TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Nätneutraliteten på väg att dö – Internetleverantörer prioriterar trafik

Skribent:
Publicerad: , 07:58
Respons: 1 kommentar

NätneutralitetThe Verge berättar att Netflix har skrivit ett avtal med Internetoperatören Verizon, för att operatören ska erbjuda bättre bandbredd för Netflix ut till konsumenterna. Det här är med största säkerhet inte det första avtalet, men det är onekligen en stor spik i kistan för den så kallade nätneutraliteten.

Nätneutralitet (net neutrality) innebär att Internetoperatörer inte ska lägga sig i vad kunderna använder sitt bredband till. Olika typer av trafik ska inte prioriteras. Operatörer ska inte kunna bestämma vad bandbredden ska utnyttjas till, utan det är upp till användarna. När nätneutraliteten försvinner påverkar det Internet stort.

Internetoperatörer har länge velat ha pengar från olika leverantörer av tjänster som genererar mycket trafik. Idag handlar det främst om sajter som strömmar video och musik, eftersom det står för stora delar av trafiken på nätet.

Ett steg har varit att låta kunderna betala för trafiken. Det märks i form av trafiktak på Internetabonnemang. Speciellt vanligt är detta inom mobilt bredband. Jag har tidigare skrivit om hur de svenska mobiloperatörerna har sänkt sina trafiktak ordentligt, vilket gör att det för konsumenten blir galet dyrt att exempelvis strömma film.

Det andra alternativet för operatörerna att tjäna mer pengar på hög trafikbelastning, är att börja kräva pengar av företagen som driver tjänster som genererar mycket trafik. Netflix är en sådan tjänst och som The Verge skriver har de nu skrivit ett avtal med den amerikanska operatören Verizon, där Netflix betalar för att deras trafik ska prioriteras i Verizons nät så att Netflix kunder undviker att trafiken störs av andra tjänster.

Tipsa gärna dina vänner! Känner dina kompisar till vad nätneutralitet är, och varför det är så viktigt att slåss för? Klicka bara på Rekommendera-knappen för att tipsa dem om den här bloggposten. Tack på förhand!

 

Nätneutraliteten är väldigt, väldigt viktig

Som konsument kanske det här spontant känns bra. Det innebär ju att du får bättre kvalitet på Netflix (om du har Verizon i USA alltså). Men det är väldigt oroande om man ser på det på längre sikt.

Om det här sätts i system innebär det väldigt allvarliga problem för Internet i framtiden. Mindre företag som vill lansera tjänster som är beroende av stabil trafiköverföring – strömmande video och musik, molntjänster och så vidare – kommer inte att ha möjlighet att betala stora pengar för avtal med operatörerna, och riskerar därför att slås ut av större företag inom samma genre. Stora företag kan erbjuda bättre hastigheter åt kunderna, så konkurrensen blir lidande.

Nätneutralitet är därför väldigt viktigt. Försvinner det kommer möjligheterna att konkurrera på lika villkor att gå upp i rök, och det är denna möjlighet som har drivit utvecklingen på Internet.

Vem som helst har haft chans att bygga en smart tjänst och konkurrera mot andra. Google, Yahoo, Amazon och så vidare – alla startade i praktiken i ett garage. Det kommer inte att vara möjligt om företag är tvungna att skriva avtal med alla operatörer för att inte se datatrafiken mellan sin tjänst och Internetanvändarna att prioriteras ner till cykelbanan jämte storföretagens motorväg.

Fler artiklar om nätneutralitet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Staten beslagtar domännamn — vad blir nästa steg?2015-05-19 at 14:32Reply

    […] ser vi hur nätneutraliteten hotas på riktigt när internetleverantörer prioriterar trafik från vissa hemsidor före ändra, och vi har sett hur man i EU arbetar för att göra om internet till en typ av abonnemang där man […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.