TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Telekom

Mobilt bredband på semestern: En svindyr historia!

Skribent:
Publicerad: , 11:13
Uppdaterad: 2009-06-24, 00:12
Respons: 14 kommentarer

Mobilt bredband på semesternMobilt bredband på semestern, hur fungerar det? För att göra en lång historia kort – det fungerar, fast det kostar skitmycket! Många av oss har läst om skräckhistorier om folk som fått galna telefonräkningar. Idag har jag hört en sådan berättelse. En kollega berättade om en kompis som varit på weekendsemester i Tyskland med familjen, och väl där surfade de lite via sitt mobila bredband. När de kom hem väntade en räkning på drygt 40000 kronor… Det är enorma summor för en vanlig barnfamilj

Dyrt från utlandet

Det är tyvärr inte många som känner till det här, och nu när semestern är på väg, samtidigt som så otroligt många svenskar passat på att skaffa mobilt Internet via 3G under höstens och vinterns kampanjer från operatörerna, är det väldigt viktigt att vara påläst. Det framgår inte tydligt i avtalen och det är lätt att koppla upp sig i stort sett var som helst i världen. Att det kostar så mycket som det gör får man sällan redan på förrän räkningen dimper ner i brevlådan.

Jag har tittat runt lite bland operatörerna för att se vad det kostar. Priserna beskrivs alltid per överförd MB (megabyte). Detta är prislappar som tillkommer även om du har ett mobilt bredbandsabonnemang med fast pris. Det fasta priset gäller bara inom Sveriges gränser, är du utomlands tillkommer kostnader.

Kostnad i megabyte

3G-Internet, mobilt bredband dyrt utomlandHar du mobilt bredband hos Telenor, kostar det exempelvis 40 kronor per MB om du befinner dig i Belgien. Är du i Australien kostar det 124 kronor per MB, i Finland 24 kronor och i Turkiet 124 kronor. För att sätta det här i ett exempel så besökte jag fem sidor på Aftonbladet – förstasidan och därefter klickade jag upp fem slumpmässigt utvalda artiklar. Detta genererade drygt 3 MB trafik. Skulle jag ha suttit på ett hotell i Turkiet hade detta sålunda kostat mig minst 372 kronor!

Prislistor:

Jag provade också att gå till YouTube och kolla på Monty Pythons Lumberjack-sketch. Den är 2 minuter och 11 sekunder lång. Total nerladdad data för det här videoklippet stannade på 5 MB. Hade jag suttit i Japan och använt Telia hade de här två minuternas skratt kostat 725 kronor.

Så mäter du överföringen

Ett bra program för att hålla koll på hur mycket data du överför, är NetWorx. Det är ett litet verktyg som lägger sig nere i systemfältet och som mäter all in- och utgående trafik. Här får du snabbt reda på hur många megabyte du har laddat ner respektive laddat upp – och sålunda kommer att få betala för. NetWorx är gratis att ladda ner och använda.

Mät trafiken på mobilt bredband på semestern

Surfa billigare

För att surfa billigare rekommenderar jag att du stänger av alla onödiga funktioner. Använder du Firefox som webbläsare kan du stänga av visning av bilder, Java och Javascript via menyn Verktyg -> Inställningar -> Innehåll. Du kan också komplettera med att installera tilläggen NoScript och Flashblocker. Det förstnämnda stoppar alla skript rakt av, medan det andra hindrar Flashanimeringar från att ladda ner automatiskt.

Flash ligger bakom mycket bandbredd eftersom det strömmar video och ljud via Internet. Det kan bli mycket trafik om du har otur och om du inte har koll på det. Med Flashblock installerat kommer inga sådana animationer att startas förrän du manuellt aktiverar dem.

Tips för att surfa snålt

Om du ställer in din webbläsare till att inte ladda ner bilder och Flash, så har du kommit en bit på vägen. Sedan finns det ett par andra tips jag vill ge:

 • Ladda inte ner något. Program, filer, filmer och musik – ingenting sådant. Här skenar megabyten snabbt iväg.
 • Strömma ingenting. Undvik YouTube och andra TV- och videosändningar. Lyssna inte på nätradio eller musik över Internet, exempelvis Spotify.
 • Håll koll på trafiken. Använd ovan nämnda Networkx för att slippa överraskningar när räkningen kommer.
 • Undersök kostnaderna. Ta en titt på din operatörs prislistor för att få reda på hur mycket det kostar i landet du ska åka till.
 • Använd surfzoner. Hotell brukar som regel erbjuda trådlöst Internet. Det är klart billigare än att använda mobilt bredband.

Det bästa alternativet är så klart att lämna det mobila bredbandet hemma… Det här gäller så klart alla andra dataöverföringar på det mobila nätet. Kör du med iPhone eller någon annan mobiltelefon som låter dig surfa, kommer kostnaderna också att skjuta i höjden.

[Pressmeddelande]

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Per2009-08-10 at 16:52Reply

  Ipass löser problemet med roamingavgifterna! De är en virituell internetoperatör som erbjuder globalt internet i 168 länder med bl.a. 100-tusentals accesspunkter.

  Till skillnad från t.ex. Telia Homerun som debiterar per minut kan man få flatrate från dem. SURFA OCH LADDA NER OBEGRÄNSAT TILL FAST PRIS :) Läs mer på http://www.flexinets.se/services/connectivity/combo/

  3G Sverige och Danmark ingår!!

 2. Katta2009-07-05 at 11:25Reply

  Kontaktkort för mobilt internet om man ska vara i samma land skulle kunna lösa en del. Tänk om det fanns en sida med de vanligaste korten i olika länder, var man kan köpa dem, ev program som krävs

  Förra sommaren satt vi fast i moment 22 i Tyskland. Köpte ett Vodafonkort men för att det skulle funka behövde vi ladda ner programvara vilket vi inte kunde eftersom vi inte kom ut på nätet innan kontaktkortet funkade. Vi var på en camping utanför en mindre stad och hittade inget öppet nät. Till slut mutade vi en hotellanställd med 10 € för att få koden till deras nät för gäster så att vi kunde komma ut.
  I sommar ska vi till Finland och det enda jag hittat på svenska är ett erbjudande om surfpott+modem vilket blir lite dyrt när man redan sitter med ett modem. Annars är allt på finska, ett språk som jag inte förstår. Bara att hoppas att vi hittar något öppet nät om det är något som behöver laddas ner – för kort räknar jag med att de säljs

 3. Resa med bärbar dator (håll din laptop säker) - Scary Marys blogg2009-06-15 at 13:05Reply

  […] bredband är operatörlåst) – avaktivera funktioner som Flash och bilder. Läs mer om detta hos TkJ. Glöm inte att det blir väldigt dyrt att använda mobilt bredband utomlands! (lästips: Surfa […]

 4. Hur mycket har du laddat ner från nätet? @ Gratisprogram2009-05-10 at 23:56Reply

  […] Svindyrt med mobilt bredband på semestern […]

 5. Bloggliv - allt om datorer och IT » Blog Archive » Interneträkning på 147500 – sluta gnäll2009-05-05 at 20:54Reply

  […] har också haft operatörernas hutlösa priser på tapeten i det här inlägget och visst blir man mörkrädd. Men vad jag inte förstår är att folk inte läser sina avtal och […]

 6. Disse2009-04-30 at 08:44Reply

  Men det är väl nåt man måste räkna med att det blir dyrt att surfa utanför Sverige. Den fasta avgiften gäller ju bara i Sverige.
  Det är bara ren klantighet.

 7. Jonas Karlsson2009-04-29 at 22:27Reply

  124 kronor per MB är ju att lura folk. Kostnaden att överföra 1 MB kan ju inte vara många kronor ens från andra sidan jorden. Den som drabbas av en räkning på 40000 spänn eller ännu högre belopp kan ju bli tvingad att gå från hus och hem. Om priserna verkligen måste vara så höga så skall det finnas någon spärr som stoppar vid ett visst belopp t ex 2000 kronor.

 8. TkJ2009-04-28 at 12:02Reply

  Magnus: Personligen har jag sjukt stor nytta av mitt mobila bredband – kan jobba var jag än befinner mig, för det finns inte alltid uppkoppling överallt, speciellt om man – som jag – bor nere i de småländska skogarna. Jag älskar min Asus 901 med 3G-Internet.

 9. Kalle2009-04-28 at 11:16Reply

  När det gäller det här med att surfa utomlands så har jag bara en sak att säga
  DET ÄR RUFFEL OCH BÅG FRÅN ALLA OPERATÖRER
  TILL ALLA OPERATÖRER
  Ha ett enhetligt pris var du är befinner dej

 10. Magnus Winroth2009-04-28 at 09:08Reply

  Hej Tommy K…
  Jag har alltid undrat över en sak…
  Så fort nån får en faktura på ett antal tusen kronor för att dom surfat utomlands så säjer dom att de hade dom ingen aaaaning om….
  Man kan ju funder om dom överhuvudtaget är läskunniga eller vet vad dom sysslar med…
  Sen en annan sak..
  Vad tusan ska man med mobilt bredband till då???
  Måste man koppla upp sej om man är ute på stan???
  Troligen är det skrytjävulen i filk som kommer fram….
  Sitter man & fipplar med uppkopplingen även när man kör bil ja då är det verkligen nåt som är fel i samhället…
  Till sist.
  Mobilt bredband är bara nåt för operatörena att tjäna grova lättförtjänta pengar på…
  Vore det inte bättre att lägga lite pengar på att utvekla det vanliga bredbandet.
  Deras hemsidor är ju mycket torftiga i min mening.
  Ha en skön dag.
  MVH.
  magnus Winroth
  Tomtegränd 8 A
  85642 Sundsvall
  060-15 84 88
  [email protected]

 11. Simon2009-04-25 at 17:45Reply

  Varning också för wifi-hotspots utomlands där man kan koppla upp sig med sitt Telia homerun-konto – till skillnad från hemma går det på flera kr/minut… Jag lyckades surfa upp 3000kr då jag låg febrig på hotellrummet i några dagar i Paris i vintras.

 12. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-04-252009-04-25 at 06:01Reply

  […] Mobilt bredband på semestern: En svindyr historia! […]

 13. Mary2009-04-24 at 21:26Reply

  Bra artikel! Kanske vi får se färre skräckexempel i Aftonbladet i sommar. Råkade använda 2 MB från mobilen i Berlin och det kostade runt 150 spänn, helt sjukt.

 14. Dgtlx.com2009-04-24 at 21:25Reply

  I mitt program för uppkoppling med 3G finns det en inställning för att manuellt välja nät. Det här är en god idé att ta sig en titt på om man ska surfa i Sverige, men nära en landsgräns. Om jag har förstått saken rätt så riskerar man annars att åka på svindyra räkningar om modemet kopplar upp sig mot ett 3G-nät på fel sida gränsen. Med manuellt inställda nät så undeviker man förhoppningsvis att få svindyra räkningar om man surfar nära gränsen till ett annat land. Värt att tänka på även om man inte är utomlands på semester!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.