TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Netbooks

Är minidatorn på väg att försvinna?

Skribent:
Publicerad: , 13:29
Respons: 6 kommentarer

Minidatorer (netbooks) var enormt stort under 2008-2009. Jag skulle tippa på att de allra flesta som läser min blogg kontinuerligt har en minidator – Asus Eee PC, Acer Aspire One och Samsung NC10/20 är populära och bra alternativ.

Men nu verkar det som om minidatorerna går emot en dyster framtid. Smartphones – det vill säga främst iPhone och Androidmobiler – har tillsammans med surfplattor – främst iPad och Samsung Galaxy Tab – slagit undan benen för minidatorn.

Jag tror dock att det finns andra skäl till minidatorns fall.

IDG har publicerat en nyhet baserad på statistik från analysföretaget GFK. Enligt GFK pekar statistiken på att folk väljer att köpa en smartphone istället för en minidator; smartphones går uppåt medan minidatorer går neråt.

Smartphone istället för minidator?

Jag tror inte att man ska dra en rak linje mellan dessa faktorer. En smartphone kan inte ersätta en minidator – det är två helt skilda produkter.

Visst går det att surfa på en smartphone, men det är ingen höjdarupplevelse och att skriva lite längre texter är hopplöst. Därmed inte sagt att smartphones är dåliga, verkligen inte – jag älskar min iPhone, jag tror bara inte att konsumenter köper dem istället för minidatorer.

Andra faktorer som jag tror påverkat försäljningen av minidatorer är att nyhetens behag har lagt sig. Många har insett att minidatorn inte har tillräckligt med prestanda för att exempelvis redigera digitalfoton någorlunda smidigt, och flera av modellerna har irriterande små tangentbord.

Ultraportabel bättre köp än minidator

Priserna på minidatorerna har dessutom gått uppåt, samtidigt som prisbilden på så kallade ultraportabla datorer gått ner.

Ultraportabla är bärbara datorer som oftast har en 13-tumsskärm, och som inte bygger på de prestandaklena Intel Atom-processorerna som minidatorer har. En genomsnittlig ultraportabel har bra prestanda, Windows 7, fullstort tangentbord och bra skärmupplösning, samtidigt som den storleksmässigt bara är lite större än en minidator.

För att ta ett exempel; mindatorn HP Mini 5130 har en skärm på 10,1 tum (1024×600), 2 GB internminne, Intel Atom N550-processor, integrerade Intel-grafikkretsar och 250 GB hårddisk. Operativsystemet är Windows 7. Datorn väger 1,2 kilo. Lägstapris enligt Prisjakt ligger i skrivande stund på drygt 6000 kronor.

711174

HP Pavilion DM3-2005eo är en ultraportabel bärbar med AMD Athlon II Neo-processor, 2 GB internminne, 250 GB hårddisk, 13,3-tumsskärm (1366×768), grafikkortet Radeon HD4225, HDMI och kör Windows 7. Den väger in på 1,89 kilo och kostar i skrivande stund 5390 kronor.

650561

Syftet med minidatorer förlorades

När minidatorn lanserades var syftet att erbjuda en väldigt prisvänlig och enkel bärbar dator till exempelvis studenter som bara behövde surfa och skriva. Datorerna kostade bara 3000 kronor när de kom och många köpte dem utan att inse deras begränsningar. När kritiken mot den svaga prestandan höjdes, förbättrade tillverkarna datorerna, men det skickade så klart upp prislappen.

Det finns fortfarande intressanta alternativ bland minidatorer – exempelvis Acer Aspire Happy, som har både Windows 7 och Android och vars minsta modell kostar under 3000 kronor – men de flesta har växt ifrån sitt syfte och när du nu kan köpa en ultraportabel för lägre pris än en minidator, är valet enkelt…

Och själv använder jag fortfarande min Asus Eee PC 901 Go med jämna mellanrum.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Monica2010-11-02 at 19:05Reply

  Läste fel, du nämnde priser som gällde 13tum, såg inte det.

  Jag är i alla fall väldigt nöjd med min minipc

 2. Monica2010-11-02 at 18:59Reply

  Jag skriver mycket och minipcn har varit en stor hit. Men jag använder den inte för att redigera foton o dyl. Man får ta den för vad den är.
  Den är en ren skrivardator för mig och också något man lätt ta med sig på resa, passar nästan i handbagaget.
  En smartphone skulle inte kunna ersätta den, hur skriver man på en smartphone?`
  Men de är ruskigt dyra i sverige, ser jag. Jag köpte min Samsung i Holland för mindre än ett år sedan för 3000 kr

 3. Kenny2010-11-02 at 16:16Reply

  ”Andra faktorer som jag tror påverkat försäljningen av minidatorer är att nyhetens behag har lagt sig. Många har insett att minidatorn inte har tillräckligt med prestanda för att exempelvis redigera digitalfoton någorlunda smidigt, och flera av modellerna har irriterande små tangentbord.”

  *slow clap*
  Det finns en anledning till att jag aldrig köpte en netbook, och aldrig kommer att göra det hellet. En enda titt på storleken av datorn räckte för att jag skulle inse att det var inget att ha. Och som blivande student så klarar aldrig en netbook av mina behov. Nu har jag nyligen köpt en dyrare laptop som är perfekt för att fylla alla mina behov som blivande spelprogrammerare, gamer, photoshopare, film-redigerare och allmänt internetsurfande, och de LAN man sticker till lite då och då.

  För allt annat så har jag min iPhone och min stationära dator.

 4. Sebastian2010-11-02 at 14:14Reply

  Jag är personligen sugen på en riktigt bra tablet. En dator att uppdatera blogg med, surfa lite ”casual”, kolla mail, och vara standby på MSN och liknande…

  Tablet verkar vara det jag saknar….
  Men när skall man köpa?
  Nu?
  Om något år?
  iPad och låsa sig till Apple?
  Samsung och få en mindre skärm?

  Jag är sugen…

 5. Tweets that mention Nybloggat: Är minidatorn på väg att försvinna? #svpt -- Topsy.com2010-11-02 at 13:54Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and Mikael Winterkvist, Anna-Stina Takala. Anna-Stina Takala said: Jag gillar min minidator RT @tkj: Nybloggat: Är minidatorn på väg att försvinna? http://bit.ly/beghnR #svpt […]

 6. Nicklas2010-11-02 at 13:47Reply

  Visst, minidatorer är inte längre någon nyhet så klart det minskar då. Det jag tror som hänt mest är att funktionen blivit viktigare än formen. En minidator med bra batteritid är skitbra som skribent eller student. Man kan ta datorn, gå iväg dit det inte finns Internet och skriva i timmar. Att koppla en Wacomplatta till den däremot, det ärdömt att misslyckas. Det handlar väldigt mycket hur man använder den — även om priset på minidatorer har blivit för dyra för ändamålet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.