TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

Mitt Google-konto blev avstängt – ren skräck

När jag nu ikväll skulle logga in på min e-post, som ligger hos Gmail, fick jag beskedet att mitt Google-konto har blivit deaktiverat. Kontot innehåller all min e-post, mina kontakter, AdSense-inkomster, dokument och mycket annat. Otillgängligt.

Ponera att du drabbas av det. Det är ren panik när man inser hur mycket viktiga saker man lägger i Googles händer. Jag är trots allt rätt beläst inom vad som kan hända. Ett deaktiverat konto innebär ofta att man är helt körd.

Det alternativ du har när ditt konto har deaktiverats är ofta att du kan kontakta Googles support och bestrida det. Jag har aldrig läst om fall där det lyckats. Det verkar snarare vara regel än undantag att Google inte bryr sig om att svara på ditt brev. Å andra sidan har vi faktiskt ett Googlekontor i Sverige, så vi behöver inte brottas med en överbelastad amerikansk support.

Därför blev kontot deaktiverat

I mitt fall fick jag dock en förfrågan att beställa ett lösenord till min mobiltelefon. Det skulle gå att få via SMS och Voicemail. Det förstnämnda fungerade inte. Trots tre försök kom aldrig något SMS. Voicemail fungerade dock och jag blev uppringd av en dator som gav mig en kod.

Därefter fick jag byta mitt lösenord, samt läsa igenom ett par bannor om att jag misskött min säkerhet och vad jag ska tänka på för att skydda mitt lösenord och så vidare. Mitt lösenord är inte lätt att knäcka, det kan jag lova. Det är ingen mening att du försöker, för jag lever faktiskt som jag lär i det här fallet, och har ett evighetslångt lösen med både versaler, gemener, siffror och tecken.

Väl inloggad på min e-post hade jag runt hundra stycken e-post med felmeddelanden om studsande mottagaradresser. Vad som hänt var att en spammare använt sig av min adress som avsändare, när denne skickat ut en massa skräppost. När studsarna vällde in till min adress, tolkade Google rimligen detta som att det var jag som skickat ut skräppost, varför de spärrade mitt konto.

Det här är rätt skrämmande, för vem som helst kan fejka en avsändaradress. Det är bara att ändra avsändaren i ditt e-postkonto. Dessutom finns det inget skydd för det här. Du kan inte hindra någon från att göra det.

Vad lär vi oss av det här?

Händelsen är intressant ur ett skrämmande perspektiv. Hur mycket har du själv hos Google, och har du någon backup på datan? Vad händer om din åtkomst till ditt konto blir spärrad?

Skulle jag bli av med min Gmail-adress hade det inneburit stora problem för mig. Så gott som alla mina kontakter har min Gmail. Det är mitt eget fel. Jag borde alltid lämna ut en tkj.se-adress istället, eftersom jag äger den domänen och därmed kontrollerar den.

På samma sätt är det idiotiskt att hänga upp för mycket av ditt Internetföretags inkomter på AdSense. Det har jag tack och lov inte gjort. Jag har spritit riskerna ordentligt mellan olika annons- och affiliatenätverk.

Och Google Docs – hur mycket av dina dokument ligger lagrade där? I mitt fall har jag gått ifrån Google Docs och återvänt till lokala applikationer – Microsoft Word (Windows) respektive Bean (Mac). Mina dokument skyddar jag bland annat genom att lagra allt i Dropbox. Därutöver har jag en lösning för säkerhetskopiering.

Nu är frågan: Litar vi för mycket på Google?

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

44 kommentarer

  1. Hur stor del av ditt internetliv lägger du i Googles händer? | Nerdcraft2012-04-24 at 14:21Reply

    […] En annan sak som jag läste nyligen, fast inlägget är gammalt, var Tommy K Johanssons post om när hela hans Google-konto blev låst pga att någon använt hans e-mail address som avsändare och spammat andra. Mailen hade sedan studsat tillbaka in i hans inkorg vilket hade höjt en varningsflagga i Googles algoritm. Du kan läsa hela inlägget här. […]

  2. Daniel Lindberg2011-10-07 at 13:20Reply

    Jag tjänar en del slantar på mina hemsidor via adsense. För några veckor sedan var annonserna plötsligt borttagna från en av mina sajter. Jag hörde aldrig något från google om varför. Efter en längre tids letande hittade jag ett kontaktformulär. Jag lämnade då min pub-id och beskrev mitt ärende. Efter någon vecka svarade google att de återaktiverat annonser på min sida då jag gjort nödvändiga ändringar. Det skulle dröja 48 timmar eller mer innan så skedde. Så nu väntar jag alltså på att annonserna åter ska synas på sidan. Drygt 4 dagar har gått. Jag tycker det känns lite nonchalant att bara ta bort annonserna utan att motivera varför. Men jag tror ändå min historia visar att det inte är helt hopplöst att komma i kontakt med google och få beslut ändrade. Öven om man får kämpa:)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.