TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Så vill musik- och filmindustrin censurera Internet i Sverige

Skribent:
Publicerad: , 13:00
Respons: 2 kommentarer

Musik- och filmindustrin vill tvinga Bredbandsbolaget att blockera The Pirate BayI tisdags släpptes en bomb i form av att musik-, TV- och filmbolag drar Internetoperatören Bredbandsbolaget, som ägs av Telenor, inför domstol för att tvinga bolaget att blockera sina kunder från sajterna The Pirate Bay och SweFilmer.

Det här blir det första målet som handlar om att företag och organisationer kräver att en Internetoperatör blockerar sajter som de anser skadar deras affärer. IDG skriver idag om en undersökning som visar att det dock inte är så många som använder sajterna.

Bakom målet mot Bredbandsbolaget finns Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri samt SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More.

Ett pressmeddelande beskriver deras problem:

”1,6 miljoner svenskar skaffar på årsbasis tillgång till 220 miljoner filmer eller tv-program via de illegala tjänsterna enligt siffror från Mediavision, och Swefilmer och Pirate Bay är de mest framträdande” [Källa: IDG]

Det är visserligen rätt imponerande av bolagen att de faktiskt nu har en källa till sina siffror, även om man kan ifrågasätta hur Mediavision kommit fram till det här.

220 miljoner filmer och TV-program låter rätt mycket. Men samtidigt, sådana här siffror är helt omöjliga att bevisa. De är alltid tagna ur luften, för det finns absolut inget sätt att mäta det här på.

Skulle domstolen döma till mediabolagens fördel och tvinga Bredbandsbolaget till att blockera sajter som dessa privata (SVT borträknat) bolag inte tycker om, går vi mot en väldigt otrevlig framtid för Internet.

Samtidigt som mediabolagen klagar över spekulativa förlorade intäkter, är det väldigt många svenskar som betalar för strömmande musik och film via Spotify, Netflix, Viaplay och så vidare. Att ett försöka censurera Internet i Sverige, på samma sätt som man gör i diktaturer, lär knappast få användare att börja betala för film och musik som man inte vill betala för.

Jag har ytterst svårt att föreställa mig att svenskarna går att skrämma till betaltjänster. Det vore bättre om de la pengarna och energin på att marknadsföra tjänsterna, för Spotify och Netflix (och de andra) är idag riktigt bra. Och det är uppenbart att vi är villiga att betala för tjänsterna.

Eller vad tror du? Kan musik- och filmindustrin få oss att ge dem pengar genom att bete sig så här?

Fler som skriver om det

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Thomas2014-11-13 at 13:41Reply

    Är det inte bättre att de går till roten? De borde väl i ärlighetens namn stämma Fortum, Eon och Vattenfall som tillhandahåller ström till datorer och nätverk eller Cisco som tillhandahåller nätverksprodukter. Samtidigt påstår filmbranschen att det finns lagliga alternativ! Icke! Det som finns idag är online-material från anno dazumahl. Personligen ser jag fram emot nya filmtjänster liknande Readly som är för tidskrifter. På sådana tidningssighter är utgåvorna aktuella.

  2. inteheltfel2014-11-13 at 13:24Reply

    Även om stämningen går igenom så finns det inget som tyder på att det kommer fungera. Se bara på Hadopi-lagen i Frankrike som fransmännen stoltserat med och som ska ha minskat nedladdningar; under samma period så har försäljningen av film och musik gått ner, inte ökat. Så minskad nedladdning = minskad försäljning.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.