Lästips: Windows 10: Artiklarna, tipsen och guiderna!

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Microsoft har slutat uppdatera säkerheten i Windows 8

Windows 10Ungefär 2,8 procent av användarna kör fortfarande med Windows 8, vilket från och med igår är en dålig idé. Den 12 januari slutade nämligen Microsoft att göra säkerhetsuppdateringar för Windows 8. Så kör du detta operativsystem bör du snarast uppgradera till Windows 8.1 – eller ännu hellre, Windows 10.

En uppgradering till ett nyare Windows är gratis, oavsett om du väljer 8.1 eller 10. Att använda en version av Windows som inte får några säkerhetspatchar är inte bra på något sätt. Det hittas hela tiden allvarliga säkerhetshål som gör det möjligt att infekteras av skadlig kod och drabbas av intrång.

Ett vanligt problem med säkerheten i användares datorer, är att man inte bryr sig om att uppdatera operativsystem och program på grund av att ”det fungerar ju bra”. Varför fixa någonting som fungerar?

Tyvärr går det inte att tänka så här, inte med tanke på hur mycket skadlig kod det finns. Dagens trojaner och andra former av farlig kod lägger stort arbete på att inte märkas, så det är inte alls säkert man märker om en dator blivit infekterad av något. Trojaner kan bara ligga tyst i bakgrunden och samla ihop sådant du skriver på tangentbordet – lösenord, kontokortsnummer och annat.

Windows och Internet Explorer som fortsätter uppgraderas
image-24213

Dessa äldre versioner av Windows respektive Internet Explorer kommer fortfarande att få säkeretsuppdateringar.

Det vanligaste sättet att bli infekterad av farlig kod är att man råkar hamna på en webbsida som är infekterad av ett så kallad exploit kit – det vill säga skript som testar en rad säkerhetshål för att hitta något som tillåter att pogramkod körs lokalt. När ett hål hittats kommer en bit kod att köras för att ladda ner och installera trojaner och annan bråte i systemet.

Därför är det viktigt att man håller sitt operativsystem, och programvaror, uppdaterade till de senaste versionerna. När Microsoft nu lagt ner utvecklingen av säkerhetsuppdateringar för Windows 8, bör du som fortfarande kör Windows 8 att uppgradera till Windows 8.1 eller 10 så snabbt som möjligt. Bägge uppgraderingarna är gratis och du startar dem via Windows Update från Kontrollpanelen.

Samma sak gäller Internet Explorer. Du ska se till att uppgradera till den senaste versionen som finns för det Windows du använder – se tabellen ovan för att veta vilken som är aktuell version. Äldre Internet Explorer kommer inte att uppdateras.

Källa: Net-Security

Läs mer om Windows och säkerhet

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2016 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 899 kr
(300 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Smart Sec 594 kr 1 år
1 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard 400 kr
(133 kr/PC)
1 år
3 PC
60% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 428 kr
(143 kr/PC)
1 år
3 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 230 kr rabatt! På engelska.
 • Jonatan Rydberg

  Försöker hjälpa mina föräldrar med fler ”äldre” i 55 – 60 år åldern och förstå vikten och uppdatera, och skaffa windows 10 osv.

  Alla säger samma sak, varje gång jag uppdaterar ändras programmens utseende, funktioner dom gillar göms i menyer eller tas bort.
  Knapparna sitter inte där dom är van med dylikt.

  Detta gäller alltså inte bara för man byter windows, tex från win7 till windows 10, utan detta gäller rent uppdatering i befintlig version.

  Det samma gäller deras smartphone, dom uppdaterar och telefonen ser ibland annorlunda ut och funktioner är flyttade eller borta efter detta.

  Så dom vill inte uppdatera eftersom dom inte gillar att utseendet ändras med mera, inte för dom i sig är emot uppdateringar.

  Jag känner igen detta själv och förstår deras synpunkt helt och fullt, varför måste man ändra utseende och knapparnas plats i program och appar bara för man täpper till ett säkerhetshål.

  Eftersom jag nu tvingat dom och byta till windows 10, om dom nu ska ha datasupport, eftersom det programmet i flesta fall fungerar smidigt och gjort deras dator snabbare och påminner om windows 7 så har jag fått använda timmar och åter timmar till och ge dom support, numera inte så ofta för fel, utan numera är det mest för dom inte hittar sin knapp, eller sitt program osv.

  Jag tror alltså att windows, eller om det gäller smartphone, Android med flera missat avrför folk inte uppdaterar, det behöver inte vara lättja, utan helt enkelt för dom inte vågar, för rädslan att program och funktioner som fungerade innan dom uppdaterade inte fungerar efteråt.

  /Jona

  • Uppgraderad

   Tids nog tvingas privatanvändaren uppgradera operativsystemet. Min egen far uppgraderade från Windows XP när det inte gick att använda BankID längre. Företrädare för Windows har aviserat att Windows 10 blir det sista operativsystemet och att det framgent kommer släppas uppdateringar men inte i formen av nya operativsystem. Detta torde innebära att förändringarna inte blir lika remarkabla utan tas pö om pö.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996.
Utgivare: TkJ Media AB, Ryssby i Småland.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på FacebookTkJ på Vine

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Sponsorer

Arkiv

maj 2016
M T O T F L S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick