NSA övervakar även datorer utan Internetanslutning | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

NSA-skandalen

NSA övervakar även datorer utan Internetanslutning

NSA övervakar datorer utanför InternetAtt NSA har installerat trojaner på en massa datorer världen över, för att avlyssna trafik, kommer knappast som en överraskning. Nu rapporterar New York Times att NSA även genomför övervakning av datorer som inte är anslutna till Internet. Och här verkar det blivit en del missuppfattning.

När man läser en del mediers nyheter om NY Times avslöjande, får man uppfattningen att NSA har möjlighet att installera trojaner på datorer som inte är anslutna till Internet, via en teknik som ganska kryptiskt beskrivs som ”radiovågor”. Så är inte fallet, och det framgår även i artikeln hos New York Times.

Det var knappt att jag orkade bry mig om att skriva om ännu ett NSA-avslöjande. Det är liksom inte mycket som förvånar numera. Men så började jag få frågor från läsare som undrade om det verkligen är möjligt att installera trojaner på datorer som inte är anslutna till Internet, via ”radiovågor”. Och då måste jag ju svara på det:

Nej.

Det finns inga radiovågor som på något mystiskt sätt skulle kunna skriva data till datorers lagringsenheter. En trojan, eller någon annan form av datorvirus, är en programvara. Som regel utnyttjar de säkerhetshål för att installera sig på sätt som vanliga program inte använder, men de måste fortfarande lyda under teknikens regelverk.

Enligt uppgifterna har NSA tillgång till en teknik som gör det möjligt att installera mjukvaran genom radiovågor, vilket innebär att de även kan nå datorer som inte är anslutna till internet. [Källa: SvD]

När Svenska Dagbladet, eller GP, formulerar sig som ovan, är det inte konstigt att tekniken missuppfattas. Det finns ingenting i New York Times artikel som hävdar att NSA kan installera mjukvara via radiovågor.

Så vad handlar det om?

NSA har möjlighet att avlyssna datorer som inte är anslutna till Internet. Så långt är allt rätt. Men för att detta ska fungera behöver de komma åt datorn på ett sätt som är tekniskt möjligt. Detta innebär att man måste installera avlyssningsutrustning i datorn. Antingen är det en liten enhet som ansluts till USB-porten, eller så är det ett chip som sätts i datorn.

För att göra detta använder man sig av spioner, eller personer på insidan som av någon anledning vill hjälpa NSA (gissningsvis byter pengar händer). Alternativt ser man till att installera avlyssningsutrustningen i datorn innan denna levereras till den man vill övervaka. Det handlar bland annat om statliga verk inom olika länder, knarkkarteller och så vidare.

Först nu kommer radiovågorna in i bilden. Avlyssningsutrustningen skickar nämligen data via radiosignaler, som NSA kan avlyssna från upp till 13 kilometer bort. De använder då en dator med radiomottagare.

I teorin skulle det vara möjligt för datortillverkare att implementera ett sådant här chip på alla moderkort till datorer de säljer, för att NSA och andra ska kunna avlyssna vem som helst. Praktiskt sett är det däremot inte lika enkelt. Med tanke på alla tekniskt intresserade det finns, så skulle något sådant här vara omöjligt att hemlighålla.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick