TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

NSA-skandalen

NSA övervakar även datorer utan Internetanslutning

Skribent:
Publicerad: , 11:06
Respons: 1 kommentar

NSA övervakar datorer utanför InternetAtt NSA har installerat trojaner på en massa datorer världen över, för att avlyssna trafik, kommer knappast som en överraskning. Nu rapporterar New York Times att NSA även genomför övervakning av datorer som inte är anslutna till Internet. Och här verkar det blivit en del missuppfattning.

När man läser en del mediers nyheter om NY Times avslöjande, får man uppfattningen att NSA har möjlighet att installera trojaner på datorer som inte är anslutna till Internet, via en teknik som ganska kryptiskt beskrivs som ”radiovågor”. Så är inte fallet, och det framgår även i artikeln hos New York Times.

Det var knappt att jag orkade bry mig om att skriva om ännu ett NSA-avslöjande. Det är liksom inte mycket som förvånar numera. Men så började jag få frågor från läsare som undrade om det verkligen är möjligt att installera trojaner på datorer som inte är anslutna till Internet, via ”radiovågor”. Och då måste jag ju svara på det:

Nej.

Det finns inga radiovågor som på något mystiskt sätt skulle kunna skriva data till datorers lagringsenheter. En trojan, eller någon annan form av datorvirus, är en programvara. Som regel utnyttjar de säkerhetshål för att installera sig på sätt som vanliga program inte använder, men de måste fortfarande lyda under teknikens regelverk.

Enligt uppgifterna har NSA tillgång till en teknik som gör det möjligt att installera mjukvaran genom radiovågor, vilket innebär att de även kan nå datorer som inte är anslutna till internet. [Källa: SvD]

När Svenska Dagbladet, eller GP, formulerar sig som ovan, är det inte konstigt att tekniken missuppfattas. Det finns ingenting i New York Times artikel som hävdar att NSA kan installera mjukvara via radiovågor.

Så vad handlar det om?

NSA har möjlighet att avlyssna datorer som inte är anslutna till Internet. Så långt är allt rätt. Men för att detta ska fungera behöver de komma åt datorn på ett sätt som är tekniskt möjligt. Detta innebär att man måste installera avlyssningsutrustning i datorn. Antingen är det en liten enhet som ansluts till USB-porten, eller så är det ett chip som sätts i datorn.

För att göra detta använder man sig av spioner, eller personer på insidan som av någon anledning vill hjälpa NSA (gissningsvis byter pengar händer). Alternativt ser man till att installera avlyssningsutrustningen i datorn innan denna levereras till den man vill övervaka. Det handlar bland annat om statliga verk inom olika länder, knarkkarteller och så vidare.

Först nu kommer radiovågorna in i bilden. Avlyssningsutrustningen skickar nämligen data via radiosignaler, som NSA kan avlyssna från upp till 13 kilometer bort. De använder då en dator med radiomottagare.

I teorin skulle det vara möjligt för datortillverkare att implementera ett sådant här chip på alla moderkort till datorer de säljer, för att NSA och andra ska kunna avlyssna vem som helst. Praktiskt sett är det däremot inte lika enkelt. Med tanke på alla tekniskt intresserade det finns, så skulle något sådant här vara omöjligt att hemlighålla.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Datanyheter2014-01-20 at 14:19Reply

    kanske Spybot fungerar? http://www.datanyheter.com/2013/09/upptacker-och-ta-bort-spionprogram.html

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.