TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Mobila betalningar står inför flera utmaningar

Skribent:
Publicerad: , 17:24
Uppdaterad: 2013-07-19, 16:12
Respons: 3 kommentarer

När nu var och varannan svensk har en smartphone i sin ägo så gnuggar många företag händerna med förhoppningen om att just deras lösning ska användas för att man ska börja använda mobiltelefonen som betalmedel. Att betala med mobilen är något som det har pratats länge om, men det är först på senare tid som det har börjat lossna rejält för tekniken.

Mobilbetalningar är egentligen inget nytt – det har länge gått att betala för olika tjänster genom att skicka sms, till exempel. Med smarta telefoner i var mans ficka så finns dock nya tekniska möjligheter för hur man kan använda mobilen som betalmedel. Nfc, qr-koder, sms eller påklistrade rfid-taggar – de tekniska möjligheterna är många och bolagen som tagit fram tillämpningar för dem är ännu fler.

Plånbok från operatörer

Tidigare den här månaden gick 4T, som är det gemensamma bolag som Telia, Tele2, Telenor, 3 och Mobill har skapat, ut på bred front med sin lösning WyWallet. I samband med VM-premiären i hockey kunde den som hade råd med hockeybiljetterna testa på betallösningen för att slippa stå i kö för att handla korv och öl under matcherna. Att mobiloperatörerna inom kort tar bort möjligheten att kunna köpa saker via sms från sin telefon utan att man använder sig av den här tjänsten är inte särskilt förvånande, då det tar bort en del av de ekonomiska risker som den ökade användningen av så kallade premium sms-tjänster hittills har inneburit för operatörerna.

Ett annat företag som rönt mycket uppmärksamhet när det gäller mobilbetalningar är Izettle, som via sin lösning gör att man kan göra kortbetalningar direkt med telefonen. Det hela sker med hjälp av en liten adapter som kopplas till Iphone-luren, men det går även att manuellt skriva in kortnumret i den app man använder sig av. Izettle har blivit väldigt framgångsrikt här i Sverige och nu är man även på gång att lanseras i Storbritannien.

Seamless är ett annat svenskt företag som bland annat sysslar med kassasystem. De har också en lösning på gång som inte bygger på kort i grunden (vilket ofta är fallet med andra betallösningar – ofta är det konto man använder kopplat till ett vanligt kredit/kontokort) utan som ska genomföra transaktionerna via en direktkoppling till ens bankkonto.

Smidigt med kort

Personligen tror jag att det ändå lär dröja ytterligare några år innan mobilbetalningarna slår igenom på bred front och då inte som en ersättare till betalkorten utan möjligen som ett komplement till dem. Det är nämligen än så länge betydligt enklare att plocka fram sitt plastkort, svepa det genom en kortterminal , trycka sin kod och sedan vara klar med köpet än vad det är att först plocka fram mobilen ur fickan, låsa upp knapplåset, leta reda på och dra igång appen och sedan godkänna köpet. Dessutom så krävs det för varje mobil betallösning att man skaffar ett konto och registrerar sina uppgifter, vilket också tar sin tid.

Fördelen med mobila betallösningar, ur konsumentens perspektiv, är bland annat de många fler funktioner som möjliggörs jämfört med ett plastkort med ett chip eller en magnetremsa på. Kvittohantering blir enklare, i många fall går det att genomföra transaktioner till andra användare direkt i tjänsten, och rent krasst så skulle man kunna effektivisera kösystem och liknande om man redan hade betalt det man vill köpa när man kommer till kassan och bara behöver visa upp eller verifiera ett kvitto eller liknande.

Frågan är dock om alla de här möjligheterna är tillräckliga för att man ska ta sig över den tröskel som det ändå innebär att börja använda mobilen på samma sätt i vardagen som kreditkortet för betalningar. Med alla olika lösningar som finns så blir det också problematiskt att man ska behöva använda olika appar beroende på var man handlar någonstans. Marknaden lär förvisso förr eller senare avfragmenteras, men vägen dit är lång än så länge.

Ett annat problem för de mobila betallösningarna är de fakto att det i de flesta fall krävs en hel del investeringar från handlarnas sida för att införa tekniken. Även om handlarna på sikt skulle kunna spara pengar i minskade avgifter till kortföretagen – det är ansenliga summor det handlar om – så är investeringskostnaderna återigen en tröskel som måste överbryggas i väntan på att det är så pass många som betalar med mobilen att det faktiskt lönar sig. Man ska komma ihåg att det inte var längesen som man gick över från kortläsare som läser magnetremsor till maskiner som istället läser chipen på korten, så det har nyligen gjorts stora investeringar i kassamaskiner på många håll inom handeln.

Många lösningar är kortbaserade

Man ska också ha klart för sig att kortföretagen troligen inte känner sig särskilt hotade av de många lösningar för mobila betalningar som ser dagens ljus. Tvärtom så bygger som sagt väldigt många av de här tjänsterna i grunden på att man har ett konto som är kopplat till ett kreditkort – vilket är lite märkligt då säljargumentet för mobila betalningar ju bland annat är just att man inte ska behöva sitt kreditkort. Med de kortbaserade lösningarna blir det fler led än nu från handlare till konsument, vilket jag har svårt att se kunna resultera i något annat än fler avgifter och att det alltså blir dyrare att handla. Ska man sätta press på kortbolagen krävs att man, som Seamless till exempel, inte baserar den mobila betallösningen på kort från början och där med kan ge ekonomiska incitament för handlare att faktiskt införa tekniken.

För att återkomma till det här med att det finns så väldigt många olika lösningar för mobila betalningar, så tror jag som sagt att det också i sig är ett problem för att tekniken ska slå igenom på bred front. Har man ett kreditkort så vet man att det fungerar oavsett om man är i Sverige, på Kanarieöarna, i USA eller i Asien. På kort sikt får man vara nöjd om någon av de många svenska mobila betallösningar som tagits fram börjar användas av enstaka butikskedjor. Stora företag som Google kikar förstås också på tekniken, men det ser också ut att dröja innan vi kan vänta oss ett brett genomslag för den.

Mer läsning om mobila betalningar

Inlägget är skrivet av Kent Vilhelmsson, frilansjournalist som gästar bloggen under TkJ:s pappaledighet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

3 kommentarer

  1. Energieffektiva mobilnät prisas | Induo Net2017-02-17 at 00:35Reply

    […] mobila betalningar och såväl banker, kortföretag och mobiloperatörer vill ha en del av kakan. Bloggen TkJ har en läsvärd genomgång i ämnet mobila […]

  2. Energieffektiva mobilnät prisas « Från 4G, 3G och GSM till wifi och M2M2012-05-23 at 08:51Reply

    […] mobila betalningar och såväl banker, kortföretag och mobiloperatörer vill ha en del av kakan. Bloggen TkJ har en läsvärd genomgång i ämnet mobila betalningar. Dela:GillaGillaBli först att gilla […]

  3. Johan2012-05-19 at 19:52Reply

    Kolla gärna in Swish också. Dock ingen betallösning till företag än. (www.getswish.com)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.