TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Leva som man lär – satt upp en backupenhet

Skribent:
Publicerad: , 17:58
Uppdaterad: 2009-03-05, 09:23
Respons: 19 kommentarer

Netgear SC101TIdag har jag varit duktig och fixat en rejäl backup-enhet till jobbdatorn. En kompis råkade nyligen få sin bärbara dator stulen, och förlorade därmed massor av dokument och digitalfoton. Det är verkligen hemskt. Och det fick mig att drabbas av en smula panik vad gäller min jobbdatorn. Visst tar jag backup med jämna mellanrum, men nu kände jag att det verkligen var dags att ta tag i det

Eftersom jag precis har lämnat senaste numret av Allt om PC till tryckeriet, så hade jag lite ledig tid över. Därför bad jag data-Peter om två hårddiskar i storleken 500 GB samt en nätverkshårddisk – en Netgear SC101T. Den var väldigt simpel att installera, även om jag stötte på problem när jag skulle köra den automatiska uppdateringen av firmware och programvara. Men i övrigt fick jag snabbt igång enheten där jag skapade en partition på 500 GB och lät den andra disken spegla den första. På så vis är jag säkrad mot att någon av hårddiskarna kraschar.

Jag kommer nog att testa lite olika programvaror för att säkerhetskopiera, fast nu till att börja med använde jag Windows egna Säkerhetskopiering (finns under Program -> Tillbehör -> Systemverktyg -> Säkerhetskopiering). Jag skapade ett jobb som tar en backup på Mina Dokument (där jag har alla viktiga filer) vid klockan 01:00 varje natt.

Det blir en klapp på axeln. Det här är en bra lösning som är tillräckligt säker för mina bruk. Skulle min dator krascha så vet jag att alla dokumenten ligger säkra på min Netgear nätverkshårddisk. Och eftersom jag kör dubbla diskar med speglning så är jag även säkrad för att någon av dessa diskar ska krascha.

Nu har jag gjort det. Hur går det för dig?

181109

Läs också: Gratis backup: 7 fria program för säkerhetskopiering

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

19 kommentarer

 1. Gratis Backup – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-07-30 at 22:16Reply

  […] Sätta upp backupenhet Spara och/eller Dela med […]

 2. Att sätta upp en backupenhet @ Gratisprogram2009-06-04 at 23:47Reply

  […] » Sätta upp backupenhet […]

 3. Tom S2009-03-04 at 12:58Reply

  Jag blir konfunderad när artikelförfattaren och även folk bland kommentarerna skriver att de Nu känner sig säkra när de har tagit en ”backup”.

  I mitt tycke är en bacup som ligger i Ditt hem ingen backup, det är en kopia som kan försvinna vid, hemska tanke, inbrott eller brand.

  Om man verkligen vill känna sig säker och ändå har investerat i en nätverkshårddisk, tycker jag att ett inköp av en billig USB-HDD samtidigt är på plats. En gång i månaden tar Du hem Din USB-HDD och tar en kopia på Din nätverkshårddisk till den och sedan förvarar Du denna på annan fysisk plats, exempelvis jobbet eller en bekant.

  Nu, är Du verkligen säker och har en riktig backup.

  Förvånansvärt att ingen skriver om detta bland kommentarerna?

 4. Janne2009-01-19 at 22:32Reply

  Ingen som kör Windows Home Server? Är lite sugen på en sån faktiskt.

 5. Danne2009-01-19 at 14:24Reply

  Efter en systemdiskkrash (en Raptor som dök), insåg jag att det var hög tid att ordna en ordentlig backuplösning, särskilt då jag sysslar mycket med foto. Tidigare har jag tagit backup på DVD-skivor, men det blir ju inte så ofta som man borde. Jag var även med om en krasch för många år sedan, då jag blev av med väldigt mycket oersättligt. Så någon gång måste man lära sig.

  Skaffade en Synology Diskstation 209+ och monterade 2 st 1TB-diskar som speglas, raid 1. Denna maskin autostartas varje dag vid 08 och stängs av vid 02. Backup tas dagligen av hela min användarprofil (Mina dokument/Skrivbord osv) inkl ett antal mycket viktiga kataloger med foton och dokument. När inte en fullständig backup tas, ligger programmet och övervakar de utvalda katalogerna, t ex om jag lägger till filer.

  Utöver det aggerar den även mediaserver mot PS3, för att strömma musik och video/HD-material. Det smidiga är att alla som är inkopplade på nätet hemma kommer åt allt på den.

 6. Jonasn2009-01-19 at 11:22Reply

  Till Nemo:
  Tror endast att det finns i XP Pro och inte i XP Home.

  / Jonasn

 7. joacim2009-01-18 at 11:25Reply

  Gah, jag e inte helt säkrad, men har två diskar som jag manuellt tankar fram och åter till. Detta lät smidigt, Det får ordnas…

 8. Emil Vikström2009-01-17 at 23:19Reply

  Jag har länge haft RAID 1+0 i min hemmaserver. För ett halvår sedan lade jag in backupsystemet Bacula och installerade klienten (Bacula File Daemon) på alla datorer i mitt nätverk. Bacula är ett fullfjädrat backupsystem med möjlighet till olika scheman för olika maskiner, olika kataloger för varje schema, olika lagringspooler och liknande. Vi kör det på jobbet där det har visat sig oerhört bra och stabilt. Fri mjukvara är det också. Kanske lite svårsmält om man inte brinner för systemadministration dock…

  Jag har ställt in mina lagringspooler i Bacula till att bli maximalt 2 GB per fil (Baculas eget filformat). ”Vilken dag som helst” ska jag bränna alla filer jag har till DVD-skivor (två filer på varje skiva) tillsammans med källkoden för Bacula (eller kanske med en hel live-distribution av Linux?) och lägga i ett bankfack.

 9. J-Martin2009-01-17 at 16:51Reply

  @Nemo: Backup-programmet som följer med Windows heter ntbackup.exe och ligger i system32-katalogen (mappen).

  Du kan ju prova att söka efter program-filen, för jag kan knappast tro att man hoppar över det programmet i en standard-installation. Men man vet ju aldrig.!

 10. Björn2009-01-17 at 12:10Reply

  Backupplösningar är ett måste och din lösning är helt OK. Dock anser jag inte Raid det optimala om du vill ha ett riktigt bra skydd. Fundera på att köra dina två backupdiskar separerade och i stället låta backupenheten automatiskt kopiera disk 1 till disk 2 låt oss säga en gång i veckan eller vad du finner optimalt. Med en Raidlösning har du nämligen två identiska kopior av dina data, d.v.s. om du av misstag raderar eller förstör en fil är den också borta/förstörd på båda dina backupdiskar. Raid kommer bäst till sin rätt om du är ute efter att minimera risken för driftavbrott.

 11. Jacob Tallberg2009-01-17 at 10:40Reply

  Om inte det lockar att börja härja med nätverksdiskar, spegling osv. så är Dropbox är väldigt bra alternativ. Fungerar så att du väljer en mapp på datorn som sedan helautomatiskt syncas mot nätet. Allt du sparar där kan hur lätt som helst komma åt via deras hemsida eller ladda ner till din nya datorn om din hdd skulle ge upp.

  I gratisversionen ingår 2GB onlinelagring. Självklart kommer inte det hålla för all din musik och filmer, men gott och väl för alla dina viktiga dokument och många foton. För ungefär $100 om året får du det utökat till 50GB.

  http://www.dropbox.me

 12. Nemo2009-01-17 at 09:39Reply

  Vafanudå? Den funktionen finns inte hos mig – bland tillbehör -> systemverktyg ->
  Säkerhetskopiering? No, no…

  Var hittar jag det?

  Finns kanske inte för XP, som är mitt operativ

 13. Daniel2009-01-16 at 20:08Reply

  Jag kör en QNAP TS-409 Pro med fyra stycken 1TB diskar med raid5. Väldigt lätt att sätta upp. Nu kan jag mappa upp den plus familjemedlemmarna (som bor på annat håll) använder den som ftp-server.

  QNAP:en fungerar även som mediaserver för mig här hemma och serverar film och serier åt mig.

  Känns någorlunda säkert med det värdefulla; bilder m m. Även om man nu vill att den ska stå i ett brandsäkert skåp. Men nån måtta får det ju vara.

 14. Pelle2009-01-16 at 19:38Reply

  ”Jag skapade ett jobb som tar en backup på Mina Dokument (där jag har alla viktiga filer) vid klockan 01:00 varje natt.”

  Har du datorn på dygnet runt eller kör det arbetet på morgonen när du startar den? Det är en god idé att köra liknande grejjer på natten, men jag har tagit för vana att stänga av burken på kvällen numera. Dels inbillar jag mig att det förlänger datorns livslängd, men så sparar det ju även dyrbar ström. :-)

 15. floodis2009-01-16 at 19:07Reply

  Fixade en D-Link DNS-323 för en vecka sen. Två hårddiskar med 1 GB var. Dock i raid 0 konfig så jag har 1,78 TB totalt. Använder den dock inte främst för backuper, utan för lagring av piratkopierad film, tv-serier och musik. Men lägger också över bilder, dokument och annat som är bra att ha på ännu ett ställe.

 16. Stefan2009-01-16 at 18:55Reply

  Själv köpte jag en extern hårddisk i höstas för backup, men tyvärr har jag lyckats komma på det ena svepskälet framför det andra och därför inte tagit någon backup.

  Nu tog jag tag i det och håller i denna sekund på att föra över filer. Probelmet är att jag skulle vilja automatisera så mycket som möjligt så att alla program jag använder tar backup i början på natten och lägger de sparade filerna i en specifik mapp. Därefter ska ett annat program ta en exakt kopia av denna mappen och föra över till min externa hårddisk. Tyvärr så tror jag inte att det existerar.

 17. Bloggliv2009-01-16 at 18:32Reply

  Kör en 1Tb extern hårddisk, två usb-minnen på 32 respektive 64Gb, samt mot internet vid behov. Dock räknar jag med att usb-minnena räcker långt.

 18. Niklas2009-01-16 at 18:11Reply

  Jag kör ingen backup på själva datorn, bara på bloggen :) Ganska dyrt som 17 åring att köpa extern hårddisk tyvärr ;(

 19. Calle2009-01-16 at 18:10Reply

  Jag blev påmind igår eftermiddag hur viktigt det är med backup då min laptops hårddisk gick till de sälla jaktmarkerna. Men med en backup + en snabbutryckning till lokala datorbutiken var jag igång igen efter 3 timmar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.