TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätneutralitet

Nätneutralitet: Telia ger gratisväg till jättarna inom sociala medier

Skribent:
Publicerad: , 01:23
Respons: 3 kommentarer

Telia och nätneutralitetenTelia följer nu konkurrenten Tres fotspår och struntar i nätneutraliteten genom att ge sex stora drakar inom sociala medier en gratisväg ut till konsumenterna. För de kunder som använder abonnemangen Telia Mobil Komplett eller Telia Mobil Dela, blir det gratis att använda tjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik.

Vid en första anblick kanske detta känns som något bra för konsumenten, eftersom du inte längre behöver oroa dig för att ditt användande av dessa tjänster kommer äta upp din månatliga maxgräns för trafik. Men det är en oroväckande utveckling som slår hårt mot den väldigt viktiga nätneutraliteten.

Nätneutralitet handlar om att Internetoperatörer inte ska prioritera trafik för specifika tjänster. Detta för att stora företag inte ska kunna betala operatörer för att få tillgång till bättre bandbredd ut till konsumenterna. Skulle vi välja att göra så, innebär det att jättarna får ett enormt försteg framför konkurrenter och uppstickare.

Det skulle bli omöjligt för någon ny tjänst att konkurrera mot till exempel Netflix eller Facebook, eftersom de inte skulle ha råd att betala operatörerna för att få samma prestanda ut till konsumenten.

I praktiken innebär det att alla de tjänster som inte har råd att betala operatörerna, för att konkurrera mot jättarna, kommer att fungera sämre ut mot användarna, vilket leder till ett stopp i utvecklingen. Det blir bara de stora tjänsterna kvar. Utan konkurrens slår det långsiktigt mot konsumenterna.

När Telia nu ger de sex stora sociala tjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik en gratis väg ut mot användarna slår det mot de övriga sociala nätverken. Värt att notera är att fyra av dessa sex tjänster ägs av Facebook (bortsett från tjänsten med samma namn äger Facebook även Instagram, Messenger och WhatsApp).

Telia prioriterar Facebook
image-24417

Facebook får stora fördelar gentemot användare av Telias mobila bredband, då deras tjänster inte kommer kosta trafik – till skillnad mot konkurrenternas.

Vad väljer användarna mellan gratis och inte gratis?

LinkedIn kommer till exempel att fortsätta dra bandbredd när du använder den. Och, som Emanuel Karlsten förklarar i en krönika hos BreakIt, kommer Telias beslut att strunta i nätneutraliteten med största säkerhet sätta käppar i hjulet för olika diskussionsforum – till exempel Familjeliv, Svenskafans, med flera.

När du som användare har ett begränsat trafiktak, gäller det att använda bandbredden effektivt. Och när det inte kostar trafik att välja Facebooks diskussionsgrupper framför de olika nischade svenska forumen, vad väljer man?

Det är just det här som är problemet med att strunta i nätneutraliteten. Att låta stora företag få en egen körfil på motorvägen, gör det enkelt för dem att susa förbi alla mindre konkurrenter. Startup-företag eller nischade mindre sajter har ingen rättvis möjlighet att slåss om användarna.

Operatören Tre gjorde något liknande, när de i höstas började bjuda sina kunder på datatrafiken när du använde ditt mobila bredband för att strömma musik. Problemet var att erbjudandet bara gällde Spotify, Deezer och Tidal.

De andra tjänsterna, till exempel Apple Music och Google Play Music, fortsatte att belasta kundernas trafikkonto. Strömmande musik käkar rätt mycket bandbredd, så vilken tjänst hade du valt mellan Spotify och Apple Music om den ena kostar trafik medan den andra inte gör det?

Så slår det här mot mindre tjänster

NätneutralitetPonera att du startar en tjänst för att strömma film. Din lösning är billigare än Netflix, tekniskt överlägsen och du har ett betydligt större utbud av filmer och TV-serier. Men efter att du lanserat tjänsten går Netflix till Internetoperatörerna, slänger fram ett par säckar pengar, och dagen efter prioriteras all trafik för strömmande video till Netflix fördel.

Kunderna som använder din sajt börjar klaga på att uppspelningen laggar, att det tar lång tid att starta filmer och det fungerar inte alls bra. Och det finns ingenting du kan göra, såvida du inte har en massa pengar att betala till Internetoperatörerna. Det spelar ingen roll hur mycket bandbredd och hur snabba servrar du investerat i, för din trafik mellan operatör och kund har prioriterats till Netflix.

Det är därför nätneutraliteten är så fruktansvärt viktig!

Telia och Tre har så klart svar på tal där de förklarar att de inte alls bryter mot nätneutraliteten. Men om trafik till enskilda tjänster på något sätt prioriteras framför andra tjänster, må vara trafikhastighet eller prissättning, så bryter det mot nätneutraliteten.

Du kan läsa mer om vad Post- och Telestyrelsen (PTS) säger om nätneutralitet:

Nätneutralitetsregleringen, som enligt förordningen ska gälla från den 30:e april 2016, syftar till att säkerställa att trafik över internet inte diskrimineras och att slutanvändares rätt till ett öppet internet bevaras. För att åstadkomma detta har en lång rad rättigheter och skyldigheter utformats för internetleverantörer, slutanvändare och regleringsmyndigheterna.

Bland de nya reglerna finns en grundläggande rätt för slutanvändare att ta del av det innehåll, de tjänster och de applikationer de vill över sin internetanslutning. Rätten till valfrihet är central i regleringen och får inte inskränkas av internetleverantörer genom t.ex. begränsande avtalsvillkor eller affärsmetoder.

Källa: PTS

Vad tycker du om nätneutraliteten? Är den viktig att följa eller ska Internetoperatörerna få bestämma vad du ska använda ditt bredband till? Lämna gärna en kommentar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Bo2016-09-02 at 14:48Reply

  Jag tycker det är för jävligt.Det är ju de som är med i sociala nätverk som gillar att mobba. Tonen kan vara rå ibland på bloggar och i diskussionsforum men det är inget som sker kontinuerligt. Man anses inte ha rätt att kommentera på många sajter om man inte har FB etc dessutom skall man diskrimineras av dessa skitbolag.

 2. Anders Hellman2016-04-22 at 14:18Reply

  Bra att du uppmärksammar detta. Tycker det är en klart oroväckande utveckling och ser fram emot att PTS granskar Telia och Tre, vilket jag förmodar att de kommer göra?

  Tyvärr tror jag gemene man spontant uppfattar erbjudandet om gratis surf på Facebook m.fl. sociala sajter som något positivt. Det är viktigt att informera och sprida en helhetsbild här. Hur mycket betalar Facebook till Telia och Tre?

  När det gäller Telia har de en någon grumlig historia inom nätneutralitet. Telia gick 2012 ut med att de skulle blockera Skype och ta extra betalt av de kunder som ville använda tjänsten. Efter en våg av kritik (både du och jag skrev inlägg i ämnet), så backade Telia från sina planer. Detta visar på möjligheten att påverka och bilda opinion inom nätneutralitet.

 3. Nätneutralitet: Telia ger gratisväg t...2016-04-19 at 21:55Reply

  […] Telia följer nu konkurrenten Tres fotspår och struntar i nätneutraliteten genom att ge sex stora drakar inom sociala medier en gratisväg ut till konsumenterna.  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.