TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt Bredband: Så väljer du bäst!

Skribent:
Publicerad: , 00:09
Uppdaterad: 2015-04-20, 14:09
Respons: 10 kommentarer

Mobilt bredbandMobilt bredband har blivit omåttligt populärt i Sverige. Det har sålts hundratusentals abonnemang till användare som vill kunna surfa var de än befinner sig. I den här artikeln ska jag förklara hur mobilt bredband fungerar, och vad som är för- och nackdelarna med det. Du får också veta var du hittar de bästa och billigaste abonnemangen.

Idag har 4G börjat få rätt hyfsad täckningsgrad i Sverige, och den nya tekniken är bra mycket snabbare än 3G. I mina tester har jag kommit upp i närmare 50 Mbit via mobilt bredband. Läs mer om detta längre ner i artikeln.

Uppdatering april 2015: Den här guiden är rätt gammal – jag ska uppdatera den inom kort! Numera går så gott som allt mobilt bredband via 4G.

Mobilt bredband via 3G

Internetuppkoppling via så kallat mobilt bredband, eller mobilt Internet, görs vanligen via 3G-nätet. Man håller hela tiden på att utveckla tekniken men i de allra flesta fallen är det idag så kallad Turbo 3G som gäller. Det ger en teoretisk maxhastighet på 7,2 Mbit.

Hastigheten varierar enormt mycket. Telekombolagen har fått stark kritik för sin marknadsföring angående hastigheter och numera får de inte  ange 7,2 Mbit i sin reklam. Det finns nämligen ingen som kan nå den hastigheten i praktiken. En mer trolig hastighet ligger istället på runt 3 Mbit.

Det som spelar in på din hastighet är hur bra täckning du har i 3G-nätet, samt hur många andra som är anslutna till Internet via den 3G-mast du använder. Om täckningen försvinner för 3G-nätet så kopplas du automatiskt om till GSM-nätet, och då är hastigheten på ditt mobila bredband mycket lägre.

Läs mer om den nya LTE/4G-tekniken längre ner i artikeln.

Modem för mobilt bredband

För att kunna ansluta dig via mobilt bredband behöver du, förutom ett abonnemang, ett 3G-modem. Dessa brukar vara en USB-dongel. Den ansluter du till din USB-port på datorn, och i dongeln finns det en kortplats för ditt mobilabonnemangs SIM-kort.

Det börjar idag bli allt vanliga att bärbara datorer, speciellt minidatorer, har inbyggda 3G-modem. Då finns det plats för SIM-kortet i datorn, och du slipper dongeln. Som regel sitter kortplatsen under batteriet.

Fast pris men begränsad trafik

När du skaffar ett abonnemang för mobilt bredband så är det vanligast att man köper med fast pris. Det innebär att du betalar en fast summa i månaden och sedan kan du surfa hur mycket du vill utan att behöva bekymra dig om uppkopplingstider och överförd data.

Däremot har många telekombolag satt gränser för hur mycket du får ladda ner per månad. Gränsen brukar vara 4-5 GB, vilket räcker gott för vanligt surfande. Om du passerar gränsen går hastigheten på ditt bredband ner till en enormt slö nivå – segare än de gamla telefonmodemen,

Det fasta priset gäller bara inom Sverige – något som en del användare har missuppfattat. Kommer du utanför Sveriges gränser så gäller helt andra taxor. Från och med 1 juli 2009 har EU satt upp gränser för hur mycket operatörer får ta ut av varandra. Det har sänkt priserna. Läs mer om pris på mobilt bredband utomlands.

Hitta lägsta pris på mobilt bredband

När du nu ska skaffa ditt mobila bredband, passa på att utnyttja de erbjudanden som ges överallt. Men läs avtalen ordentligt! Här finns en del bra sajter där du kan hitta priser och annan information:

Bättre mottagning för mobilt bredband

Om du har problem med mottagningen på ditt mobila bredband, finns det en del tips och produkter du kan använda för att förbättra kvaliteten.

Jag har hittills skrivit om två stycken bra prylar; dels en USB-dongel jag hittade på MediaMarkt och dels en svenskutvecklad produkt kallad Bättre mobilt bredband. Kolla gärna upp dem! Det är enkla lösningar som hjälper dig att förbättra mottagningen.

Trådlös router för mobilt bredband via 3GDela mobilt bredband till flera datorer

Om du vill använda ditt mobila Internet på kontoret eller i hemmet, där ni har flera datorer, finns det en hel del så kallade 3G-routrar, eller 4G-routrar, i olika storlekar.

De flesta fungerar precis som vilken annan trådlös router som helst, fast med möjligheten att enkelt ansluta ditt 3G-modem till routern – som alternativ till exempelvis ett ADSL-modem eller Ethernetkabel från fiber. Läs vidare om 3G-routrar för mobilt Internet.

4G mobilt bredbandMobilt bredband via 4G

De flesta stora teleoperatörerna håller för fullt på att bygga ut ett 4G-nät över Sverige. Detta nät bygger på LTE-tekniken som är IP-baserad. Rent tekniskt innebär detta att 4G erbjuder mycket bättre svarstider än 3G, plus att hastigheten blir avsevärt snabbare – i teorin handlar det om 80 Mbit. Läs mer om 4G här.

Jag har testat abonnemang från Telenor och Tele2, och resultatet har varit riktigt bra. 4G har vid mina tester givit väldigt bra bandbredd, och är klart snabbare och bättre än 3G. Däremot är det inte lika utbrett ännu, och i de fallen 4G inte finns kan modemen använda 3G.

Läs mer om mobilt bredband

Jag håller koll på vad som händer inom mobilt bredband på bloggen, och jag publicerar med jämna mellanrum nyttiga tips om hur du kan surfa säkrare, snabbare och smartare. Vill du hålla dig uppdaterat, skaffa en RSS-prenumeration så missar du ingenting. Här kommer ett par av mina artiklar:

Lycka till! Den här artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Mobilt Bredband Guiden2011-10-18 at 00:16Reply

  @Mattias, borde inte Telenor, Tre eller Tele2 fungera? De två första har väl ”fri surf” och Tele2 har väl en väldigt hög gräns på sitt mobila bredband?

 2. Mattias2011-08-25 at 19:31Reply

  Jag gör av med ~50 GB per månad, håller på med trading och poker. Mitt mobila bredband är limiterat till 33 GB och är ny begränsat. Har svårt att finna någon leverantör som kan ge mig tillräcklig datakapacitet! Undrar om det finns någon?

 3. Angelica2011-02-01 at 10:43Reply

  Hej

  Tack så otroligt mycket för ett kanon artikel!!! Jag anser att bredband är en djungel utan dess like och inte minst mobilt bredband. Jag har själv bredband från Telia http://www.telia.se/bredband/ men fundera på att byta och endast använda mobilt bredband. Vilken operatör anser du att man ska välja då?

 4. Carl2010-06-04 at 15:35Reply

  Riktigt bra artikel! Det gäller att inte glömma hur smidigt det kan vara att använda sin mobiltelefon som modem till sin bärbara datorn, så länge man har bra med GB att använda dvs. =)

 5. Mobilt Bredband2010-05-23 at 08:15Reply

  Nu när 4G är på väg ut på marknaden så känns det verkligen som mobilt bredband kommer slå igenom. Härlig information och schysta länkar du har samlat här.

 6. Peter Carlberg2010-05-10 at 09:09Reply

  Jag har en test i mitt forum där man kan skicka in en skärmdump från bredbandskollen över sitt 3 kontant bredbands hastighet

  Går ju att fylla på med fler mobila bredbandsoperatörer

 7. Bo.AnderssonBahro2010-02-14 at 00:11Reply

  Var tog upplysningen vägen om att rikta ett modem med usb-kabel vägn?????

 8. Ulf Seijmer2010-01-26 at 20:05Reply

  Bra blogginlägg! Det du skiver om fallback till GSM stämmer, nästan. Tre har avskaffat stödet för GSM (egentligen GPRS) sedan någon gång under hösten 2008. Därmed är man utelämnad till ingenting där Tre saknar 3G utbyggnad, surt men sant.

 9. crille vuorenmaa2009-12-18 at 09:44Reply

  Får tacka för denna artikel. Har funderat ett tag på införskaffa mobilt bredband och sätta mig ”ute” nånstans och arbeta :)

 10. Nattens bibliotek2009-09-17 at 13:42Reply

  Toppen! Precis vad jag letade efter! Hjälp att fatta beslut!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.