TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Därför tror jag att modebloggarna är så stora!

Skribent:
Publicerad: , 09:33
Uppdaterad: 2008-09-07, 23:45
Respons: 18 kommentarer

Blondinbella, Kenza, Linda Rosing och så vidare… Madeliño har gjort en rad uppskattade recensioner – med glimten i ögat – på en rad svenska bloggare. De flesta av dem är så kallade modebloggerskor. Överallt ställer sig många frågan hur dessa bloggar kan ha blivit så stora. Vem vill läsa om vad Kenza äter till frukost

Många. Faktiskt. Och egentligen är det inte så konstigt, kom jag på när jag stod i duschen (de flesta sådana här funderingar gör jag i duschen, på toaletten, innan jag ska somna och när jag kör motorcykel).

För det första tycker jag inte modebloggar är ett speciellt välvalt ord. Visst skriver de en del om mode, men främst handlar det om en dagbok. De allra flesta inlägg handlar inte om mode, och de bevakar inte mode speciellt väl utan skriver mest om kläder och smink de tycker om. Det är knappast så att Blondinbella åker till Paris för att live-blogga från det senaste modespektaklet.

Nej, jag tror att det är dagboksbiten som är det väsentliga. För vad är det egentligen, om inte en digital version av dokusåpor? Folk älskar att titta på dokusåpor för att reta sig på folk, engagera sig i vad de gör, känna igen sig och så vidare. De här bloggarna har en stor fördel gentemot det som sänds på TV, eftersom alla som läser kan kommentera det omedelbart. När jag ser det från det perspektivet känns det inte så konstigt att de har blivit stora. Ta själv en titt på bloggarna och kommentarena.

Eller har jag fel? Jag själv följer inte några dokusåpor och mitt intresse av mode sträcker sig inom ramarna jeans, t-shirt och munkjacka, så jag är inte målgruppen. Men jag tycker fenomenet – om man kan kalla det för det – är intressant.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

18 kommentarer

 1. TkJ2008-11-21 at 12:31Reply

  magdalena: Det är möjligt att de själva inte kallar sig det, men media och andra gör det.

 2. magdalena2008-11-21 at 12:27Reply

  Varken blondinbella, kenza eller linda rosing utger sig för att vara modebloggar.

 3. Randy2008-11-12 at 16:15Reply

  Jag håller helt med dig! Jätteintressant inlägg ;)

 4. modebloggar och blondinbella vad händer i framtiden | theblackjacker.se2008-10-29 at 12:22Reply

  […] varför vi har 13 på dussinet stora modebloggar på alla topplistor här i Sverige. På TKJ.se spekulerade man om det hade med att de var lite dokusåpa över det hela och att det är det som […]

 5. Neil Bergh2008-10-29 at 11:02Reply

  Det är lite underligt eftersom det inte finns en modebloggare alls på technorati topp 100 utomlands. Kanske är det bloggandet i övrigt som är underutvecklat här.

  VI har ingen riktig motsvarighet till Engadget, Boingboing, Hufflington Post eller någon av de andra giganterna. TkJ bär förvisso techfanan högt men sedan är det ganska tomt. Dock tror jag absolut marknadspotentialen finns där för häftiga prylbloggar. Vi är ju knappast ett uland på den fronten i övrigt.

 6. Leffe2008-09-27 at 16:20Reply

  Kan inte låta bli att småle lite åt erikas kommentar på detta inlägg. Där har vi kanske svaret på varför dessa ”modebloggar” är så stora. De är ju så effektiva på att ”marknadsföra” sina bloggar i forum som har absolut noll att göra med deras ”budskap”. Vissa av dessa bloggar känns mest som krystat skitsnack för att komma till nästa annons. Erikas sida visar detta ganska väl.

  Men i övrigt håller jag med. Det är dagbok/dokusåpa stuket som lockar. Det är väldigt svårt att läsa ”modebloggar” utan att få väldigt starka känslor, dock negativ för egen del, för dessa bloggar. Speciellt roligt blir det när de försöker skriva något vettigt. Vi älskar att hata ibland…

  Leffe

 7. erika2008-09-15 at 23:33Reply

  hej du kan få en mascara helt GRATIS från ACO kolla in min blogg .
  De ända du beöver göra är att besvara några frågor om glamour.

 8. Martin2008-09-09 at 13:21Reply

  Men om ordet mode kommer fortsätta hålla sig. I grund och botten handlar allting om konsumtion av kläder.

  Givetvis vill ett konsumtionssamhälle hålla detta intresse stort. Givetvis vill företag i Sverige hålla dessa bloggar på topp.

 9. Jan Almqvist2008-09-08 at 20:00Reply

  Det hänger väl ihop med vad forskarna funnit:
  2/3 av allt vi pratar med varandra handlar om ”grooming”, dvs vi berättar om oss själva och skvallrar om andra, resterande 1/3 av pratet handlar om allt de andra i världen: Nyheter, sport, väder, arbete osv.
  Det var nåt program från UR på TV igår med hypotesen att talspråket växte fram när homo erectus började leva i familjegrupper för stora för den urprungliga formen av ”grooming”, gester och att plocka loppor på varandra.
  Så som chimpanser och gorillor gör.

 10. Barbaraxx2008-09-08 at 19:11Reply

  Låter vettigt. :)

 11. Bengt2008-09-08 at 17:32Reply

  Har du inte sett att många modebloggorska går in och kommenterar varenda inlägg…det innebär att de driver trafik till varandra..besökarna lockas alltså att fara runt till en massa olika modebloggar…

  Nätverket är anledningen till att de har höga trafiksiffror….det gör inga andra bloggare….modebloggarna är framgångsrika för att de länkar så bra till varandra…

 12. TkJ2008-09-08 at 17:05Reply

  Klang: Jo, en del trafik från sökmotorer får hon säkert. :-)

  Jag ska se om jag kan sätta ihop en liten rapport om hur det går med bloggen. Det skulle vara intressant för mig själv också, att göra en liten analys!

 13. Klang IT2008-09-08 at 16:53Reply

  TkJ,

  Ok, kanske det. Det är fakitskt ganska sällan man ser Blondinbella i Googles sökresultat, men jag söker iofs sällan efter kaffe latte och mode.

  Det var länge sedan vi fick en trafikrapport från dig. Hur ser det ut egentligen med trafikkällorna, hur många hittar hit via Google och hur många är återkommande osv?

  Det här med återkommande besökare är ju en våt dröm, hehe. Att ha 2-4 000 återkommande unika besökare/dygn. Jag har ju precis startat min nya WP-blogg, men jag ser ju att spridningen börjar öka. Fler och fler kommer tillbaka. Fast det är ju ganska naturligt eftersom jag nyss startat min blogg på WordPress.

 14. TkJ2008-09-08 at 16:07Reply

  Klang IT: Det tror jag inte. De har väldigt mycket återkommande besökare, så jag tror inte de har mycket sökmotortrafik.

 15. anonym2008-09-08 at 14:52Reply

  Gå in och läs min blogg och kommentera också gärna, så får ni veta hur en del killat tänker och känner när det har med abort och göra.

  //Om våran abort ur killens synvinkel!

  http://enabort.blogg.se

 16. Klang IT2008-09-08 at 12:14Reply

  Hm, det kanske inte har så mycket med vad dom skriver att göra utan det kanske är någon skicklig person på SEO som står i kulisserna?

 17. digifarm2008-09-08 at 12:00Reply

  Att en del av dess bloggar visar en del hud, spelar nog tyvärr också roll i deras popularitet.

 18. Johannes2008-09-08 at 10:15Reply

  Igenkänningsfaktorn. Hade jag haft tillgång till en massa bloggar när jag var en osäker tonåring hade jag garanterat läst dessa.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.