TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

De billiga minidatorernas år: Eee PC, Cloudbook, MSI…

Skribent:
Publicerad: , 08:02
Uppdaterad: 2008-11-11, 00:40
Respons: 1 kommentar

2008 verkar bli minidatorernas år. Asus har rönt stora – och oväntade – framgångar med sin otippade minidator Asus Eee PC. Denna pyttelilla och UMPC har ingen större prestanda men enkelheten, och det låga priset, har gjort den väldigt omtyckt både bland de som vill ha en billig bärbar dator, som oss bloggare och skribenter som gärna har en smidig liten extradator att skriva på var som helst

Nu har konkurrenterna insett att det finns en marknad bland små och billiga datorer. Många har naturligtvis siktet inställt på U-länder och säger sig bygga datorerna för att låta fattigare länder få möjlighet att skaffa datorer. Personligen är jag tillräckligt cynisk för att tro att man förmodligen har ett lika stort sikte inställt på alla västerländska prylnördar med större plånböcker…

Everex Cloudbook
Everex CloudbookSkärmen är på 7 tum och operativsystemet är Linux. Till skillnad mot Eee PC använder Cloudbook dock en vanlig 30 GB hårddisk istället för en SSD – Solid State Disk (det vill säga en flashminnesbaserad hårddisk). WiFi och Ethernet, minneskortsläsare och webbkamera är några interna egenskaper. I övrigt har Cloudbook en VIA C7-processor på 1,2 GHz och 521 MB internminne. Källa: übergizmo.

Elonex
Den här brittiska minidatorn, som Ekonominyheterna skriver om, ska ha en prislapp på cirka 1200 kronor för att locka även fattiga användare. Mer att läsa på Elonex hemsida (som i skrivande stund ligger nere).

MSI
Även MSI har meddelat att de kommer att släppa billigare bärbara smådatorer, i och med att Intel lanserar sin Diomondville-processor – vilket ursprungligen var skapt för den så kallade 100-dollarsdatorn. Källa: IDG. Uppdatering: MSI Wind kommer deras dator att heta och den har rätt intressanta specifikationer!

Acer Aspire OneAcer
Jag har inte hittat så mycket mer om detta projekt, men enligt Digitimes har Acer planer på att lansera billiga minidatorer. De enda specifikationerna är att datorerna ska ha skärmstorlek på 8- och 9-tum. Uppdatering: Nu kan du läsa mer om Acer Aspire One!

HP 2133 Mini-Note
HP:s alternativ på marknaden lanseras i Sverige i augusti 2008, till en prislapp på från runt 4400 kronor. Skärm på 8,9 tum, bra prestanda, riktig hårddisk och stöttåligt chassi i aluminium. Operativsystemet är antingen Windows Vista Business eller SuSE Linux. Se: HP 2133 Mini-Note lanseras i Sverige. Läs mitt test av HP 2133 Mini-Note!

Dell Mini-Inspirion
Än så länge finns inte så mycket specifikationer från Dell om deras projekt, men det har släppts bilder på Dells ultraportabla. Skärmen räknas vara en 8,9-tumsmodell och priset tros hamna på under 3000 kronor.

Alla de här datorerna sägs lanseras under det kommande året. Om det verkligen blir så, får vi vänta och se, men jag hoppas det för det skulle vara väldigt kul att ställa upp dem i ett test mot varandra.

Uppdatering: Fler minidatorer har lanserats, bland annat Gecko. Dessutom verkar Intel komma med sin Intel NetBook. På mässan Computex visades många minidatorer.

Uppdaterat 080624: Test av Asus Eee PC 900!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Snart släpps kanske MSI Wind, följt av HP Mini-Note och Dell Inspiron Mini2011-01-13 at 23:45Reply

    […] datorer:Min recension av Asus Eee PC 701MSI Wind U100 och batteritidAsus Eee PC ute i butikerna!De billiga minidatorernas år och UMPC- Tommy k Johanssons blogg Spara / dela med […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.