TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 487 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 799 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 515 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 375 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 240 kr.

Gratisprogram

Här hittar du mängder av gratisprogram för Windows att ladda ner lagligt!

Feedburner

TkJ RSS
Follow on Bloglovin

NSA-skandalen

Sverige pekas ut som tredje parten i övervakningsskandalen

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2013-09-06, 11:43
Respons: 4 kommentarer

NSA, ÖvervakningsskandalJaha. Jag vet inte om jag är förvånad eller inte, när journalisten Duncan Campbell, som i många år varit fokuserad på övervakning och säkerhet och legat bakom avslöjanden om till exempel Echelon, pekar ut Sverige som den tredje parten i den pågående övervakningsskandalen med NSA i mitten.

Förutom USA och Storbritannien har, enligt Campbell, ett tredje land varit inblandat på hög nivå – och det är Sverige och vårt kära FRAFörsvarets Radioanstalt. FRA ska ha givit USA och NSA tillgång till de baltiska undervattenskablarna, för att övervaka all den trafik som skickas därigenom.

Vid det här laget borde jag ha publicerat mängder av bloggposter om NSA-härvan, men på grund av sjukdom så har det tyvärr inte blivit så. Men jag antar att ni känner till grunderna. Edward Snowden avslöjade att amerikanska NSANational Security Agency – avlyssnar varenda kotte, eller fan och hans moster som man säger. Det tyckte inte NSA om, så Snowden fick gå i landsflykt.

När Obama var på Sverigebesök fråga TT om NSA och övervakningen, och svaret var rätt olustigt. Metro har citerat:

[…] sanningen är att USA har enorma möjligheter när det kommer till underrättelseverksamhet. Ett sätt att se på det är att på samma sätt som våra militära förmågor är avsevärt mycket större än många andra länders, så gäller detsamma för vår underrättelsetjänst. Så även om vi har samma mål, så är våra medel betydligt mycket större.

Barack Obama påpekade att européer inte behöver vara oroliga för att amerikanarna övervakar deras telefonsamtal och e-post. Men i nästa andetag sa han:

Det kan finnas situationer där vi samlar in information bara för att vi kan, som inte hjälper oss med landets säkerhet, och det väcker frågor om huruvida vi tippar över till att bli för inkräktande – vad gäller relationen till andra regeringar.

Hur ska man tolka det?

Syftet med övervakningen är som vanligt att jaga terrorister och massförstörelsevapen, samt det diffusa ”cybersäkerhet” (vilket kan vara allt från cyberkrig till upphovsrättsbrott, beroende på hur cynisk man är). Förespråkare säger att de som inte har något att dölja inte heller behöver vara oroliga. Har de aldrig sagt något i telefon, eller skrivit något i mejl eller SMS, som de inte kunnat stå för offentligt?

Det är en sak att datorer skannar igenom informationen, men bakom datorerna sitter vanliga människor och vanliga människor gör fel – antingen omedvetet genom att råka lägga data på server som går att hacka, eller medvetet på grund av att de är korrupta och tar betalt för att sälja personlig information om individer till företag och andra.

Det kanske värsta med alltihop är att den här typen av övervakning betyder att staten numera ser alla sina medborgare som misstänkta terrorister tills man bevisat motsatsen. Det borde vara tvärtom.

Om nu Sverige, som Duncan Campbell hävdar är inblandade i den här soppen är tragiskt, pinsamt och allmänt för djävligt. Campbell gjorde sitt avslöjande under en utfrågning i Europaparlamentet, där journalister hade bjudits in för att diskutera NSA:s övervakning. I samband med detta postade även Campbell på Twitter:

Duncan reveals secret EU state working w/ #GCHQ in internet & submarine cable interception. It’s Sweden & its codename is SARDINE #EPinquiry

Sardine verkar dock inte vara en nyhet – för enligt SvD avslöjade SvD-reportern Mikael Holmström detta redan 2011, i sin bok Den dolda alliansen.

Metro har pratat med FRA, som föga förvånande vägrar kommentera. Är man fortfarande en galen foliehatt, om man tycker det här är en smula obehagligt?

Edward Snowden har läckt nya dokument, där det framgår att NSA har avancerade datorer som knäcker krypteringar som används för att överföra hemlig och personlig information över Internet. Dokumenten berättar också att NSA samarbetar med teknikföretag för att implementera bakdörrar i kommersiella krypteringsprogram.

Uppdatering 13:00: Svenska Dagbladet har skrivit om det påstådda samarbetet och har intervjuat en säkerhetsexpert som har en bra analys:

Fredrik Ljunggren, säkerhetsexpert på it-företaget Kirei, är inte förvånad över uppgifterna om att Sverige har lämnat ut information från undervattenskablar. Enligt honom äger Telia Sonera ett antal kablar som går österut, och där väldigt mycket av den ryska internetkommunikationen transporteras eftersom det är en bra väg in i västvärldens internetinfrastruktur.
– Där transporteras trafik som uppenbart är intressant för NSA, säger Fredrik Ljungren.

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.
 • propertymarbella

  Hejsan Tommy,
  Visst är det skit vad Sverige, England och USA gör, men vi ska nog se vad andra länder gör med sina medborgares email, sociala media, m.m. Kina, Ryssland Iran, Cuba och resten av halva jordens länder kontrollera och censurera allt inom IT, plus att de arrestera och har rättegångar mot ”fiende mot staten”.
  Just mina 2 cent.
  //Lennart

  • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

   De flesta av länderna du nämner är knappast öppna demokratier, som Sverige, Storbritannien och USA. Att de är sviniga tycker jag inte ger våra regeringar rätt att bete sig så här.

   ”Ja, men det finns ju andra som är värre”-mentaliteten ger jag inte mycket för. Det kan bli väldigt farligt.

   • propertymarbella

    Hejsan Tommy,
    I princip håller jag med dig i allt, varken Sverige, England eller USA ska syssla med denna form eller liknadeav övervakning av sina medborge. Det finns andra sätt att hitta terrorister och vad de nu söker efter. Givetvis måste Sverige regering stå till svars för vad de gör, jag anser att det är olagligt och jag kan inte finna någonstands i lagboken eller i krigs regelverket (om Sverige befinner sig i eller är på väg in i ett krig gäller andra regler för rikes motstånd och försvar) vilket vi inte gör, att de har rätt att göra detta.
    //Lennart

    • klas

     När man har avlyssnat FN, vissa kyrkor, politiker, och fria organisattioner så anser jag att det är en stor fara.Nixon fick avgå. Motståndsrörelsen klassades som terrorister av nassarna. De verkliga terroristerna använder sig av meddelanden som välkomna till bröllopet,farmor kommer på besök, och dylikt inte har du fixat TNT, det smäller på lördag,vi behöver pengar till ingredienser.Posten är fortfarande inte övervakad på samma sätt. Man kan inte övervaka allt människor gör och tänker och jag vill inte leva i ett sådant samhälle. Dessa tre länder är säkerligen inte de enda.Vägra delta i övervakningen. Hur? Tänk efter själv.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

februari 2015
m ti o to f l s
« Jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Naturhotellet Sveriges miljövänliga webbhotell