TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Telekom

Myndigheterna kritiserar Strålskyddsstiftelsens varning om WiFi på skolor

Skribent:
Publicerad: , 22:25
Respons: 8 kommentarer

StrålskyddsstiftelsenI ett utskick till förskolor och skolor har intresseorganisationen Strålskyddsstiftelsen varnat för att installera trådlösa nätverk, eftersom man påstår att WiFi-näten innebär negativa hälsorisker för barnen.

Men Strålsäkerhetsmyndigheten har gått till motangrepp och skickar ut ett eget brev till skolorna, där man förklarar att det inte finns några vetenskapliga stöd för att strålning från trådlösa nätverk innebär hälsorisker.

Strålskyddsstiftelsen är en opinionsbildande organisation som påstår att strålning från mobiltelefoner, trådlösa nätverk och annat orsaka cancer. Personligen har jag, som kanske bekant, inte mycket till övers för sådana här organisationer vars syfte är att skrämma folk till att skänka pengar till dem.

I ett brev till förskolor och skolor varnar Strålskyddsstiftelsen för påstådda faror med att installera WiFi-nät på skolor. Jag har inget bra svenskt ord för sådant här, men i engelskan finns fear mongering.

Strålsäkerhetsmyndigheten har reagerat på Strålskyddsstiftelsens utskick och kontrat med ett eget brev där man lyfter fram mer sanningsenliga fakta, så som att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis för att WiFi-nät skulle vara skadliga för hälsan.

– Vi har skickat det här brevet eftersom det inte finns några vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med radiovågorna från trådlösa datornätverk. Vi vill inte att stiftelsen ska få stå oemotsagda, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten. [Källa: SVT Nyheter]

Jag försökte ta reda på lite mer om Strålskyddsstiftelsen, men det var inte så lätt. På Ratsit går det att läsa att de är registrerade som ”Övriga stiftelser och fonder”, att de huserar i en boxadress och att bolaget inte är aktivt. Enligt Alla Bolag är stiftelsen dock aktiv. Någon information om bokslut eller liknande hittar jag inte.

Däremot hittade jag en del annan intressant läsning. Efter att barnläkaren Mats Reimer skrivit om elöverkänslighet – något som Strålskyddsstiftelsen givetvis också varnar och skrämmer om – hämnades stiftelsens Tore Fahlström genom att kapa domännamnet matsreimer.se och peka den till en sida där man kritiserar Reimer för att han är kritisk mot de påstådda riskerna med elektromagnetisk strålning.

I Ekuriren hittar jag ett svar på en debattartikel från Strålskyddsstiftelsen, där artikelförfattaren sammanfattar stiftelsens debattinlägg som ”ett saligt hopkok av teknofobiskt och alarmistiskt dravel”. Svarsartikeln har rubriken Skrämselpropagande om trådlös teknik.

Det verkar vara en seriös och trovärdig organisation, den där Strålskyddsstiftelsen… Gäsp.

(Vi får se om de tänker domämnkapa mitt namn nu.)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

8 kommentarer

 1. Karl Pettersson2016-06-27 at 14:07Reply

  Skrattar bäst som skrattar sist. Kanske Inte så lämpligt uttryck i detta synnerligt allvarliga sammanhang men jag kunde inte låta bli när man läser sådana idiotinlägg som här att risker med strålning bara är skrämselpropaganda.

  Här är FAKTA:
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/06/mobilstralning-orsakar-hjarntumor-sambandet-klart/

  Det man dessutom måste ta i beaktande är att denna forskning fortfarande inte modellerar den strålning som en person som tex jobbar i ett kontorslandskap med 50 andra utsätts för. Där finns då 50 mobiltelefoner, 23 surfplattor, 50 laptops och ett antal WIFI-routers. Den kombinerade strålningen i ett sådant landskap har ALDRIG forskats på hittills. Exemplet är taget från verkligheten!

 2. Kaksi salaliittoteoriaa mobiilisäteilystä – ja niiden tolkuttomuus - Image-blogit2015-12-29 at 09:14Reply

  […] Strålskyddsstiftelsen on hörhöjärjestö, ei viranomainen. […]

 3. Eva Johansson2014-02-23 at 12:39Reply

  Jasså, skrämselpropaganda??!!
  Skulle inte tro det…..!
  Hösten 2007 gick EU:s miljöbyrå ut med en varning för strålning från mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk. Byrån stödde sig på en rapport från en grupp forskare från hela världen. I rapporten konstaterades att mobiltelefonen bland mycket annat kan leda till allvarliga konsekvenser för barns mentala utveckling och att genomgången av mer än 2 000 vetenskapliga studier tyder på att gränsvärdena för strålning från mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk är tusentals gånger för höga. EU:s miljöbyrå anser att hälsomyndigheter måste föreslå åtgärder för att minska strålningen.

  http://www.emfields.org/news/20130521-wifi-schools-france-banned.asp
  http://mobiltelefoni.tv/2012/02/26/forskare-ljog-om-inhamtade-data-i-storsta-hjarntumorstudien/
  http://www.highlightpress.com/a-million-british-5-year-olds-carry-cell-phones-cancer-threat-a-ticking-time-bomb/4336/mhoster
  http://www.skolvarlden.se/artiklar/tr%C3%A5dl%C3%B6st-ett-riskfyllt-experiment
  http://www.vf.se/asikter/debatt/kan-vi-lita-pa-stralsakerhetsmyndigheten#.UiEAJyXUDEs.facebook
  http://www.techvibes.com/blog/wifi-in-schools-is-a-potential-health-hazard-2013-05-10
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svensk-mobilexpert-utreds_6204741.svd
  http://toronto.ctvnews.ca/ontario-school-cuts-wi-fi-over-safety-concerns-1.694129
  http://www.sagereports.com/smart-meter-rf/docs/Karolinska_Institute_press_release.pdf
  http://www.youtube.com/watch?v=KN7VetsCR2I
  http://www.stralskyddsstiftelsen.se/op/press/mobilanvandning-okar-risken-for-tumor-i-orat-visar-ny-svensk-undersokning
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5605695
  http://mobiltelefoni.tv/2012/04/27/tradlosa-datanatverk-i-skolan-en-patvingad-halsorisk/
  http://www.gsma.com/publicpolicy/israeli-ministry-of-education-issue-guidelines-to-limit-wi-fi-in-schools
  http://vimeo.com/73806191

  • Tommy k Johansson2014-02-24 at 17:28Reply

   Jag tycker det väsentliga i ditt inlägg är ”kan leda till”. För det är precis det skrrämsel-rapporterna säger. Det KAN vara farligt. Vilket är detsamma som ”vi har inga konkreta bevis på att det är farligt men vi tror det, och det baserar vi på våra personliga spekulationer”.

   Och det gäller naturligtvis andra sidan också.

   Jag kanske har missat det, men jag har då aldrig sett en rapport där man sagt att strålningen ÄR farlig – alternativt ofarlig – och bevisat detta. Faktum är att vi inte vet. Mobiltelefoner är ett så pass nytt fenomen att vi ännu inte kan se några eventuella långsiktiga skador.

   Det finns betydligt värre saker att vara rädd för. Om man nu tvunget vill gå runt och vara rädd.

   Värt att ha i åtanke är att få saker säljer så bra som rädsla. Media tjänar stora pengar på att sälja rädsla. I USA är mediaindustrin väldigt skickliga på detta. Här är ett underhållande och träffande exempel: http://www.thewire.com/entertainment/2014/02/let-daily-show-explain-michael-dunn-trial-and-fear-goggles/358246/

   • Sulo Rouhiainen2014-12-08 at 10:54Reply

    Vilket dravel, vad har du för ekonomisk (eller annan?) vinning av att strålningsbedrägeriet får fortsätta?

 4. Strålskyddsstiftelsen satsar på skrämselpropaganda till förskolor och skolor - Array.se2013-11-04 at 11:30Reply

  […] TKJ finns det fler saker som sätter upp varningsflaggan. Bland annat sägs man aktivt använda sig av […]

 5. bellerofon2013-11-04 at 00:17Reply

  Ett bra svenskt ord för fear mongering är skrämselpropaganda. Precis det sysslar Strålskyddsstiftelsen med.

 6. Reportage om Ready at Dawn | spelguiderna2013-11-03 at 16:57Reply

  […] Strålsskyddsstiftelsen är, trots sitt något “officiellt” klingande namn, ingen myndighet utan verkar vara en lobby-organisation vars syfte sägs vara att uppmärksamma allmänheten på riskerna med strålning och elektromagnetiska fält. Teknikbloggaren TKJ har skrivit lite mer om organisationen här. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.