TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Microsoft vill göra smartphone med en veckas batteritid

Skribent:
Publicerad: , 07:10
Respons: 1 kommentar

Microsoft Research vill göra smartphone med en veckas batteritidAllt eftersom våra mobiler har blivit allt kraftfullare, med bättre prestanda och fler funktioner, har en viktig detalj blivit lidande – nämligen batteriet. Vi som är tillräckligt gamla för att varit med om när mobilerna blev populära, minns hur vi brukade ladda dem högst sporadiskt. Idag håller batteritiden i en normal smartphone högst en arbetsdag.

Microsoft Research vill dock ändra på det här. På MIT Tech Review berättade Ranveer Chandra, som arbetar på Microsofts Research-avdenlning, att man höll på att undersöka möjligheterna att ta fram en smartphone med en batteritid på upp emot en vecka, utan laddning eller extrabatterier.

Dagens smartphones har prestanda som kan mäta sig med några år gamla datorer. Det är inte helt ovanligt att man använder processorer med två eller fyra kärnor, och internminne på 2 GB.

Prestandan behövs i avancerade applikationer, exempelvis grafiktunga spel, men hårdvaran drar en hel del ström. Lägger man där till faktumet att mobilerna ska vara tunna och lätta, finns det inte mycket utrymme för batterier som håller längre än ett dygn.

Använder du din mobil väldigt flitigt, och kör krävande appar, drar du slut på batteritiden redan innan dagen är slut. Och om du använder 4G, WiFi, Bluetooth och GPS sjunker batterimätaren så fort att du nästan kan se hur den rör sig…

En veckans användning per laddning?

MIT Tech Review Digital Summit, som hölls i San Francisco den 9-10 juni, var Ranveer Chandra från Microsoft Research en av alla talare.

Under den 15 minuter långa föreläsningen pratade han om problemen med våra begränsade batteritider, samt berättade att man på Microsoft Research jobbade med att försöka ta fram en smartphone som har en veckas batteritid.

Man tittar på två olika alternativ. Det först innefattar att man har två batterier, ett som används vid tunga och krävande applikationer och ett när mobilen är i stand by-läge.

Optimera programvaran för mindre energiförbrukning

Den andra metoden för att få bättre batteritid är mjukvarumässig. Metoden kallas för E-Loupe och går ut på att man optimerar mjukvaran.

Med E-Loupe identifierar man appar som kräver mycket prestanda och därmed batteri. När dessa appar inte används sätts de i ett paus- eller slowmotion-läge för att minska batteriförbrukningen.

Microsoft Research har, enligt Ranveer Chandra, tagit fram flera prototyper av smartphones vars batteritid är lägre. I dagsläget har man kunna få 20-50 procent lägre batteritid. Det är dock långt från sju dagar, men det är onekligen på rätt väg.

Fler artklar om batteritid

Källa: Übergizmo

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Jonny Snell2014-06-13 at 10:18Reply

    På tiden att något händer på batterifronten. Köpte för en tid sedan en s.k. smartphone och den skulle ha upp emot 400 timmars standby tid. Men det räckte med 24 timmar för att batteriet var slut. Gick tillbaka och krävde hävning av köpet för att telefonen inte uppfyllde sina egna specifikationer. Fick häva köpet och fick pengarna tullbaka. Samt en krystad förklaring att fabrikantens standby tid inte är något som gäller! Men idag står det fortfarande i annonser för denna typ av telefon att standbytiden är upp mot 400 timmar. Bluff etersom jag som konsument inte kan utyttja denna tid. Köpte i ställer en billig telefon utan en massa smartfinesser och den kan ligga en vecka utan att behöva laddas.
    Jonny

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.