TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Nintendo får det tufft i framtiden

Skribent:
Publicerad: , 17:30
Uppdaterad: 2011-03-31, 19:56
Respons: 3 kommentarer

Nylanserade Nintendo 3DS säljer som smör i solsken just nu och Nintendo tycks kunna fortsätta vara dominerande vad gäller bärbara spelkonsoler ännu ett tag. Frågan är dock hur länge.

Med den prestanda och många funktioner som dagens mobiltelefoner bjuder på känns det allt mer omotiverat att lägga nästan 3 000 kronor på en bärbar pryl som bara är till för spel.

Nintendo får allt mer konkurrens från mobiltillverkarna vad gäller marknaden för portabla spelkonsoler. Så sent som i höstas berättade Nintendos amerikanska vd Reggie Fils-Aime att han tror att Apple kan skada Nintendo mer på kort sikt än vad Microsoft kan. Det beror förstås på att Iphone och Ipad blivit så poppis att spela spel på.

Förra veckan släppte Nintendo sin nya bärbara spelkonsol 3DS och som väntat har den varit en stor försäljningsframgång. När jag själv skulle försöka få tag på apparaten här i Kalmar var den slutsåld i samtliga butiker, så jag får vackert vänta tills nästa leverans.

Jag är inte förvånad över att Nintendo 3DS säljer som smör i solsken, men jag tror att Nintendo på sikt kommer få svårt att kunna fortsätta vara ohotad herre på täppan vad gäller bärbara spelmaskiner. Allt fler får upp ögonen för spel i sina mobiltelefoner och många bra mobilspel är dessutom avsevärt billigare än vad spelen för Nintendo DS och Sony PSP är. En hel del skojiga spel är till och med alldeles gratis.

Rent prestandamässigt är jag heller inte särskilt imponerad av vad 3DS har att erbjuda. Man är visserligen först ut med att i stor skala erbjuda en bärbar pryl med 3D-möjligheter utan att man behöver använda 3D-glasögon, men upplösningen är långt lägre än vad skärmarna på de flesta nya mobiltelefoner erbjuder.

Under skalet sitter två 266 Mhz Arm11-processorer. Konsolen är förstås betydligt kraftfullare än sin föregångare, men jämfört med dubbelkärniga mobiltelefoner som till exempel LG Optimus 2X ligger den också i lä. Flera elektroniktillverkare är dessutom i startgroparna för att börja sälja mobiltelefoner med 3D-skärmar.

HTC EVO 3D är ett exempel på en sådan telefon. Den lanserades förra veckan under en elektronikmässa i Florida, USA. Telefonen har högre upplösning på skärmen, bättre kameror och snabbare processor än vad Nintendo 3DS har. Och med Android som operativsystem är användningsområdena så många fler än för Nintendo 3DS. Man kan ju dessutom spela Nintendos klassiska titlar från svunna tiders konsoler genom någon av de emulatorer som finns för plattformen.

Nu ska man förstås också komma ihåg att Nintendos främsta försäljningsargument inte har varit att man har den hetaste tekniken (åtminstone inte sedan Nintendo 64:ans dagar) utan kanske mer att man har kunnat erbjuda bra spel med rejäl spelglädje. Det är här Nintendos styrka ligger – man fortsätter leverera kvalitetsunderhållning tack vare Mario, Zelda och gänget. Det är mycket tack vare det som Wii fortsätter sälja bra trots att den tekniska utvecklingen sedan länge sprungit ifrån konsolen.

Målgruppen för Nintendo 3DS och för flera av de spel som nu finns i startutbudet av spel för 3DS tycks vara samma unga generation som idag använder sig av Iphone eller andra smarta mobiltelefoner. Köpstarka grupper och prylnördar som jag själv inhandlar kanske både en smartphone, en surfplatta och en 3DS, men frågan är om Nintendo kommer lyckas få sin målgrupp att också göra det i takt med att mobiltelefonerna blir allt mer spelkompetenta.

Ska man välja bort en av prylarna känns nog ändå den bärbara spelkonsolen som den pryl som får stryka på foten.

 

Artikeln är skriven av Kent Vilhelmsson, frilansjournalist som gästar bloggen den här veckan medan TkJ är på solsemester.

 

 

 

 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Andreas Carmblad2011-03-29 at 18:06Reply

  Nintendo har alltid klarat sig anmärkningsvärt bra trots konkurrens. Vi pratar om konkurrenter som Sony och Microsoft. Ganska stora lirare alltså med andra ord. Finns inget som talar för att Nintendo skulle vika ner sig för någon konkurrent nu såväl som i framtiden heller.

  När man kan spela Nintendos spel på en smartphone kan jag tänka mig att slopa Nintendos portabla enheter, inte innan dess.

 2. Jocke2011-03-29 at 08:02Reply

  Du glömde att ta upp det viktigaste när det gäller spel. Det behövs knappar och spakar för att göra de flesta typer av spel bra. Touchscreen och gyro går väl att använda men jag och många med mig skulle aldrig nöja mig med det.

  Om man kör gamla Nintendo-spel på emulatorer (ROMS) så är det ju piratkopiering på precis samma sätt som om du laddar ner Call of Duty black ops till PC eller nya Tron filmen. Att spelen är gamla gör det inte mindre olagligt eller mer moraliskt försvarbart.

  Bland Casual kommer säkert Iphone och i ännu högre grad Android (eftersom Android kommer att ta över det mesta av Iphones marknad) att dominera. Dock kommer vi som har spel som ett av våra huvudintressen att vara viktigare för spelindustrin även i framtiden. Vi är färre men spenderar mycket mer pengar på spel. Jag lägger runt 20 000-40 000 per år på spel och har gjort det i många år.

 3. Sebastian2011-03-28 at 22:38Reply

  Jag hade aldrig någonsin lagt så mycket pengar på något som inte har så mycket mer prestanda än en mobiltelefon. Tror det finns en väldigt hängiven målgrupp som de riktar sig till. vet många som är helt fanatiska i Nintendo, lite likt Apple.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.