TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Så här minskar du datatrafiken över mobilt bredband

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Uppdaterad: 2015-05-13, 20:44
Respons: 9 kommentarer

Mobilt bredband - så sänker du trafik-förbrukningenMobilt bredband har blivit väldigt populärt som alternativ till bredband hemma. Och det är inte så konstigt med tanke på att hastigheterna i 4G kan bli riktigt bra. Jag själv har Telenor, och ligger på 40 Mbit här ute på den småländska vischan i Ryssby. Men abonnemangen har ett problem med trafiktak.

När teleoperatörerna för ett bra tag sedan satte sina trafiktak på runt 10-20 GB per månad fick jag frispel. Telenor erbjöd i sitt maxabonnemang – som de marknadsförde mot kunder som strömmar mycket film – var taket 12 GB, vilket räcker till tre filmer i månaden. De andra, bortsett från Tre som skötte sig, hade lika usla nivåer. Det gick jag hårt åt. Nu kan jag naturligtvis inte ta credits för det, men numera har de höjt sina gränser ordentligt. Fast det är fortfarande snålt för dig som tankar och strömmar mycket.

I en äldre bloggpost tog jag upp statistik över hur mycket trafik strömmande film egentligen käkade upp.

 • 41 minuter (ett avsnitt av en TV-serie) i Full HD från ViaPlay: 900 MB (0,9 GB)
 • 30 minuter normal kvalitet från Netflix: 320 MB (0,32 GB)

Så om du spenderar en söndag i TV-soffan framför åtta avsnitt Blacklist i Full HD så har du gjort av med ungefär 7,2 GB. Har du då ett abonnemang med trafiktak på 10 GB i månaden, är det inte mycket kvar för resten av månaden. [Källa: TkJ]

Som teknisk lösning är 4G ofta väldigt bra. Det varierar väldigt stort mellan kunder, eftersom det är många faktorer som spelar in. Hur långt ifrån masten du är, hur många andra kunder som använder datatrafik på masten och hur bra signalstyrka du har mellan ditt modem och masten.

Men som jag skrev här ovan går det att få bra fart. Jag använder Telenors 4G och befinner mig bara ett antal kilometer från masten. Med lite trixande för att bestämma var mitt 4G-modem ska befinna sig, har jag lyckats trimma det bra. Jag har en signalstyrka på upp emot 85% och en hastighet på runt 40 Mbit.

Det här hjälper dock föga om du har ett abonnemang som är begränsat till ett lågt trafiktak. Trafiktak innebär att du bara får en viss mängd data du kan använda via din bredbandsuppkoppling innan de stryper den. Och om du sedan vill köpa till mer, så kostar det sjukt mycket.

I den här artikeln har jag samlat ihop 8 tips för att försöka hålla nere din dataförbrukning när du använder ett mobilt bredband med trafiktak.

Gratisprogrammet NetWorx håller koll på din trafikförbrukning
image-23410

Hur mycket bandbredd förbrukar du på ditt mobila bredband? Använd gratisprogrammet NetWorx för att hålla koll.

1. NetWorx för att hålla koll

Innan vi går in på tipsen för hur du trimmar din Internetanvändning och drar ner förbrukningen av trafik, för att slippa uppnå taket allt för fort, vill jag tipsa om ett utmärkt program att köra för alla som har trafiktak på sina abonnemang.

NetWorx är ett gratisprogram som ligger i bakgrunden och mäter din Internetförbrukning. Med programmet kan du snabbt se hur mycket bandbredd du använder dig av, för att kunna dra tillbaka på vissa aktiviteter om du börjar nån månadens trafiktak. Det är ett verktyg jag rekommenderar till alla som använder mobilt bredband.

Nu mäter NetWorx bara trafiken som sker till en specifik dator. Om du, som en läsare kommenterar nedan, har ditt mobila bredband utdelat via router så att flera datorer, smartphones och surfplattor använder Internetanslutningen, ja då räcker inte NetWorx.

Har du delat ut ditt mobila bredband via hemmanätverket måste du mäta trafiken via routern. Många vanliga routrar för hemmabruk har inbyggt stöd för att mäta all trafik månad per månad. Logga in på din routers administrationssida och bläddra runt bland sidorna för att kolla om det finns.

Många vanliga routrar kan mäta all trafik som passerar varje månad
image-23411

Om du har delat ut ditt mobila bredband hemma, så kan det vara en god idé att använda en hemmarouter som har en funktion för att mäta all datatrafik. I exemplet ovan är det en router från Dovado.

2. FlashControl stoppar och krymper Flash

Just det här pluginet finns för Google Chrome. Det finns säkert lösningar även för andra webbläsare, om du söker på tillägg och Flash (till Firefox finns bland annat FlashBlock). FlashControl är ett bra tillägg vars främsta syfte är att stoppa Flash-animationer att spelas upp automatiskt, något som är bra för att minska användningen av bandbredd på ditt mobila bredband. Istället för Flash-animationen visas en svart ruta som du klickar i för att visa den.

FlashControl ger dig även fler inställningar – du kan till exempel ställa in att Flash alltid ska spelas upp i Low (låg) kvalitet, och att animationer ska stängas av automatiskt när du inte använt dator på ett tag, så att det inte körs en massa bandbreddkrävande filmer och annonser i bakgrunden. Du kan konfigurera White lists där du lägger in sajter på vilka Flash alltid ska visas.

FlashControl låter dig ta kontrollen över hur Flashanimationer spelas upp automatiskt
image-23412

Ta kontroll över Flash-animationer genom att köra tillägget FlashControl för Chrome.

3. The Great Suspender pausar flikar i webbläsaren

Jag skrev om Great Suspender för ett tag sedan och det är ett smart tillägg som pausar webbsidor på flikar i bakgrunden. För dig med mobilt bredband kan det här vara värt att testa, eftersom du då undviker att du har flikar igång med webbsidor som laddar ner data. Speciellt nyhetstjänster tycker om att automatiskt ladda om sidorna för att du ska få se det senaste, men det är slöseri av bandbredd när du har fliken i bakgrunden. Great Suspender finns till Google Chrome.

Great Suspender pausar webbsidor på flikar i Chrome
image-23413

Med Chrome-tillägget Great Suspender pausas webbsidor som ligger på flikar i bakgrunden, så att de inte ligger och käkar upp bandbredd.

4. AdBlock stoppar annonser

Det kan tyckas vara att skjuta sig själv i foten när jag tipsar om tillägg som stoppar annonser, eftersom jag livnärar mig på just webbannonser. Om du som besöker bloggen stänger av annonserna så förlorar jag min inkomst.

Men å andra sidan är det ett bra tips för att spara bandbredd, och förhoppningsvis lägger du till min blogg på vitlistan (white list) över sajter vars annonser inte stoppas. Det finns två stycken tillägg för olika webbläsare; Adblock Plus respektive AdBlock. Namnet till trots har de inget gemensamt.

5. Strömma YouTube-filmer i lägre kvalitet

Någonting som drar mycket bandbredd är att strömma film. Ju högre upplösning (brukar också kallas för kvalitet) desto mer bandbredd äter det upp. På YouTube är det inte svårt att ändra upplösningen och på så sätt minska förbrukningen. Du klickar bara på ikonen som ser ut som ett kugghjul och i menyn väljer du Quality, följt av ditt val av upplösning. Ju lägre du väljer, desto sämre kvalitet blir det, men det förbrukar mindre datatrafik.

Använd lägre bildkvalitet för mindre dataförbrukning på YouTube
image-23414

När du strömmar film via YouTube kan du ändra upplösningen för att det ska dra mindre bandbredd.

6. Även Netflix kan strömma i lägre upplösning

Netflix har gjort succé i Sverige och om du använder filmtjänsten är du långt ifrån ensam. Men när du har mobilt bredband och begränsad trafikmängd är det väldigt lätt att slå i taket när du strömmar film och TV-serier. Skillnaden på hur mycket data som skickas jämfört mellan de olika nivåerna av kvalitet är väldigt hög.

Om du använder låg kvalitet strömmar Netflix med 0,3 GB data per timme. Tittar du på en film på två timmar blir det alltså cirka 0,6 GB. Plöjer du igenom en TV-serie med 24 avsnitt på vardera 45 minuter, blir det sammanlagt 5,4 GB. Om du däremot använder Full HD tar det 3 GB i timmen; filmen käkar upp 6 GB och ditt TV-seriesmaraton hamnar på 54 GB. En del av Netflix material finns även i Ultra HD, som tar 7 GB i timmen. 14 GB för filmen och 126 GB för TV-serien.

För att ändra kvaliteten på upplösningen klickar du i Netflix på ditt namn uppe till höger. Välj Ditt konto, följt av Uppspelningsinställningar. Här kan du klicka i vilken bildkvalitet du vill använda. Full HD-kvalitet går bara på Premium-konton.

Ändra upplösning i Netflix för att minska bandbredden som används
image-23415

Att titta på film på Netflix äter upp mycket datatrafik – i högsta kvalitet, Ultra HD, går det åt 7 GB i timmen, medan låg ligger på 0,3 GB i timmen.

Tipsa gärna dina vänner om den här artikeln! Det är säkert flera av dina kompisar som också har mobilt bredband, och kan behöva tänka på att spara bandbredd…

 

7. Swefilmer tar också mycket data på bredband

Swefilmer, som strömmar film och TV-serier gratis, är lagligt för användare men troligtvis inte för de som driver sajten. Filmindustrin gillar så klart inte tjänsten och vill att den stängs ner av rättsväsendet. Men även om det finns moraliska aspekter till att skriva om Swefilmer, kan jag inte blunda för faktumet att väldigt många svenskar använder tjänsten.

Precis som alla andra webbtjänster som strömmar film tär det också på din månatliga datamängd. För att minska trafiken kan du ofta ändra upplösning på den strömmande videon. Klicka på knappen HD i filmrutan för att få fram en lista över tillgängliga upplösningar. Ju lägre du väljer, desto sämre bildkvalitet men även mindre dataförbrukning.

Ändra kvalitet hos Swefilmer för att strömma med mindre dataförbrukning
image-23416

Swefilmer må befinna sig i en moralisk gråzon, men det är för många som använder tjänsten för att jag inte ska tipsa om hur du minska datatrafiken.

8. Kör Spotify i offline-läge

Om du som undertecknad lyssnar på Spotify hela arbetsdagarna, förbrukar du en hel del trafik. Om du har Premium-konto har du möjlighet att aktivera offline-läge för spellistor. Skapar du spellistor med musiken du lyssnar på, hittar du knappen Tillgänglig offline. Klickar du igång den kommer din spellista att laddas ner lokalt, så att musiken inte strömmas från Spotifys servrar. Det sparar en del bandbredd.

Spara dina spellistor i Spotify offline för mindre trafikförbrukning
image-23417

Om du har dina favoriter bland spellistor, gör dem tillgängliga för offline-lyssning så tar de inte upp onödig datatrafik.

Avslutningsvis kan jag nämna det uppenbara, att du inte ska ladda ned tunga filer. Brukar du köra igång uTorrent och tanka ner Bluray-rippar från BitTorrent-sajter, så ska du nog inte klaga när du slår i taket efter tre dagar…

Det finns säkert många andra smarta tips om hur du trimmar ner din förbrukning – du får gärna lämna en kommentar med ditt eget bästa tips!

Fler artiklar om mobilt bredband

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

9 kommentarer

 1. Rolf Gren2015-05-13 at 11:15Reply

  Ofta har man flera datorer, kanske någon smartphone och surfplatta inkopplade i nätverket. Att bara mäta trafiken i 1 dator hjälper föga. Finns det något program där man kan mäta totala trafikflödet genom routern?

  • Tommy k Johansson2015-05-13 at 12:57Reply

   En del routrar har en funktion för att mäta trafiken per månad. Kolla i dess gränssnitt! Ska uppdatera bloggposten om det här.

   • Rolf Gren2015-09-28 at 10:43Reply

    Har du hittat något?

 2. Anita Terényi2015-05-12 at 18:02Reply

  Michelle Gidai Teręnyi

 3. En annan Björn2015-05-12 at 16:39Reply

  Snart ett relevant problem för mig.
  Tycker det är riktigt uselt att det inte finns ett enda abonnemang som inte har tak. :(

 4. Liane Wendt2015-05-12 at 08:22Reply

  Tack!

 5. Mattias2015-05-12 at 07:49Reply

  men samtidigt så ska båda datorerna vara på ”hemnätverket” osv… går det ens?

 6. Mattias2015-05-12 at 07:49Reply

  t.ex. man strömmar film, laddar ner stora filer, spelar spel så vill man ha det via ADSL, men när frugan laddar upp vill jag ha 4G

 7. Mattias2015-05-12 at 07:48Reply

  grym artikel! Finns det något automatiskt sätt att välja mellan ADSL/4G i routrar beroende på vilken trafik som det är, vet du?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.