TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Videoredigering

Microsofts Foton ersätter Windows Movie Maker

Skribent:
Publicerad: , 08:30
Respons: 1 kommentar

Movie Maker ersätts av FotonWindows Movie Maker var under många år det program de flesta använde sig av för att göra enklare videos, att dela med sig, bränna på CD/DVD-skivor eller kanske ladda upp på YouTube. Men programmet har begravts officiellt sedan länge tillbaka.

Du kan fortfarande få tag på Movie Maker om du letar ordentligt. Men du behöver inte göra det. Det är betydligt smidigare att installera Windows Foton, som namnet till trots inte bara hanterar digitalfoton utan även videos. Och i likhet med Movie Maker är Foton lätt att använda.

Den här bloggposten är ingen guide till hur du använder Foton. Om intresse finns för guider och tips om hur du skapar och redigerar filmer i Foton, lämna gärna en kommentar nedan så ska jag fixa det framöver!

Idag tänker jag dock bara tipsa om programmet, eftersom det uppenbarligen finns många som inte känner till det. I och med Windows 10 har Microsoft börjat med att inte skicka med alla sina egna verktyg i operativsystemet. Istället får du själv gå till Microsoft Store och ladda ner det du vill ha.

Skapa filmer med Foton
image-26338

Microsoft Foton ersätter populära Windows Movie Maker för att enkelt skapa videofilmer och snygga bildspel.

Movie Maker ersätts av Foton

Vill du ha Foton öppnar du Microsoft Store – också kallat Windows Store – varifrån du laddar ner program, spel och andra applikationer till Windows 10. Sök efter Foton så hittar du det.

Själva huvudsyftet med programmet är att hjälpa dig att organisera alla dina digitalfoton. Och för detta fungerar Foton utmärkt. Men den funktion jag vill passa på att tipsa om idag är filmredigering. I likhet med Movie Maker kan du enkelt skapa och redigera dina filmer för YouTube och annat.

Skapa film med Foton
image-26339

Att skapa ett proffsigt bildspel med musik och effekter är väldigt enkelt att lösa i Microsoft Foton.

Du kan klippa ihop olika videofilmer du spelat in med din digitalkamera, smartphone eller webbkamera. Och du kan göra snygga och proffsiga bildspel utifrån utvalda foton. Det finns möjlighet att automatiskt generera ett bildspel efter en valfri låt.

Dela gärna på Facebook! Har du vänner som du tror vill göra snygga bildspel eller skapa videofilmer? Tipsa om den här artikeln… Varmt tack från mig!

 

Musik och explosioner

Foton kommer med en databas av gratis musik som du kan använda, men det går också fint att använda en valfri MP3-låt om du ha en sådan (du kanske har rippat den från en vanlig musikskiva, även om jag skulle tro att de flesta av oss idag mest använder Spotify). Övergångarna mellan dina digitalfoton kommer anpassas efter musiken.

Om du har en prenumeration på exempelvis Office-paketet, får du dessutom tillgång till Premium-funktioner. Dessa innefattar bland annat olika 3D-effekter som du kan applicera på dina videoklipp. Detta är något som vi inte kunde göra i Movie Maker.

För att ta ett exempel kan du superlätt lägga in en explosion eller blixtar från pistolmynningar – perfekt för dig som vill göra en cool ”actionfilm” utan att lägga några pengar på dyr efterbehandling…

Nu ska det dock påpekas att Foton har en bit att gå innan det kan leva upp som en fullvärdig ersättare till Movie Maker. Att göra coola bildspel är en sak, men det är inte helt smidigt med riktiga videoklip – och då främst för att antalet funktioner är begränsat.

Skapa explosioner med Foton
image-26340

Om du har Premium-effekter kan du lätt skapa explosioner i dina videofilmer.

Nu går det knappast att jämföra med vad Adobe Premiere kan åstadkomma, men det är gratis och det duger säkert till din hemmafilm.

Jag önskar verkligen att vi haft tillgång till sådant här när vi var i elvaårsåldern och spelade in filmer med kompisens farsas videokamera. Nu får jag kompensera det med att leka Renny Harlin tillsammans med mina söner. (Skämt åsido…)

Vill du lära dig använda Foton? Glöm inte att lämna en kommentar och efterfråga det, och om tillräckligt intresse finns fixar jag det framöver.

Programinformation

Microsoft Foton

 • Hemsida: Microsoft Foton
 • Utvecklare: Microsoft
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Windows 10
 • Betyg: (7/10)
 • Kategori: Videoredigering
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 352

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

En kommentar

 1. Waneleha2018-10-27 at 22:52Reply

  Ja jag önskar en guide för hur man använder Foton!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.