TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Så bra är Nintendo 3DS

Skribent:
Publicerad: , 14:29
Respons: 2 kommentarer

För en knapp vecka sedan släppte Nintendo sin efterlängtade spelkonsol 3DS, där den främsta nyheten förstås är 3D-skärmen.

Efter att ha provspelat konsolen i två dagar kan jag konstatera 3D-effekterna är riktigt häftiga men att resten av grafiken och spelen i sig inte imponerar.

Senast jag hade en bärbar spelkonsol i min ägo var när Nintendo lanserade sin DS  år 2005. Efter att ha inhandlat en bärbar dator tyckte jag att jag inte hade någon större glädje av spelkonsolen och sålde den. Sedan dess har Nintendo hunnit med otaliga nya varianter av samma spelkonsol och det är först nu, med 3DS, som man kan säga att en egentlig uppföljare har kommit.

Till utseendet är 3DS väldigt lik sin föregångare. Precis som tidigare är konsolen försedd med dubbla skärmar, där den ena skärmen är tryckkänslig och används för att styra spelen på olika sätt. Den riktigt stora nyheten med konsolen är förstås 3D-skärmen som använder sig av teknik som innebär att den visar 3D-material utan att man behöver ta på sig ett par särskilda 3D-glasögon. 3D-effekten fungerar över förväntan, även om det gäller att man håller konsolen rakt framför sig för att effekten inte ska försvinna.

En del användare har redan klagat på huvudvärk av skärmen, men det är inget jag själv märkt av mer än vanligt när det gäller att stirra i timmar på små skärmar. Hur 3D-effekten fungerar om man har dålig syn vet jag inte, men jag kan anta att en skärm som inte kräver 3D-glasögon borde vara bättre lämpad för sådana med sämre syn än vad en skärm som kräver 3D-glasögon är. Styrkan på 3D-effekten ställer man in med ett litet reglage till höger om skärmen och man kan om man vill även helt stänga av effekten.

Augmented reality

Menysystemet på konsolen är väldigt likt menysystemet på Nintendo Wii och har samma irriterande musik och ljudeffekter. Den medföljande mjukvaran till konsolen ger en försmak av de möjligheter som 3D-skärmen och de dubbla kamerorna på baksidan av den ger. Ett gäng med spelkort tänkta för augmented reality-tillämpningar medföljer och även om man tröttnar ganska snabbt på de inbyggda spelen är det ändå imponerande hur väl det fungerar.

Att skjuta på eldsprutande ormar som dyker upp från skrivbordet medan man försöker ducka från inkommande flammor genom att springa som en tok runt bordet är inte bara ett nytt sätt att spela på utan ser dessutom otroligt korkat ur för de stackare som får bevittna spelandet. Förutom augmented reality-tillämpningar kan man även ta 3D-bilder med kamerorna på baksidan av konsolen, även om kvaliten är för dålig och upplösningen för låg för att det ska vara riktigt användbart.

Om man ansluter konsolen till ett trådlöst nätverk och gör en systemuppdatering så läggs en ny ikon till i menysystemet där man kan se en filmsnutt på knappt två minuter i 3D. Nintendo har planer på att lansera en riktig filmtjänst för konsolen och det här ger en liten susning av vad som komma skall. Även om 3D-effekten fungerar väldigt bra även på film så är upplösningen låg och även färgåtergivningen lämnar en hel del övrigt att önska. Har man vant sig vid att se på film på en mobiltelefon med bra skärm, så som Iphone eller Samsung Galaxy S, är det påtagligt hur låg upplösningen och skärpan blir på Nintendo-skärmen.

Spelen

Som gammal fantast av det SNES-baserade Street Fighter 2 var det självklara spelet att köpa till konsolen förstås Street Fighter IV 3D Edition, som också är ett av få lanseringsspel som nu finns tillgängliga som har  lite högre åldersmålgrupp. Kontrollen i spelet är långt ifrån lika exakt som på SNES-tiden, kan konstateras. Flerspelarläget är dock bra och man kan möta motståndare både lokalt och via Internet. Eftersom utbudet av karaktärer är väldigt stort tar lär det dessutom ett bra tag innan man har hunnit igenom spelet på egen hand.

Det andra spelet jag inhandlade till konsolen var Asphalt 3D. Det kan inte beskrivas som något annat än ett spel med kass grafik, dålig kontroll och trist upplägg. Inte ens 3D-effekterna kan dölja att grafiken känns mångårigt förlegad  i spelet, där fartkänslan för övrigt är ungefär lika spännande som att cykla med stödhjul.

Ska man sammanfatta mitt intryck av Nintendo 3Ds under de första dagarna av spelande är det att 3D-skärmen är den enda riktigt stora behållningen med konsolen. Jag har svårt för kontrollerna på enheten, som känns lite väl liten i handen när man är van vid kontrollerna för Xbox 360 och Playstation 3. Den analoga styrspaken är dock en helt klart välkommen nyhet jämfört med Nintendo DS.

Spelutbudet så här i startupplägget för konsolen känns heller inte särskilt imponerande, men det är bara att hoppas att Nintendos kommande supertitlar med Mario och Zelda i huvudrollerna kan bära upp konsolen. Nyhetens behag med 3D-skärmen lägger sig nämligen ganska fort och inom kort kommer det även vanliga mobiltelefoner med 3D-skärmar.

Konsolen kostar i dagsläget runt 2700-2800 kronor att inhandla hos de flesta stora spelkedjor och med tanke på att konsolen tydligen bara kostar ungefär 650 spänn att tillverka för Nintendo är det ett närmast hutlöst pris.

Specifikationer:

Mått: 135x20x75 mm

Vikt: 227 g

Mediatyp: Kasett

Anslutningar: 3,5 mm hörlursutgång

Skärm: En 3,52 tum stor 3D-skärm med 800×240 i upplösning. 3D-läget delar på de horisontella pixlarna så att upplösningen i praktiken blir 400×240. Den undre skärmen är pekkänslig av resistiv typ, 3,02 tum stor och har en upplösning på 320×240.

Kamera: En kamera på insidan samt två kameror för 3D-kort på utsidan. Upplösningen är 0,3 megapixlar vilket motsvarar 640×480 punkter.

Bluetooth: Nej

Wifi: Ja

Minneskortläsare: Ja, för SD-kort.

Ljud: Stereohögtalare

Batteri: Upp till 5 timmars driftstid enligt Nintendo.

Pris: Runt 2700-2800 kronor i de flesta butikskedjor.

http://www.nintendo.se/3DS/3DS

 

Artikeln är skriven av Kent Vilhelmsson, frilansjournalist som gästar bloggen den här veckan medan TkJ är på solsemester.

 

 

 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Mattias2011-04-08 at 11:41Reply

    Bra recension! Men förstår inte varför folk klagar på priset.. när man köper en iPhone som kostar 7-8 tusen så är det ingen som klagar på att den kostar 1000 kr att tillverka. Jag har själv en iPhone 4 och en 3ds.. och för att vara helt ärlig så har jag tröttnat på de flesta spelen som finns på iPhone, visst spelen kostar 49 eller 75 men de håller aldrig lika hög standard som konsol spel. Bara jämför street fighter till 3ds och till iPhone!

  2. obap.se2011-04-05 at 21:24Reply

    Hur många ex har dom sålt?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.