TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

Test: NordVPN – enkelt anonym och säker på Internet

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Uppdaterad: 2018-09-03, 23:04
Respons: 15 kommentarer

Test av NordVPN (recension / review)NordVPN är en av de stora VPN-tjänster som dels har alla funktioner du letar efter hos en bra VPN-tjänst, servrar i massor av länder, samt ett bra och väldigt lättanvänt gränssnitt. Med ett musklick kommer du runt geoblockering, du krypterar all din trafik och du surfar anonymt utan att lämna efter dig ett spår av ditt IP-nummer…

Om du ska kunna skydda dig med en VPN-tjänst är det viktigt att appen fungerar på din dator och smartphone, och att det är enkelt att aktivera VPN-skyddet när du exempelvis kopplar upp dig till ett öppet trådlöst nätverk på publik plats. NordVPN är en av de tjänsterna som har just detta.

VPN, Virtual Private Network, har blivit enormt populärt på sistone. Och det med all rätt. Många skaffar det säkert för att känna sig mer säkra och anonyma på Internet, för att inte lämna ifrån sig sitt IP-nummer och registrera sina besök på sajter eller nedladdningar.

De väljer att köra en VPN-lösning som NordVPN för att känna sig trygga, i och med att all din trafik blir krypterad och att du surfar via ett anonymt IP-nummer. Detta efter att media gång på gång rapporterar om hur olagliga hackare och andra nätkriminella avlyssnar trafik.

Läs också: VPN-tjänster som gör dig säker på nätet!

Surfa säkert och anonymt via NordVPN
image-26057

NordVPN har ett lättanvänt gränssnitt med en stor karta över länder du klickar på för att surfa via.

Geoblockering kan enkelt undvikas

Därutöver finns det användare som har tröttnat på geoblockering – en teknik som framför allt streaming-tjänster som YouTube och Netflix använder för att hindra surfare från andra länder att komma åt specifikt material.

Du har säkert sett varningen du fått när du försökt titta på ett filmklipp från ett amerikanskt TV-bolag. Eller så känner du till att Netflix USA har mycket större utbud av filmer och TV-serier, men du kommer inte åt dem eftersom du sitter i Sverige och på ett svenskt IP-nummer.

Sorry ' class=
image-26058

Geoblockering innebär att du inte kommer åt exempelvis videoklipp om du inte sitter i rätt land.

Lösningen är att koppla upp dig via exempelvis NordVPN och välja att surfa via USA. I programmet är det bara att klicka på USA på världskartan för att byta till en server där. Då kan du se filmklippet utan problem. Så enkelt är det att gå runt film- och TV-branschen idiotiska geoblockering!

Geoblockering ställer också till det på andra hållet. Åker du utomlands, och kopplar upp dig i det landet, kan du som regel inte komma åt dina tjänster eftersom de på grund av geoblockeringen bara fungerar i Sverige. Då kan du använda NordVPN för att koppla upp dig via en server i Sverige, och därmed få tillgång till tjänsterna oavsett var någonstans i världen du befinner dig.

Tycker du det är viktigt med VPN? Tipsa dina vänner på Facebook om artikeln – klicka på Dela!

 

Surfa säkert på öppna WiFi

Jag kan tycka att alla skälen jag listade är viktiga. Något som i princip alla bör tänka på, är när du använder något av alla de oändligt många publika WiFi-nät som finns på offentliga platser.

Må det vara en tågstation, en flygplats, eller en resturang eller varuhus. Om du ofta är på resande fot kopplar du säkert upp dig via hotellens fria nätverk. Oavsett vad det är så finns det alltid en hög säkerhetsrisk med att ansluta dig till ett gratis trådlöst nätverk.

Säkerhetsexperter har gång på gång bevisat hur enkelt det är att kapa användares trafik över publika så kallade WiFi-hotspots. Och bara detta tycker jag är ett gott skäl att prenumerera på en VPN-tjänst.

När du ska koppla upp dig på ett publikt WiFi aktiverar du snabbt NordVPN i antingen din dator och smartphone eller i din surfplatta. Då kommer all din trafik till och från över Internet att krypteras hårt och sedan skickas via en anonym tunnel via en server i valfritt land.

NordVPN är lättanvänt och smidigt

NordVPN är väldigt enkelt att installera och använda. Gränssnittet är mycket intuitivt med en världskarta där du smidigt trycker på vilket land du vill surfa via. Det ser ut ungefär likadant oavsett vilken enhet du använder – applikationen finns till både Windows, Mac OS X, Android och iOS.

Installationen börjar med att du går till NordVPN:s hemsida för att skapa ett gratis konto och ladda ner appen till dina enheter. Därefter behöver du köpa en prenumeration för att aktivera tjänsten. Detta kostar lite olika beroende på hur lång period du vill betala för. Testa gärna en månad eller så.

I likhet med i princip alla VPN-tjänster är det svårt att sätta ett konkret pris på NordVPN. Betalar du ett helt år åt gången blir det cirka 55 kronor per månad, men samtidigt finns det gott om erbjudanden och rabatter som gör det värt att titta runt.

Just nu: Köper du NordVPN och 1 års prenumeration betalar du ca 28 kr/månad!

NordVPN på iPhone
image-26059

Så här kan det se ut när du väljer ett annat land att surfa via, när du har NordVPN i din iPhone.

Hur är det med hastigheten?

Den kritik som VPN-tjänster ofta får, är att bandbredden blir dålig. I och med att du surfar via en annan server, så går all din trafik för det första genom NordVPN:s nätverk och deras server. Och därtill ska all data krypteras. Det här är naturligtvis en teknisk flaskhals.

Du kan hitta gratis VPN-tjänster men det märks direkt att det inte finns några pengar bakom eftersom din bandbredd krymper ordentligt. När det kommer till stora VPN-tjänster som har gott om pengar och många servrar, så fungerar det annorlunda. Jag har tyvärr ingen topplista över de bästa gratis VPN-tjänsterna – om intresse för en sådan artikel finns, lämna en kommentar om det under artikeln.

Gratis VPN
image-26060

Det finns VPN-tjänster som är gratis, men jag rekommenderar numera inte att använda dem. Dels är de långsamma, men framför allt har det visat sig att en del säljer data om användarna till annonsörer…

En del bandbredd kommer alltid att försvinna. Så det viktiga är hur mycket? Och det är inte helt lätt att ta reda på. Det blir inga bra siffror om du kör en tjänst som Bredbandskollen. De testar nämligen hastigheten på att skicka data från din dator till en specifik server.

Sitter du då uppkopplad via NordVPN och en server i USA, kommer resultatet att bli sämre – men då måste du också räkna bort faktumet att all data ska skickas till och från USA och över Atlanten. Hur mycket som försvinner där får du inte reda på.

Du tappar viss alltid fart med VPN

För att i alla fall få ett hum om hur mycket hastighet du förlorar när du använder NordVPN jämfört med att surfa på ditt vanliga bredband, satsade jag istället på att ladda ner en fil via BitTorrent. I det här fallet kommer delar av filen att hämtas från olika ställen i världen. Jag säger inte att det här är perfekt, men det ger en hyfsad bild på hur mycket längre tid det tar att ladda filer via NordVPN.

Här nedan finner du skärmdumpar från uTorrent som visar hur lång tid det tog att ladda ner en specifik fil. Jag använde givetvis exakt samma fil varje gång. Och skillnaderna i hur lång tid det tog att ladda ner är relativt stor beroende på vilket land du ansluter via.

NordVPN, torrent-test från Sverige
image-26061

Sverige: Här använder jag uTorrent för att ladda ner en fil från min vanliga Internetuppkoppling – utan att ha NordVPN aktiv.

NordVPN, BitTorrent-test via Tyskland
image-26062

Tyskland: Nu är jag ansluten via en server i Tyskland, och det är bra fart.

NordVPN, test av torrent-tankning från Storbritannien (England)
image-26063

Storbritannien: Att ladda ner torrent-filen via server i Storbritannien gick också bra.

Ladda ner torrent via NordVPN och USA
image-26064

USA: När jag byter till en server i USA börjar det dock att märkas på hastigheten. Men som sagt, det är inga vetenskapliga tester – det kan vara massor av andra saker som spelar in.

Men som jag sagt, det här är absolut inga vetenskapliga siffror. För att få fram sådana måste testet göras om kontinuerligt och i olika scenarion. Du kan dock utgå från att du förlorar bandbredd när du använder en VPN. Det är omöjligt att komma ifrån.

Torrent-testet är kanske framför allt intressant för dig som faktiskt laddar ner via BitTorrent och av någon anledning vill ha en VPN-tjänst för att vara anonym så att det inte går att spåra några nedladdningar till dig.

NordVPN och kartan
image-26065

Så här enkelt är gränssnittet i NordVPN. På kartan klickar du via vilket land du vill koppla upp dig.

VPN behövs och NordVPN är bra val

För dig som bara använder Internet normalt – surfar, läser mejl, använder sociala medier och så vidare – kommer du knappt att märka någon skillnad. I alla fall för många av länderna. En del är det dock rätt segt via, om det handlar om lite mindre länder som inte har så bra infrastruktur (via Chile gick det – i skrivande stund – så segt att jag avbröt).

Allvarligt talat tycker jag att en VPN-tjänst är viktig att ha idag. Brukar du som sagt använda publika WiFi-nätrekommenderar jag varmt att du skaffar en VPN. Det kostar några tior i månaden, men det är en billig försäkring för att kunna känna dig trygg med att ingen spionerar på dig.

Rekommenderas av TkJ.se

Det finns många stora och populära VPN-tjänster. NordVPN är ett av de bättre valen, mycket tack vare att apparna har så bra gränssnitt. Det är helt logiskt och lätt designat, så oavsett om du är entotal novis inom teknik så bör du inte ha några problem att installera NordVPN.

Några väsentliga detaljer med NordVPN som är värda att nämna, är att de inte ska ha någon loggning alls. Ingenting sparas. Det betyder att Rättighetsalliansen (Antipiratbyrån) eller liknande organisationer, inte kan kräva ut data om vad du surfat på via NordVPN…

NordVPN har även verktyg som skyddar dig mot påträngande annonser och olika spårningsfunktioner som sajter kan köra. Du blir också skyddad vad gäller DNS-anrop. Än nu fler finesser hittar du på hemsidan.

Läs också mitt test av PrivateVPN.

Programinformation

NordVPN

 • Hemsida: NordVPN
 • Utvecklare: NordVPN
 • Pris: Just nu ca 28 kr/mån vid 1-årsprenumeration
 • Plattform: Android, iOS, Mac OS X, Windows
 • Betyg: (8/10)
 • Kategori: Integritet
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 168

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

15 kommentarer

 1. Juha T2018-07-10 at 20:30Reply

  Jag använde NordVPN i ett år fram tills i februari i år. Jag bytte dock till PrivateVPN (bara för att testa nåt annat och nästa år förmodligen nån annan VPN)

  NVPN fungerade bra för det mesta. Bra support de gånger jag anlitade dem.
  Otroligt många servrar att välja på. Inte minst Sverige. Dock hände det ganska ofta att servern (i Sverige) som man för tillfället var på blev trög och när man kollade så hade belastningen på just den servern ökat till 100% från att ha varit typ 5-10% när man startade. Då fick man byta till en annan server.

  Enkelt att använda i Linux också. Utomlands fungerade det precis som utlovat. Provat i England, Tyskland och Sydafrika bl.a. mot svenska servrar.

  Netflix fungerade sisådär skulle jag vilja påstå. Det var ganska sällan man fick en bra uppkoppling mot USA-servrar. Tog länge att ladda sidan och starta filmer. Ofta pendlade bildkvalitén kraftigt från moviecam-kvalite till dvd :/ Något jag inte märker av alls på den VPN jag har idag. Inget större problem för mig då Netflix utbud inte är så mycket att hurra för ens i USA nuförtiden. (då gillar jag Amazons utbud i USA bättre)

  Om Netflix inte är så viktigt så är NordVPN hyffsad.

  • Juha T2018-07-10 at 20:38Reply

   Glömde nämna nåt om hastigheten. Jag har en 300/100Mbit-lina så det märktes ingen nämnvärd förlust vid surfning, inte heller vid nedladdning av filer. Inget som störde så att jag behövde bry mig i alla fall. När jag testade mot speednet och bredbandskollen så fick jag ut det mesta av de hastigheterna. Låg alltid runt 220mbit ner minst, upp märktes ingen skillnad. Min nuvarande har lite högre siffror, men det är inte avgörande då jag har mer än tillräckligt för mig.

 2. Hasse2018-05-01 at 10:58Reply

  Någon som har koll på pandas vpn

 3. labejo302018-04-18 at 18:40Reply

  Jag kör med Ivacy vpn,har funkat bra i ett par års tid nu.
  Ivacy finns nu även som tillägg till webbläsaren chrom ,vilket innebär att så fort du startar chrome så loggas du in i vpn tjänsten till det land du har ställt in,smidigt 5 enheter samtidigt.

 4. Andreas Wolter2018-04-18 at 13:07Reply

  De har ingen riktig Killswitch!

 5. Pär Sandqvist2018-04-18 at 08:27Reply

  Mullvad funkar utmärkt

 6. Daniel Haaf2018-04-18 at 08:13Reply

  OVPN. Prisvärt, snabbt, stabilt och bra support.

 7. Pierre Pocs2018-04-18 at 08:11Reply

  Någon som vet om man kan köra på ex telefon och dator på bara ett abonnemang?

 8. Nick Forsberg2018-04-18 at 07:47Reply

  Kör OVPN vilket fungerar kanon!

  • Tommy k Johansson2018-04-18 at 11:04ReplyAuthor

   Se svar till Daniel Haaf… :) Ska se till att testa OVPN snarast.

 9. Björn Brounéus2018-04-18 at 07:39Reply

  Som sagt, har kört NordVPN i flera år, helt suveränt!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.