TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Små bloggar tvingas betala för publicering av låttexter

Skribent:
Publicerad: , 14:36
Respons: 5 kommentarer

Musikförläggarna ska jaga privata bloggareOm du brukar publicera låttexter på din blogg, bör du uppmärksamma den nya licens som Musikförläggarna igår klubbade igenom. Den säger nämligen rakt ut att organisationerna kommer gå efter just mindre bloggare och kräva dem på licenspengar för publicering av låttexter.

Söktermen ”lyrics” är enligt Musikförläggarna, tillsammans med Sveriges kompositörer och textförfattare, samt Föreningen för svenska tonsättare. Har du en privat blogg som inte är kommersiell och har få besökare, behöver du betala pengar för att få återpublicera texter.

Det finns sex olika kriterier som sidan ska uppfylla för att den ska få möjligheten att köpa en licens. Bland annat ska sidan ha max 10.000 unika besökare per år, vara icke-kommersiell och inte uttrycka politiska eller religiösa åsikter. [Källa: DN]

Om din blogg – vilket det finns gott om i Sverige – faller inom dessa ramar, så behöver du köpa en licens för 300 kronor om året. Då får du rätten att publicera upp till 20 låttexter, noter eller ackord på din sajt.

Piratpartiet är av uppenbara ordentligt kritiska till det här, vilket jag kan hålla med om.

”Det här är ett fruktansvärt beslut”, säger Anton Nordenfur, ledamot i Piratpartiets styrelse. ”De är för en gångs skull otroligt öppna med att de ger sig direkt efter privatpersoner som inte tjänar ett öre på att citera en låttext, utan bara gör det för att uttrycka sina känslor. Vi har med andra ord kommit en lång väg sedan upphovsrättsindustrin lovade att det var just det de skulle låta bli.” [Källa: Piratpartiet]

Jag har svårt att se hur musikerna kan förlora pengar på att små bloggar publicerar låttexter och ackord. Det enda något sådant kan leda till, är att läsaren lyssnar på låten – och förmodligen via någon legal tjänst som Spotify, med tanke på populariteten.

Och sen är det så klart grejen med att helt uttryckligen gå till ekonomiskt angrepp mot privatpersoner som driver små bloggar:

– Det är en blandning. Det kan till exempel vara en bloggare som skriver om sitt liv och lägger upp en text för att illustrera något. En sådan sajt ryms inom ramen för vår licens. [Nutta Hultman, chef på Musikförläggarna. Källa: DN]

Suck.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

5 kommentarer

 1. sophiemoreau2016-01-05 at 20:25Reply

  rättvis finansiering i mindre än 72 timmar

  Du söker efter medel för att öka din verksamhet på en gång till genomförandet av ett projekt, en lägenhet och dessutom dag förhållningssätt och du måste möta familjeproblem, men tyvärr du vet inte vilken dörr skrivit att kvalificera sig för finansiering för att möta dina behov i mindre än 72 timmar.
  Om du är ärlig och du faktiskt behöver kontakta kommer dem och du att fyllas.
  Här är hennes har mail:[email protected]

 2. Jonatan Rydberg2015-12-01 at 15:26Reply

  Nu har alltså musikindustrin återigen visat att man tänker gräva sin egen grav.

  Själv är det ju så, att om jag fastnar för en låt, och bara minns en fras ur den så kan man googla på den frasen, få fram vilken låt det är sedan köper man den och lyssnar på låten.

  Får dessa sidor inte publicera en del av en låttext i skrift innebär det ju att jag eventuellt inte hittar låten vid googling och därför inte köper skivan heller = Mindre intäkter till musikbranschen.

 3. Liss Petersson2015-12-01 at 15:23Reply

  Det verkar som om tonsättare och låtskrivare aldrig kan få nog. Köper jag en sångbok så är den väl min. Om jag vill låna ut den har jag väl rätt till det. Helst skulle väl girigbukarna vilja ha betalt om jag visslar en melodi medans jag cyklar.

 4. Mikael Olsson2015-12-01 at 15:03Reply

  Vilket skämt… Verkar helt orimligt.

 5. Tibortius Austria Walter'o2015-12-01 at 14:40Reply

  Pärlor till svin.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.