TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

Så grymt bra är digitalkameran i Nokia Lumia 1020

Skribent:
Publicerad: , 22:54
Respons: 12 kommentarer

Nokia Lumia 1020Ett av de viktigaste detaljerna du som konsument tittar på när du ska köpa en ny smartphone, är digitalkameran. Vi fotograferar som aldrig tidigare, och många publicerar dagligen bilder på sociala medier (Instagram, Twitter, Facebook). Sen är ju frågan hur viktig kameran är för dig. Om den är avgörande, ska du ta en titt på Nokia Lumia 1020.

Robert Scoble är känd inom sociala medier och IT-branschen i allmänhet. Han har testat en Nokia Lumia 1020 med fokus på kameran, och har lagt upp ett antal bilder som jämför kvaliteten mellan Lumia 1020 och den nya iPhone 5S. Det råder ingen tvekan om att Nokia har lagt mycket krut på kameran i sin mobil, när den sopar mattan med iPhonen.

Instagram för Windows Phone

Nokia Lumia 1020 är en smartphone där fokus ligger på digitalkameran. Det är här den har sin stora styrka. Personligen gillar jag Windows Phone, så att Lumia använder det operativsystemet ser jag inte som en nackdel, men jag vet att en del av er hade föredragit Android (eller iOS, fast eftersom Apple inte licensierar ut sitt operativsystem är det inte relevant).

En iPhone 5S slår utan tvekan Lumia 1020 på fingrarna i flera andra områden än kamera. När det gäller applikationer är iOS överlägset Windows Phone. För fotointresserade är det till exempel trist att det inte finns någon officiell Instagram-applikation till Windows Phone. Än. (Det finns faktiskt en Instagram-app från tredjepart som fungerar fint; 6tag [källa: PC för Alla].)

Men om vi struntar i applikationerna, utan bara tittar på själva digitalkameran, talar Scobles testbilder sitt tydliga språk när Lumia 1020 ställs upp jämte iPhone 5S. Framför allt verkar det vara under dåliga ljusförhållanden som Lumia 1020 briljerar i jämförelsen.

Nokia Lumia för fotointresserade

iPhone har på intet sätt en dålig kamera. Tvärtom – det är en av de absolut bästa som finns på marknaden för smartphones. Jämfört med de flesta Android-mobiler är iPhone grymt bra (i rättvisans namn ska det påpekas att de flesta Android-mobiler kostar betydligt mindre än en iPhone).

Nokia har satsat stort på att erbjuda bra digitalkamera i sin Lumia-serie. De första modellerna var väl så där, men när jag under förra årets sista dagar testade den då aktuella Nokia Lumia 920 blev jag väldigt imponerad. Den tog bilder som – framför allt i dålig belysning – var märkbart bättre än min iPhone 5.

Med sin Lumia 1020 tar Nokia digitalkameror i smartphones till en ny nivå. Digitalkameran har en sensor som tar bilder i upp till 41 megapixlar. Det låter löjligt mycket, jämfört med de 8 megapixlar iPhone 5 har.

Nu innebär inte fler megapixlar automatiskt bättre bilder. Utan bra optik är det meningslöst.

Avancerad optik med PureView

Optiken i Nokia Lumia 1020 är mer än bra. Linsen är rejäl och sticker till och med ut lite, vilket gör mobilen aningen tjockare. Som vanligt använder Nokia en lins från Carl Zeiss och man använder sig av en teknik som man kallar för PureView. PureView innebär bland annat att kameran fångar upp betydligt mer ljus än konkurrerande kameror på marknaden. Du kan läsa om hur det fungerar här.

Nokia Lumia PureView

Bilden är bara illustrativ – riktigt så ser det inte ut i en Lumia. PureView innebär bland annat att linsen fångar upp mer ljus, vilket är väldigt bra i dålig belysning.

I och med att digitalkameran är bättre på att ta in ljus, blir resultatet märkbart framför allt i situationer då det är dålig belysning. Hur ofta har man perfekt ljus att fotografera i, utan att själv sätta upp extra lampor eller blixtar? Det är sällan. Så PureView är klart intressant för dig som tar många foton med din smartphone.

Nokia Lumia 1020 vs iPhone 5S

Så hur stor skillnad är det då mellan iPhone 5S och Nokia Lumia 1020? I dålig belysning – väldigt stor. Du hittar alla bilderna av Robert Scoble på hans Flickr-sida. Eftersom jag inte har någon bra lösning för att publicera stora bilder, har jag under varje exempel lagt in direktlänkar till originalbilderna, där du kan se mer.

iPhone 5S versus Nokia Lumia 1020

Större originalbilder:

iPhone 5S versus Nokia Lumia 1020

Större originalbilder:

iPhone 5S versus Nokia Lumia 1020

Större originalbilder:

Som sagt, klicka dig in på Scobles originalbilder för att se skillnaderna – de framgår inte speciellt bra i mina förminskade varianter. Det som är intressant med Scobles jämförelse, är hur bra optik man idag kan göra på det begränsade utrymme som en smartphone har.

2029409

Det enda skälet till varför man idag skulle köpa en digital kompaktkamera, är för att optiken som regel är bättre än den som sitter i smartphones. Men nu känns det som att digitala kompaktkameror (i alla fall i prisnivån upp till 4000 kronor) har spelat ut sin roll.

Nu är jag långt före i tiden, med tanke på att iPhone 5S nyss lanserats, men vi kan nog räkna med att iPhone 6 kommer att introducera någon form av ny optik.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

12 kommentarer

 1. lucy Smith2015-07-03 at 02:55Reply

  Som sagt, klicka dig in på Scobles originalbilder för att se skillnaderna – de framgår inte speciellt bra i mina förminskade varianter. Det som är intressant med Scobles jämförelse, Casquette Snapback

 2. Anitha Östlund2013-12-10 at 21:49Reply

  Jag har köpt en Nokia Lumia 1020 och är supernöjd…med både kamera och allt annat. Jag har lämnat min iphone och tänker nu lära mig ALLT om den här. Kameran är grym att ta inomhusbilder med och några av apparna är mycket speciella.

 3. tvartom2013-10-30 at 00:00Reply

  Nokia Lumia 1020 verkar komma bäst till sin rätt vid dåliga ljusförhållanden och och när man vill uppnå klara bilder även på längre avstånd.

 4. Guest2013-10-11 at 23:51Reply

  De två mitten bilderna är ihop blandade.

  Kollar man på alla bilder så ser man att de två bilderna med glasen är inte från rätta telefon, översta är från 1020 och andra ifrån Iphone 5.

  Iphone 5 helt enkelt har inte den kvalitet som bilden visar.

 5. Camille Isaksson2013-10-08 at 23:02Reply

  Hade mer än gärna ägt en Lumia 1020 men eftersom jag redan har fått skicka in min Lumia 920 på service för 2:a ggr av överhettning så vet jag inte ifall problemet kvarstår i andra Nokia modeller.

  Har du hört något om överhettning på vardera modell?

 6. Lisa Karlsson2013-09-25 at 13:53Reply

  Jag har också mer erfarenhet med iPhone kameran. Men jag har precis köpt en Canon-kamera från http://www.proshop.se. Jag var helt enkelt trött på dåliga bilder tagna på mobiltelefoner. Men jag säger att du kan se skillnad mellan Cannon och iphone .. Prova det ..

  • Nisse Hult2013-10-11 at 23:57Reply

   Ja men kan du ringa från din Canon?

   Ditt inlägget är så dumt att bara en kvinna kunde skrivit det.

   • tvartom2013-10-29 at 23:55Reply

    Hur är det med analysförmågan här då?

 7. Mikael Svensson2013-09-23 at 21:43Reply

  Tycker iphone kamean verkar bättre eller åtminstonde likvärdig nokias. Brudklänningen är ju tex överexponerad med nokias lur.. Men det kanske är min okunskap som lurar mig..

  • Nisse Hult2013-10-06 at 00:27Reply

   Tycker du det är likvärdigt? får anta du har glasögon och är halvblind. Tycker du ska trycka på de större bilderna och verkligen titta och se den otroliga skillnaden det är mellan de två fotona.

   • Rebecka2013-10-11 at 18:35Reply

    Instämmer. Det är STOR skillnad på 5s och 1020. Kolla upp synen genast!

   • Rebecka2013-10-11 at 18:35Reply

    Instämmer. Det är STOR skillnad på 5s och 1020. Kolla upp synen genast!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.