TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Mozilla blockerar Flash i Firefox på grund av säkerhetsproblemen

Skribent:
Publicerad: , 16:28
Respons: 1 kommentar

Mozilla stoppar Flash i FirefoxMozilla har tagit ett ganska kontroversiellt beslut i att blockera alla versioner av Adobe Flash, upp till den senaste utgåvan, i webbläsaren Firefox. Anledningen är att det har hittats säkerhetshål i Flash, som ännu inte är patchade och som redan används av nätkriminella för att infektera datorer med skadlig kod. Det är ett bra beslut av Mozilla, för Flash är inte alls säkert att använda i dagens läge.

Ett par säkerhetshål uppdagades i och med hacket mot företaget Hacking Team, där hackarna kom över 400 GB interna dokument, i vilka det framgick att Hacking Team känt till säkerhetshål i Flash som inte fixats av Adobe. Dessa säkerhetshål har Hacking Team använt för att låta sina kunder infektera individers enheter som de velat övervaka. Men nu är det alltså inte bara Hacking Team som utnyttjar hålen utan även nätbrottslingar.

De allra flesta har Flash installerat och som det ser ut idag bör du överväga att avinstallera det, eller i alla fall skaffa ett tillägg för webbläsaren som ser till att Flash-filer inte körs automatiskt när du besöker en webbsida (till exempel FlashControl för Chrome).

Som jag skrivit om tidigare har hacket mot företaget Hacking Team, som utvecklar ett kommersiellt spyware-system för övervakning avsett för rättsväsendet, avslöjat två olika säkerhetshål i Flash. Adobe har täppt till det första men det finns fortfarande minst ett kvarstående hål.

Säkerhetshål i Flash

Så utnyttjas säkerhetshål

Säkerhetshål utnyttjas av nätbrottslingar genom att de lägger in det i så kallade exploit-paket, en slags lösning för att infektera besökare av webbsidor. När du surfar till en webbsida som är infekterad av den här typen av teknik, kommer programvaran att kontrollera en massa olika säkerhetshål (exempelvis i Flash) och om du kör något program som har hålet är det möjligt att köra igång farlig kod lokalt på din dator.

Den här koden försöker i sin tur ladda ner och installera trojaner, spyware eller annan skadlig kod. I praktiken innebär det här att det går att infekteras av virus bara genom att besöka en webbsida, och det sker utan att du märker det – så länge du inte har ett bra antivirusprogram som stoppar den skadliga koden innan den exekveras.

Därför är säkerhetshål i program som körs av många, såsom Flash, väldigt allvarligt. När Mozilla nu väljer att i sin webbläsare Firefox blockera alla versioner av Adobe Flash upp till den senaste, är ett tydligt tecken på hur allvarligt det är. Eftersom så många sajter använder sig av Flash ställer det naturligtvis till det om webbläsaren stoppar alla Flash-skript. Men det är ändå ett bra drag av Mozilla.

Flash på väg att dö

Flash är för övrigt något som börjar fasas ut från webben. Det främsta användningsområdet för Flash är att visa animationer och filmer, och det här är något som finns inbyggt i HTML5. Därför har Flash spelat ut sin roll rent tekniskt, men det är fortfarande oerhört många sajter som använder tekniken.

Microsoft har gått ut med en rekommendation till sajtägare att uppdatera sin webbplatser för att inte köra Flash. I och med företagets nya webbläsare Edge, som ersätter Internet Explorer i Windows 10, kommer inte längre stöd för Flash att finnas.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Thomas2015-07-17 at 09:02Reply

    Vad ska man använda istället i firefox som funkar? Hittar inget som funkar på video klipp jag tittar på..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.