Nätattacker ökar i jul - så skyddar du dina prylar! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

F-Secure antivirus

Feedburner

TkJ RSS

Nätattacker

Nätattacker ökar i jul – så skyddar du dina prylar!

DDoS-attacker ökar till julSäkerhetsföretagen Akamai och Kapersky Labs varnar för att antalet DDoS-attacker kommer öka till jul. Förra året fick vi se flera överbelastningsattacker under julhelgen. Bland annat sänktes speltjänsterna Playstation Network och Xbox Live.

Det är dock inte säkert att det är illasinnade personer som ligger bakom DDoS-attackerna, säger David Jacoby på Kaspersky Labs. Istället kan det mycket väl vara teknikkunniga ungdomar som helt enkelt är uttråkade. Som konsument rekommenderas att du kontrollerar dina anslutna enheter för att hindra att någon utnyttjar din Internetanslutning för DDoS-attaker.

– De som ligger bakom de här attackerna kanske är tonåringar som går i skolan, eller något äldre personer som har ett jobb men är lediga. Och är man ledig blir man lätt lite uttråkad och kan göra lite som man vill, säger [David Jacoby]. [Källa: Sydsvenskan]

DDoS-attacker, också kallade för distribuerade överbelastningsattacker, går ut på att skicka enorma mängder trafik till en tjänst, för att på så sätt sänka den. Den här typen av attacker har under tredje kvartalet ökat med 70 procent jämfört med förra året.

Under förgående kvartal uppmättes enligt Kaspersky och Akamai två rekord i hur pass kraftfulla DDoS-attackerna var; 629 Gbps respektive 555 Gbps.

629 gigabit per sekund motsvarar ungefär 31 000 personer som samtidigt tittar på en Netflix-film i den allra högsta HD-kvaliteten eller runt 250 000 Spotifylåtar i högsta kvalitet som streamas samtidigt. [Källa: NyTeknik]

Säkra dina Internetanslutna enheter

För att kunna nå upp till sådana här extrema mängder datatrafik, används så kallade botnät. Det är virtuella nätverk av olika hackade Internetanslutna enheter. En botmaster, som kontrollerar ett botnät, använder den gemensamma kraften från alla anslutna enheter för att genomföra attacker.

Rekommendera artikeln på Facebook och tipsa dina vänner om hur de skyddar sig!

 

Ett botnät skapas genom att infektera datorer och andra Internetanslutna enheter med en skadlig kod, som låter botmastern skicka kommandon till enheten. Tidigare har det främst varit datorer som infekterats men numera har vi så många andra prylar anslutna, att cyberbrottslingar utnyttjar allt från routrar till nätverkskameror och NAS:ar till uppkopplade kylskåp.

Nätverk och olika enheter som kan infekteras
image-24723

Det finns gott om Internetanslutna enheter som idag kan infekteras med skadlig kod, och utnyttjas i ett botnät.

Det mest grundläggande säkerhetstipset för att undvika att få dina enheter infekterade, är att byta lösenord. Enheter som är anslutna till nätverket och som går att komma åt via Internet, kan infekteras med skadlig kod.

Standardlösenord är ett vanligt problem

Tyvärr är det vanligt att användare inte tänker på att byta standardlösenord på till exempel sin nya nätverkskamera. Detta utnyttjas av nätbrottslingar. Med hjälp av söktjänster som Shodan går det att leta upp exempelvis nätverkshårddiskar på nätet. Därefter är det bara att försöka logga in på NAS:en genom att testa standardlösenord.

Lyckas hackaren, kan denna installera skadlig kod eller försöka ta sig vidare in på den drabbade användarens lokala nätverket, och därefter till andra enheter.

Nätverkshårddisk
image-24724

Se till att byta lösenord på dina nätverksanslutna enheter, såsom hårddiskar, kameror, routrar och så vidare.

Hur märker du om din enhet är infekterad med en botnät-trojan? En nätverkshårddisk, övervakningskamera eller router, har sällan antivirus eller andra säkerhetsapplikationer. Det du kan hålla koll på, är hur mycket trafik som skickas. Och om det är mycket trafik, påverkar det prestandan på din enhet så att den går långsammare.

Hackade kameror och byt lösenord

I oktober skrev jag om botnätet Mirai, som slog rekord i den då högst uppmätta DDoS-attacken. Mirai bestod till stor del av nätverksanslutna webbkameror som hade infekterats med en skadlig kod.

Så passa på att gå igenom alla dina prylar du har anslutna till Internet, och byt till bättre lösenord. Satsa på runt tio tecken, både gemener och versaler samt siffror och eventuellt specialtecken. Och använd olika lösenord för varje enhet.

I de flesta fall ändrar du lösenord genom att gå in på prylens administrationssida. Detta gör du via din webbläsare. Du behöver nätverksnamnet IP-numret på din enhet,

Det här försvårar för hackare att infektera ditt nätverk med botnät-trojaner. Men det kommer så klart inte att hindra DDoS-attacker mot dina favorittjänster. Vi får hoppas att Akamai och Kaspersky har fel i sina prognoser, men gissningsvis kommer vi få se flera kraftfulla överbelastningsattacker.

Lär dig mer: Farorna på Facebook – experternas 9 tips för att skydda dig!

Missa inte de här artiklarna om säkerhet!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

På grund a tekniska problem fungerar inte Disqus för tillfället.

 

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.