Firefox 57: Är det någon som fortfarande kör Mozilla? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Firefox 57: Är det någon som fortfarande kör Mozilla?

Mozilla Firefox 57Mozilla har släppt Firefox version 57 för Windows, Mac OS X och Linux. Det finns även en version av webbläsaren till Android och iOS. De senaste åren har Firefox levt en ganska tynande tillvaro i skuggan av framför allt Chrome, men även Microsoft Edge.

Men kan Firefox 57 vända på trenden? Om vi får tro nyheterna i den här uppgraderingen, så har Mozilla lyckats göra en riktigt intressant webbläsare. Bland annat är den upp till dubbelt så snabb som förra versionen, och den använder även 30 procent mindre minne. Kan du tänka dig att byta?

Jag minns när Firefox var den ledande webbläsaren, och i princip alla surfade med den. Men sedan hände något. Google släppte sin Chrome, samtidigt som Mozilla låg på latsidan och det hände inte mycket med Firefox. Den främsta anledningen att då stanna kvar med Firefox var tilläggen, fast snart kom de till Chrome också.

Firefox 57, eller Firefox Quantum som den också kallas, kommer med en ny och enligt Mozilla ”galet kraftfull” webbläsarmotor. Jämfört med tidigare Firefox är version 57 upp till två gånger snabbare. Det märks faktiskt när du surfar, för sidorna laddas och genereras väldigt snabbt.

Firefox 57

Vidare har man arbetat med minneshanteringen. Nu ska Firefox allokera 30 procent mindre minne än Chrome. Det är bra men det säger egentligen inte jättemycket, eftersom Chrome har blivit ganska hungrig på internminne de sista åren.

Oavsett om du har öppnat 10 eller 1000, växla mellan flikar går snabbare än någonsin med Firefox nya, lyhörda motor. [Källa: Mozilla]

Att Firefox ska hantera många flikar på ett så bra sätt, är något som lockar mig själv. Jag har ofta sjukt många flikar uppe i min webbläsare. Idag använder jag framför allt Chrome men varvar också med Microsoft Edge.

Efter att ha kört Firefox 57 en bra stund nu under eftermiddagen, tycker jag att det verkar vara en ordentlig uppgradering. Firefox har kontinuerligt tappat användare i många år så det vore kul om Mozilla äntligen fick ordning på en webbläsare som lockar tillbaka surfare.


Programinformation

Firefox 57

 • Hemsida: Firefox 57
 • Utvecklare: Mozilla
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Android, iOS, Linux, Mac OS X, Windows
 • Betyg: (8/10)
 • Kategori: Webbläsare
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 95

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 

 • Lars-Göran Hansson

  Har använt Firefox länge, men den här versionen gillar jag inte, den kraschar ofta, ibland är den bilxtsnabb, men lika ofta står den och tänker en bra stund innan det händer något. Jag har fått ladda ner Chrome för första gången på flera år för att få något som funkar bra, suck. Jag googlade på: ”firefox quantum problem” och ser att väldigt många har samma problem.

 • TB

  Jag har fortsatt köra Firefox, det är så många småsaker som irriterar med Chrome som är bättre i Firefox. För att nämna ett par av dessa, för mig som hanterar massor av bokmärken varje dag är det extremt irriterande att inte snabbt kunna sortera dessa i bokstavsordning i Chrome, utan man måste öppna bokmärkeshanteraren först. En annan sak är att Firefox alltid lägger bokmärkena i samma mapp om man trycker på stjärnan för att spara dem, men i Chrome hamnar de i den senaste mappen som användes. Jag vill ha alla nya bokmärken under min mapp ”osorterat”, utan att behöva dubbelkolla vart de sparas först. Det finns också många andra liknande småsaker som gör att jag väljer Firefox över Chrome.

 • Hämtat hem Firefox 57 nu. Otroligt snabb. Har lagt Opera åt sidan för den var seeeg! Tack för tipset.

 • ”Developer Edition” måste man ju ha…
  http://mozilla.org/firefox/developer/all/

 • Jag har fortfarande Firefox

 • Varje gång jag kört Mozilla haverera datan 😭😭🤬

 • Greger

  En varning om att knappt inga tillägg funkar med den nya versionen vore kanske på sin plats. Skiter i hur snabbt det funkar om inte vissa tillägg funkar.

  • Don Thomaso

   En del tillägg uppdateras efterhand. Bla Google translator för firefox har uppdateras till en ny version.

 • Jag kör Mozilla, både webb och e-post…

 • Teodor Axel Johan Jönsson

  Jag har alltid kört med Firefox, o jag känner av en stor förbättring gällade att läsa in hemsidor, går mycket fortare nu. Är riktigt glad över uppdateringen

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.