lägger de på. Annars kan man säga. ”MacIntosh bara”.

 • jocke

  det nummer som dom dök upp i telefonen var bara +1 (82)

 • jocke

  jag blev uppringd idag av någon som påstod sig komma från Microsoft och personen ifråga talade med brytning men efter som jag lyssnade en stund så bör dom senare person och denna talade då bättre engelska.
  Denna person bad mig att göra vissa saker som att hålla ner två tangenter på tangent bordet windows knappen samt R samtidigt för att öppna ett annat fönster där man vill att jag skulle skriva in eventvwr eller något men i detta läge så la jag på luren. dom sa att jag laddat ner något på min dator och att dom ville hjälpa mig att ta bort detta .

 • Martin

  Jag vart precis uppringd från detta telefonnr (00 98 3525 4584) men förstod direkt att det var något lurt. Dock så beställde jag precis ett Office-paket och undrar om Windows råkar läcka ut kund information?

 • Marie

  Under den senaste veckan har vi blivit uppringda mer än ett 30-tal gånger. Vi säger nej och lägger på luren men de fortsätter att ringa. Det är främst ifrån nummer som; +19918 och från Okänt nummer.
  Alltid med indisk brytning och det har varit ett antal olika personer som ringt. De presenterar sig som att de ringer ifrån Microsoft.
  Det som är irriterande är att de fortsätter att ringa…
  Har någon lyckats klura ut hur man kan spärra dessa nummer ifrån att ringa. Det fungerar inte med Nix för dessa samtal…

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick