TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt

5 mobila operativsystem i skuggan av jättarna

Skribent:
Publicerad: , 08:27
Respons: 3 kommentarer

Firefox mobilApples iOS och Googles Android dominerar som bekant den svenska marknaden av operativsystem för smartphones. Microsoft Windows Phone har idag inga större andelar, men det är ändå ett operativsystem som räknas till de ledande.

De här tre marknadsledande operativsystemen är dock knappast ensamma. Det finns faktiskt många andra system som hoppas på att slå igenom och bli nästa Android. Nu är det dock extremt svårt för någon att lansera ett nytt mobilt operativsystem idag. Fast det betyder knappast att systemen inte är bra… Här listar vi fem alternativ!

1. webOS

Open webOSNär HP köpte upp handdatortillverkaren Palm fick de med sig operativsystemet webOS. De lovade fortsätta utveckling av det och skulle släppa många enheter som körde webOS. Man provade och lanserade bland annat HP TouchPad. Som misslyckades. Men istället för att lägga ner webOS valde man att göra om det till öppen källkod. ”Jaha, ja”, var det många som tänkte, inklusive undertecknad. Tji fick vi – för nu har version 1.0 av webOS med öppen källkod lanserats!

2. Firefox OS (Boot to Gecko)

Mozilla har också byggt ett mobilt operativsystem som tidigare gick under namnet Boot to Gecko (B2G) som hämtat sitt namn från motorn i Firefox (och flera andra webbläsare) vars namn är Gecko. Numera har man döpt om B2G till Firefox OS.

Firefox OS utvecklas så klart med öppen källkod och använder Linux i bakgrunden, men startar som namnet säger upp i webbläsaren Firefox. Firefox OS fokuserar alltså på webben, och webbapplikationer istället för plattformsberoende appar. Det finns alltså likheter med webOS, som också har fokuset på webbstandarder.

3. Ubuntu (for Android)

Ubuntu for AndroidMed sitt gränssnitt Unity stod det klart att Ubuntu-utvecklaren Canonical hade siktet inställt på att lansera Ubuntu på fler plattformar än datorer. Unity har likheter med Windows 8-gränssnittet, och det är likt mobila operativsystem. Canonical har bekräftat att de vill bygga sitt operativsystem för mobiler och surfplattor.

De har dock lanserat ett slags mellanting; Ubuntu for Android. Med den lösningen kan du installera Ubuntu på din Android-mobil, men du kommer inte att köra Ubuntu på själva mobilen. Istället bootar du upp till Ubuntu när du ansluter din mobil till extern skärm, tangentbord och mus. Ubuntu har helt enkelt gjort om smartphones till datorer! Det är rätt coolt.

Vill du se ett intressant koncept, kan du läsa om NexPhone. Det är ett projekt där man vill bygga en mobil som ersätter din dator och surfplatta. Projektet är bara på konceptnivå och man söker pengar via crowdfunding. Hos Indiegogo söker man $950000 från intresserade. Med cirka 1,5 månader kvar har man fått ihop drygt $3200, så NexPhone lär stanna på konceptnivå om inget drastiskt sker.

4. Jolla MeeGo

Jolla och MeeGoNokia valde som bekant att slå sig ihop med Microsoft och satsa på Windows Phone som operativsystem på sina smartphones. Tidigare hade man fokus på Symbian och det egenutvecklade operativsystemet MeeGo (tidigare Maemo). När Nokia valde att lägga ner MeeGo var det ett par anställda som lackade ur och ansåg att systemet förtjänade ett bättre öde. Inte minst med tanke på att den sista mobilen med MeeGo, Nokia N9, var riktigt bra.

Därför har de tagit över utvecklingen av MeeGo under namnet Jolla. Företaget Jolla har ännu inte byggt en hemsida, men däremot räknar de med att bygga flera spännande mobiltelefoner med MeeGo, för att slåss om marknadsandelar med iOS, Android och Windows Phone. Jag skrev en artikel om det här, där jag stämplade projektet som dödfött. Det är en åsikt jag står kvar vid.

5. Tizen

Ovan nämda MeeGo drevs av The Linux Foundation tillsammans med flera företag, bland annat Nokia. För ett år sedan beslutade man att lägga er utvecklingen av MeeGo och istället ta det vidare till vad som blev Tizen. Tizen är ett operativsystem avsedd för alla möjliga sorters enheter; från mobiltelefoner till TV-apparater. I likhet med flera andra av systemen i den här listan använder sig Tizen av webbstandarder som HTML5 för appar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

3 kommentarer

  1. Kent Vilhelmsson2013-01-04 at 22:18Reply

    Glöm inte Bada och Blackberry OS!

  2. Fredds2012-10-03 at 13:20Reply

    Har precis migrerat min kontaktbok till Google Contacts från iCloud då det synkar dåligt med annat en Apples egna system. Nu är jag öppen för att prova nått annat än iOS. Knöt ihop säcken då Google precis börjat stödja CardDav och har därmed även kalender, drive, reader och allt hos Google. Synkmöjligheter är enligt mig väldigt viktigt. Kan WP synka dessa? (Utom drive då)

  3. Samuel Gustafsson2012-10-03 at 11:55Reply

    Kan man provköra de systemen på något sätt?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.