TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätverk

Fixa problemet med att Netflix har dålig bild eller laggar

Skribent:
Publicerad: , 17:00
Respons: 1 kommentar

Netfli laggar och får dålig bild - så fixar du det!Ett vanligt problem är att videotjänster såsom Netflix, HBO, Viaplay med flera, börjar lagga eller får dålig och pixlig bild. Det du tittar på kan stanna upp under tiden tjänsten laddar. Problemet ligger så gott som alltid i att det inte finns tillräckligt med bandbredd.

Tyvärr är det inte alltid så lätt att på rak arm säga vad felet är, eftersom det finns många punkter som kan agera flaskhalsar för ditt bredband. I den här bloggposten går jag igenom de vanligaste och hur du kan lösa det.

Om du brukar kolla på film och TV-serier via filmtjänster som strömmar video, då har du förmodligen varit med om att uppspelningen stannar och det visas nån form av laddningsikon, eller att videon laggar, eller att bildkvaliteten plötsligt blir kass – ofta pixlig.

Netflix och liknande tjänster – både legitima och kommersiella, såsom de i gråzonen (Swefilmer och Dreamfilm till exempel) – har blivit enormt populära de senaste åren. Visst laddas det fortfarande ner filmer, men streamingtjänsterna har gjort film- och TV-tittandet så smidigt.

Och oftast fungerar allt precis som det ska. Men så händer det att uppspelningen börjar strula. Jag vet inte hur det är med dig, men personligen finner jag sådant här förskräckligt irriterande (I-landsproblem)…

De här tipsen fungerar egentligen för alla problem med att ditt Internet eller nätverk strular. Har du dålig uppkoppling, oavsett vad du gör, kan dessa tips med största sannolikhet hjälpa dig.

Dela gärna artikeln till dina vänner på Facebook!

 

Strömmande video behöver stabilt Internet

Gemensamt för alla problem med uppspelningen av strömmande video, är som sagt att det har hänt något med Internetuppkopplingen. Datorn eller din smartphone, mediaspelaren, din Smart-TV, surfplattan, X-boxen, eller vad du nu använder för att spela upp film, får inte tillräckligt bra bandbredd.

Så vad beror det här på? Här nedan följer ett antal problem och lösningar som kan rätta till dina problem. Jag utgår från att du sitter i hemmet och har ett egen nätverk, gissningsvis ett trådlöst sådant fast med möjlighet att använda kabel.

Ett bra verktyg för att kontrollera din bandbredd är Bredbandskollen. Använd den för att kontrollera hur snabbt ditt bredband faktiskt är.

Bredbandskollen

1. Fler som använder Internet?

Idag är Internet en så naturlig del av vår vardag, att vi inte alltid tänker på att vi nyttjar bandbredd så fort vi använder en webbsida, mobilapp, ett spel eller något annat som skickar och tar emot data över Internet.

För er som är födda på 90-talet och senare, är bredband en självklarhet. Men vi ”gamlingar” minns när vi anslöt med modem. Ville vi göra något på Internet fick vi koppla upp våra datorer med modem via telenätet, till Internetleverantörens modempool.

Det kostade ibland upp emot 50 öre per minut. Hastigheten låg runt 0,06 Mbit/s – om du hade det snabbaste modemstandarden 56k – och det tog någon minut att ansluta. Vi 70-talistiska nördar har alla nån gång handskats med en ursinnig förälder i samband med kvartalets Telia-räkning…

Läsning:I used a 56k modem for a week and it was hell on earth.

Det första tipset är alltså att kolla upp om det är fler anslutna till ditt nätverk. Kolla var resten av familjen i hushållet sysslar med, så att det inte är någon annan som strömmar film, laddar ner tunga filer och uppdateringar, eller vad som helst som käkar bandbredd.

2. Se över strukturen av ditt nätverk

Det är inte lätt att sätta upp ett trådlöst nätverk som fungerar optimalt. Massor av faktorer spelar in när det handlar om hur bra dataöverföringen funkar – väggar och, om du har flera våningar, golv och tak, annan elektronisk utrustning som stör radiosignaler (trådlösa telefoner, mikrovågsugnar etc). Bor du i lägenhet kan betongväggar ställa till det ordentligt.

En bra router är en viktig start. Om du inte bor i en liten lägenhet, rekommenderas att du tittar på de bättre modellerna. Gaming-routrar har ofta bra antenner, fast de kostar en slant. Internetoperatörer brukar bjuda på routrar, fast då är det nästan alltid någon billig skräprouter.

Spelrouter med bra prestanda

Asus RT-AC68U är ett exempel på en spelrouter i mellansegmentet. Du hittar den bland annat hos Webhallen.

Bor du i en mellanstor lägenhet eller i en inte allt för stor enplansvilla, kan du mycket väl klara dig med en bra router. Då behöver du inga förstärkare som jag skriver om nedan. Satsa då på en router med bra externa antenner – gärna fler än två.

Du kan vinkla dina antenner för att rikta dem mot olika ställen i hushållet. Placera routern på ett ställe i mitten där du får så bra täckning som möjligt. Du kan behöva testa dig fram. När du väl konfigurerat routern kan du bara koppla ur den och flytta den till ett annat ställe i hemmet, för att prova dig fram.

WiFi-repeater (WiFi-expander)Om du bor i hus och avståndet mellan router och den enhet du använder för att strömma film är för långt, kan du förbättra kvaliteten på datatrafiken genom att skaffa en så kallad WiFi-expander (också kallad WiFi-repeater). Det är en dosa som du enkelt installerar och placerar någonstans mellan router och enhet.

En WiFi-expander fungerar som en förstärkare av signalen. Har du två våningar kanske du vill placera en expander i trappen. De flesta är dosor som du pluggar in i ett vägguttag.

Använd elnätet för datatrafik

Ett annat alternativ är att använda dina befintliga kablar för el, med hjälp av enheter som kallas homeplug. Rent praktiskt går det till så att du kopplar en nätverkskabel från exempelvis din router till en homeplug som du sedan sätter i ett vägguttag. På annan plats i hemmet sätter du en annan homeplug som antingen ansluts till din uppspelningsenhet via kabel eller WiFi.

Enheterna använder husets elkablar för att skapa en brygga till ditt nätverk. För att detta ska fungera bra bör du ha hyfsat nya elkablar. De innehåller säkerhet som gör att du inte riskerar att grannar komma åt nätverket om du bor i lägenhet. Och om du bor i hus bör det inte handla om elkablar från 50-talet.

Nätverk via elnätet

Du kan köpa ett paket med två stycken homeplugs, som du använder för att skapa en brygga över elnätet från exempelvis router till smart-TV.

När homeplugs först kom var kvaliteten inget vidare men idag är de effektiva. Jag använder själv ett par billiga homeplugs från TP-Link som fungerar fint, men för tillfället har jag bara mobilt bredband så jag har ingen nytta av hastigheter på 1 gbit på hemmanätverket.

3. Kolla prestandan på datorn du använder

Ibland kan strömmande video lagga och fungera dåligt beroende på att datorn, eller enheten, du använder helt enkelt är överbelastad. Kanske har ett program hängt upp sig och tar upp en massa processorkraft, eller så håller operativsystemet eller någon programvara på att ladda ner och installera en uppgradering.

Om du använder en spelkonsol som PlayStation eller Xbox för att strömma film, eller någon form av mediaspelare (till exempel din TV-box) är det inte helt lätt att ta kontroll över detta. Tittar du via en dator kan du dock ta reda på om det är något som stör systemet.

Det enklaste sättet är att i Windows kontrollera Aktivitetshanteraren. Kör du Mac använder du ett liknande verktyg vid namn Aktivitetskontrollen. Via dessa verktyg kan du snabbt se om det finns några program som käkar processorkraft eller bandbredd (nätverk).

Det är inte alltid en bra idé att bara tvångsavsluta ett program (process) som käkar en massa prestanda. Egentligen bör du vänta några minuter för att se vad som händer. Om det inte fungerar kan du högerklicka på processen och välja att avsluta den. Ibland körs de dock igång per automatik efter en stund – speciellt om det gäller uppdateringar för systemet.

En lösning för alla former av datorer och enheter är att stänga av systemet och starta om. Är det ett program som bara hängt sig (kraschat) så löser det oftast problemet.

4. Skanna ditt system efter skadlig kod

Något som kan ta mycket bandbredd i det hemliga, är om din dator har drabbats av någon form av skadlig kod. Det kan vara allt från en riktigt farlig trojan, till ett irriterande adware eller spyware om du relativt enkelt kan ta bort.

Läs artikeln Ta bort virus med gratis verktyg

5. Gå från WiFi till kabel

Oavsett hur bra strukturerat ditt trådlösa nätverk är, kommer du inte ifrån faktumet att det försvinner data när trafik skickas trådlöst. Ju längre ifrån dina enheter är, och ju sämre de fungerar tillsammans (det är alltid att rekommendera att använda bra lösningar från samma tillverkare), desto sämre blir överföringshastigheten.

Ethernet-kabel för LANIdag är WiFi så pass bra att du inte bör ha några problem. Men skulle du uppleva att överföringshastigheten är konstant dålig till den enhet du använder för att strömma film, så skulle du kunna prova att byta från WiFi till nätverkskabel – om din enhet har en Ethernet-port (också kallad nätverksport eller LAN-port).

Personligen har jag en homeplug precis jämte vår PlayStation 4, och jag har här kopplat en nätverkskabel från min homeplug till spelkonsolen. En kabel ger alltid bättre kvalitet på överföringen än WiFi.

Med det sagt vill jag upprepa att om du har nya och bra prylar för ditt trådlösa nätverk, så bör det inte vara några problem. Inte så länge du har dem hyfsat nära varandra och att det inte finns så många störande faktorer. Har du routern i källaren och din dator på våningen över, kan du utgå från att det försvinner en hel del data på vägen…

6. Använd QoS i routern för att prioritera streaming

Det här tipset är för lite mer pålästa och tekniska användare. Jag tänker inte gå in djupare på det, utan nämner bara att det är något du kan titta på. Många routrar ha nämligen möjlighet att prioritera trafik av olika slag, med tekniken QoSQuality of Service.

Om du har problem med strömmande video kan du i din router konfigurera den till att prioritera den här typen av trafik. Det här används kanske främst för datorspel, så att du får så bra ping som möjligt när du spelare.

Läs mer om tekniken och hur den fungerar på How to Geek.

Pingdom testar hastighet på servrar

7. Testa om det är tjänstens servrar som är slöa

I vissa fall finns inte problemet på din sida, utan hos tjänsten. Det kan faktiskt vara så att exempelvis Netflix eller Dreamfilm har strul med sina servrar eller sin Internetuppkopploing. Då är det inte mycket du kan göra åt saken.

Ett sätt att kolla hur bra hastighet det är på en server, är att använda tjänsten Pingdom. Med hjälp av denna tjänst kan du se huruvida en sajt är långsam på grund av exempelvis överbelastning eller något annat.

Pingdom är också ett bra verktyg om du har en egen sajt. Genom att låta den kontrollera din domän kan du få reda på om det är något som drar ner hastigheten. Javascript och tunga bilder är ofta boven i dramat.

8. Starta om… allt!

Om ingenting verkar fungera finns det en sista lösning, och det är att starta om allting. Router, WiFi-expander, homeplugs, dator eller mediaspelare… Ryck ut dem ur strömkontakten, vänta i 10 sekunder och sätt i dem igen. Börja i nätverkets första del och gå framåt.

Notera att det kan ta några minuter innan nätverket är igång igen, beroende på hur många enheter som är inblandade. Men när allt har fått starta om bruka det som regel börja fungera bättre.

Routrar, WiFi-expanders och all annan hårdvara har nämligen små datorer i sig, och alla datorer behöver ibland startas om för att så att säga börja om. Om din Internet-anslutning är seg kan detta faktiskt fungera fint.

Det här blev en lång artikel, men jag hoppas att tipsen kommer hjälpa dig när du kollar på strömmande film. De är även nyttiga i alla andra lägen när Internet fungerar dåligt. Det behöver inte ha med strömmande video att göra.

Läs vidare om strömmande filmer

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Kurt2018-11-26 at 20:52Reply

    Har fått ett mycket märkligt problem när jag tittar på Netflix, SVT och andra. Har en bra bärbar dator kopplat med kabel till tv.n. Har fungerat hur bra som helst länge att titta innan. Men för 14 dagar sen så börjar det med att filmen hackar hela tiden. Det går bra vid uppspelning dom första minuterna, men sen hackar det hela tiden. Har försökt att kolla olika möjliga orsaker, men hittar inte felet. Upptäckte nyligen att när det hackar, om jag då rör på muspekaren på skärmen lite så sluter det att hacka! Filmen går då bra att spela upp i kanske 5 minuter eller 15 minuter och sen börjar det hacka igen. Skulle vara väldigt tacksam för svar eller tips på hur jag löser detta problemet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.