TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

OS X-applikation

Mina 9 favoritprogram på Mac!

Skribent:
Publicerad: , 15:48
Uppdaterad: 2018-02-10, 13:22
Respons: 1 kommentar

Mina bästa program på Mac OS XVilka är de program jag mest använder när jag kör Mac? I den här bloggposten går jag igenom mina 9 mest populära appar – de flesta av dem är gratis, och de andra är värda pengarna de kostar.

Som säkert bekant kör jag framför allt PC med Windows, men jag skulle tippa på att jag spenderar i alla fall 40 procent av tiden framför en Mac. Jag har ett par olika modeller, varav den nyaste – MacBook 12 – är min favorit. Därutöver har jag en äldre MacBook Pro som jag använder för att leka med GarageBand och mina instrument, samt två MacBook Air… Nog om det och över till programmen!

Listan över mina 9 favoritprogram som jag kör på mina Macar är naturligtvis inte skriven i sten. Hittar jag bättre program så tvekar jag inte att byta ut de gamla. Så tveka inte att tipsa mig om andra program – skriv en kommentar under artikeln och länka till ditt tips!

Och något jag noterade när jag skrev listan var att en stor mängd av programmen är sådana jag även kör på PC och Windows. Av det kan jag dra slutsatsen att jag behöver ägna mer tid i App Store.

1. Google Chrome

Det första programmet behöver knappast någon introduktion. Jag kör Googles webbläsare på mina PC och idag är Mac-utgåvan så pass bra att jag ersatt Apples egna Safari (som jag personligen inte alls tycker om). Chrome sparar dina bokmärken, installerade tillägg och inställningar i molnet, så sparar du ett nytt bokmärke eller installerar ett nytt tillägg, synkas det till alla datorer med Chrome. Skitsmidigt!

Ladda ner Chrome gratis

2. Pixelmator

Någon gång ska jag skaffa Photoshop till alla mina arbetsdatorer. Oavsett vilket program jag hittar som ersättare, kan det aldrig leva upp till Adobes mästerverk. Med det sagt ska tilläggas att jag har läst digital bildredigering när jag pluggade media, och jobbat med Photoshop genom hela mitt yrkesliv, och därför är jag lite arbetsskadad.

Men Pixelmator är det bästa alternativet jag hittat på såväl Windows och OS X. Visst saknar det en hel del finesser som jag uppskattar i Photoshop, men det allra mesta finns här och det finns stora likheter så det är lätt att sätta sig in i Pixelmator.

Pixelmator alternativ till Photoshop på Mac

När jag köpte min licens för kostade det under 200 kronor – idag ligger prislappen på 319 kronor. Det är det ändå värt. Enligt tillverkaren kommer Pixelmator Pro nu till hösten, så håll utkik efter det.

Ladda ner Pixelmator

3. Avira Free Antivirus

Huruvida du behöver köra antivirus på Mac råder det delade meningar om. Så länge du är väldigt noggrann om vilka program du tillhör köras igång, kommer du rätt långt i att säkra din dator. Men händer det att du laddar ner program och annat från icke officiella källor – alltså inte App Store – så bör du överväga att skaffa ett virusskydd till OS X.

Missa inte: Här hittar du fler gratis antivirus för Mac!

Eftersom jag i grunden är Windowsanvändare, har jag för vana att skaffa antivirus även på mina Macar. Jag brukar byta dem med jämna mellanrum för att testa olika, och för tillfället är det Avira Free Antivirus jag föredrar. Det arbetar tyst i bakgrunden och tar inte mycket datorkraft, vilket jag tycker är väldigt viktigt när det gäller virusskydd,

Ladda ner och installera Avira gratis

4. PrivateVPN

Det finns tre stora skäl till varför du bör skaffa en VPN-tjänst; du vill skydda dig från avlyssning, du vill vara anonym på Internet, samt att du vill komma runt så kallad geoblockering som gör att du exempelvis bara kan titta på svenska Netflix och inte alla filmer och TV-serier som finns på amerikanska, trots att du har betalt för prenumeration.

PrivateVPN

För dig som läser TkJ.se kan du köpa PriateVPN till ett kraftigt nedsatt pris, med 5 månaders gratis bonus.

Ett gott skäl att skaffa en VPN-tjänst, är att du brukar använda öppna WiFi för att ansluta till Internet. Du kanske brukar sitta på biblioteket eller på restauranger och surfa, eller kopplar upp dig på nätverk på flygplatser, tåg och buss, eller andra publika ställen. Dessa nätverk kan nämligen avlyssnas. En VPN-tjänst löser detta genom att kryptera all din trafik.

Läs också: Allt om VPN-tjänster, många alternativ!

Fotnot: Genom ett samarbete med PrivateVPN, som är en riktigt bra VPN-tjänst oavsett samarbete eller inte, kan du som läsare av TkJ.se få hela fem månader gratis om du tecknar ett redan rabatterat årsabonnemang. Priset blir 27 kronor i månaden, jämfört med 87 kronor i ordinarie pris.

Ladda ner PrivateVPN (5 månader gratis)

5. Evernote

Om du har följt TkJ.se tillräckligt länge, känner du säkert till min förkärlek till Evernote. Det är det verktyg som jag använder allra mest, efter Chrome. I Evernote skriver jag alla mina bloggposter och andra texter och artiklar. Genom att hela tiden arbeta i Evernote har jag allt material jag producerat på ett och samma ställe.

Evernote är egentligen ett verktyg för att samla dina anteckningar; både texter, bilder, ljudklipp, länkar och annat. Allting kan kategoriseras med taggar och mappar, och all data lagras i molnet på företagets server. På så sätt kommer du åt allt ditt material oavsett vid vilken dator du sitter.

Om du betalar för Pro-versionen får du mer lagringsutrymme och du får även möjlighet att använda de mobila applikationerna för exempel iPhone och iPad. Dessa är väldigt smidiga, för om du kommer på något viktigt kan du enkelt krafsa ihop en anteckning i mobilen.

Evernote i App Store

6. TextWrangler

I likhet med på Windows finns det en hel del texteditorer att välja mellan på Mac. Dessvärre är många av dem långt ifrån gratis. På PC finns det mängder av utmärkta och gratis texteditorer men så är det inte på OS X.

TextWrangler är dock gratis, och samtidigt är det en utmärkt editor med många finesser. Alla grundläggande funktioner, såsom färgkodning när du skriver program och skript, samt en massa annat finns tillgängligt.

TextWrangler i App Store

7. Scrivener

Jag ska erkänna att jag inte använda Scrivener dagligen, men när jag väl arbetar i det går det inte undgå att se hur bra det är. Programmet riktar sig främst till dig som skriver böcker och liknande. Det har mängder av funktioner för att förenkla arbetet med research och annat.

Scrivener

Scrivener fungerar utmärkt oavsett om det är skönlitterärt eller fackböcker du skriver. Det kostar en slant att skaffa (469 kronor) men det är värt varenda öre när du väl lärt dig grunderna.

Läs mer om Scrivener här!

Nu är e-böcker inte så stort i Sverige ännu, men marknaden växer och snart kommer det säkert att vara ungefär som i USA, där många författare enbart ger ut sina verk i digital form. Och om du är egenutgivare kommer Scrivener underlätta arbetet med att sätta ihop dina texter till en fungerande bok med omslag och allt.

Scrivener i App Store

8. VLC Media Player

Om du vill spela upp en videofil, kommer VLC Media Player med största sannolikhet att hjälpa dig. Den här gratis mediaspelaren har funnits i många år och har stöd för de allra flesta filformat. Så oavsett om det är en MKV– eller DivX-film löser VLC det i de allra flesta fall.

Programmet har dessutom massor av inställningar. Det finns till exempel många finesser för att hjälpa dig med undertexter. Du kan justera storleken och utseendet på undertexten, och skulle den vara ur synk är det inte så svårt att justera klockningen så att den hamnar rätt med talet.

Ladda ner VLC Media Player

9. Dropbox

Idag finns det flera stora molntjänster för att säkerhetskopiera och synkronisera dina filer mellan dina olika datorer och enheter. Dropbox är en klassiker, som numera har konkurrens från Microsofts OneDrive, Googles Drive och Apples iCloud.

Alla fungerar ungefär likadant, så det de flesta tittar på är utrymmet. Här är Dropbox ärligt talat ganska snål, men om det främst är dokument och annat som du vill lagra i tjänsten klarar du dig. När filen väl är synkroniserad (något som sker automatiskt om du sparar filen i Dropbox-mappen på din dator) till Dropbox moln, kan du komma åt den från vilken enhet som helst.

Ladda ner Dropbox

Har du tips på andra bra Mac-program, lämna dem gärna som kommentar här nedan! Både gratisprogram och kommersiella med prislapp är välkomna.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Björn Mildh2017-09-12 at 19:26Reply

    Textwrangler håller på att avvecklas till förmån för storebror BBEdit.
    https://www.barebones.com/products/textwrangler/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.